Интернет реклама УБС

28.09.15

Роджер Желязни – видатний письменник-фантаст

Можливо ви чули про такого видатного письменника-фантаста як Роджер Желязни, а можливо і ні, у будь якому випадку, сьогодні мова піде про цю видатну людину, та її внесок у літературу. Роджер був дуже талановитою та цікавою людиною, його твори перехоплювали подих, з новою відкритою книгою читач поринає у світи цікавіших пригод, кожний персонаж його книг продуманий до найдрібніших деталей, можна відчути його переживання та ідеї, і увесь цей чарівний світ можна дослідити та дізнатися щось нове для себе самого, просто взявши до рук шедеври Желязни. 

Життя та погляди Роджера Желязни
Народився письменник 13 травня 1937 року. Він також писав короткі науково фантастичні історії та новели, краще відомі, як, на мою думку одна з самих найкращих його робіт Хроніки Амбера. Він вигравав премію Неб’юла тричі (з 14 номінацій) і 6 разів премію Г’юго (також з 14 номінацій), включаючи дві Г’юго за новели: серіалізована новела …І Кличте Мене Конрадом (1965; згодом опублікований під назвою Цей безсмертний, 1966) і потім новела Князь Світла (1967).
Письменник народився в Юкліді, штат Огайо, він був єдиним сином у сім’ї польського емігранта, та американсько ірландської матері. 
Вже у середній школі він став редактором шкільної газети і приєднався до Креативного Письменницького Клубу. 
Восени 1955 він почав відвідувати Західний Клівлендський Західний університет і отримав степінь Бакалавр Мистецтв з Англійської мови у 1959. Він був прийнятий до Колумбійського Університету в Нью-Йорку, і спеціалізувався у Єлизаветинській та Якобінській драмі, випущений як магістр мистецтв у 1962 році.

Цікаві факти та стиль написання
В честь Роджера Желязни був названий клас ракоподібних – Остакорди. 
Желязни був двічі одружений, перший раз на Шарон Стеберл (Sharon Steberl) у 1964, розвівся, дітей у цьому шлюбі не було, потім одружився на Джудіт Алін Каллахан (Judith Alene Callahan) Роджер та Джудіт мали двох синів Девіна і Трента (автора детективів), а також дочку Шеннон. На момент смерті Роджера, Роджер і Джудіт були розлучені, і Роджер жив у автора Джейн Ліндскольд (Jane Lindskold). 
Цікаво, що Роджер також був заручений із фолк-співачкою Хеді Вест (Hedy West) 

Про письменницькі роботи
У своїх історіях, Роджер Желязни часто зображає персонажів із міфів які зображені у сучасному світі, це придає його роботам особливий колорит, який приверне увагу кожного, кому подобаються захоплюючі фантастичні твори та легенди. Желязни також був схильний включати численні анахронічні сучасні елементи, такі як куріння сигарет чи посилання до різноманітних класиків драми у свої фантастичні та науково-фантастичні роботи. На нього також мали вплив такі письменники як Реймонд Чендлер та Дешилл Геммете це дуже ясно простежується у його новелі Князь Світла.
Основна тема у роботах Желязни – безсмертя, або люди, які стали богами (так само, як і боги, що стали людьми). Крім роботи з міфологічними темами найбільш поширеним мотивом Желязни є «зниклий батько». Це дуже помітно у його новелі Хроніки Амберу, тому як у першій частині Хронік Амберу, головний герой – Кровін, шукає свого втраченого, богоподібного батька Оберона; А у другій, у який увага приділена сину Корвіна – Мерліну, він вже шукає свого батька, який зник. 
Дві інші особливі характеристики які вплинули на його твори була його кваліфікація у бойових мистецтвах та залежність від тютюну. Желязни став експертом з фехтування ще у коледжі, і таким чином протягом усього життя вивчав декілька різних бойових мистецтв, включаючи карате, дзюдо, айкідо (з якого він отримав чорний пояс), тай чи, тхеквондо, та інші. Желязни був палким курцем сигарет та люльки, (поки не кинув у ранні 80) настільки, що зробив багатьох зі своїх головних персонажів затятими курцями. Він кинув палити для того, щоб поліпшити свою серцево-судинну систему для бойових мистецтв.
Щойно він кинув курити , персонажі з його пізніших новел та оповідань також перестали палити. 
Інша характерна риса у творах Желязни, це те що багато з його головних героїв, були настільки добре знайомі з іншими мовами, що були у змозі цитувати французьку, німецьку, італійську або латинські афоризми, у відповідній ситуації. Хоча сам Желязни не говорив жодною з цих мов.
Крім того він часто експериментував з формою (експериментальна література) у своїх історіях. Новела Двері в Піску практикує прийом спогаду, у якій персонажі потрапляють у ситуації через спогади які можуть бути ризикованими для їхнього життя. Щойно сцена створена, оповідач відступає до подій які привели до неї, і так до кінця розділу, після чого наступна ситуація перестрибує до іншого драматичного повороту. 

Думка про роботи письменника
Князь Світла, дуже сильна новела, яку я рекомендую до прочитання, захоплюючий сюжет, і колоритні персонажі не залишать любителів фантастики байдужими до цієї приголомшливої новели, список літератури яка я вважаю, варта вашої уваги я напишу у кінці статті.
Хроніки Амбера, у цих серіях новел використовується цікавий стиль, притаманний Роджеру Желязни, наприклад як спогади, або сон який може зашкодити самому головному герою, так як після того, як сон закінчується він може помітити на собі якісь рани, до яких призвели події сну. Цікава ідея створення світів, тобто наш світ – це лише одне з сотень відображень (тіней) істинного світу, відомого як Амбер, а його протилежність – Хаос. Інтересні ідеї, та приголомшливий сюжет, не залишать нікого байдужим до цих новел.  

Смерть
На превеликий жаль, цей видатний письменник помер 14 червня 1995 року від ниркової недостатності, причиною якої був рак товстої кишки. У багатьох людей про цю творчу людину, яка зробила величезний внесок у фантастичну літературу зберігаються тільки теплі почуття, його книги залишають глибокий слід у свідомості людей і понині. І хоча він і помер досить рано, його думки, знання та ідеї досі живуть серед нас, і передаються через його твори, не залишаючи байдужим читача.

Література
Я наведу приклад декількох творів, які справили на мене незабутнє враження, їх можна перечитувати багато разів, відкриваючи щоразу щось нове. Якщо буде цікаво, з його іншими творами можна ознайомитися в інтернеті або у книжкових магазинах.

«Хроніки Амбера» дати публікації – 1970-1991
«Князь Світла» дата публікації – 1967
«Ділвіш Проклятий» (Dilvish, the Damned ) дата публікації – 1982
«Острів Мертвих» дата публікації – 1969  

Автор: Ростислав Лудченко

Немає коментарів:

Дописати коментар