Интернет реклама УБС

20.10.15

Ціна місцевих виборів 2015

1,8 млрд. гривень було витрачено на вибори місцевої влади цьогоріч.
Про це 20 жовтня в УНІАН на прес-конференції заявили генеральний директор КВУ Олексій Кошель; народний депутат України Вадим Денисенко та головний редактор видання "Depo.ua" Віталій Пирович.
Половина коштів пішла на зовнішню політичну рекламу, рекламу в ЗМІ, на телебаченні та радіо, в інтернеті, на партійні друковані видання та витрати партійних штабів.
На минулі вибори 2010 року було витрачено 200 млн. гривень, що вдвічі та й навіть втричі менше, ніж сьогодні. Олексій Кошель прокоментував, що вибори робить такими дорогими. 1. активна діяльність регіональних партій, які не повинні існувати в унітарній державі і на їхньому рівні витрачається така ж сума грошей, що і на всеукраїнському; 2. технологія підкупу, технологія " добрих справ"; 3. поява нових партій з потужними медіабюджетами - "УКРОП", "ВІДРОДЖЕННЯ", "НАШ КРАЙ"; 4. реклама ( найдорожче обійшлась реклама на телебаченні і найменше реклама в друкованих ЗМІ).
Щоб зробити вартість виборів меншими, Вадим Денисенко назвав варіанти вирішення проблеми цінової політики. Для початку ліквідація джерел дороговизни, заборона або обмеження політичної реклами. Зменшенню витрат сприятимуть і кількість партій  і витрати на 1 виборця. Яскравим прикладом тут можна назвати сусідку Польщу, в якій на 1 виборця обмежено витрати до 4 гривень. В Україні ця ж витрата становить 10 гривень. І політичних партій в Польщі всього 10, в Україні ж налічується 290 партій. Ще одним із пунктів є легалізація тіньових витрат, офіційно затверджених законодавством.
 Нагадаємо, що 25 жовтня пройдуть вибори місцевої влади за новою системою. Закон " Про місцеві вибори" вступив у силу з серпня місяця. Народний депутат України Вадим Денисенко, який був причетним до розробки закону, прокоментував, плюси і мінуси даного закону. "Головною нашою помилкою було те, що ми чітко не прописали обов'язки кандидата, представляючого свою програму. Адже більшість виборців можуть обирати не за програмою, а за зовнішнім виглядом і влучним маленьким слоганом. А наявність програми дає можливість потім запитати, чому кандидат їх не виконав". Головним плюсом цього закону є зменшення внутрішнього конфлікту між конкурентами.
Чи підкріпиться кількість витрат на вибори якістю результатів, дізнаємося після їх оголошення.

Валерія Потапова




Немає коментарів:

Дописати коментар