Интернет реклама УБС

24.02.16

Amnesty International оприлюднила звіт щодо порушень прав людини в Україні станом на 2015 рік.

Тетяна Мазур, виконавчий директор
Amnesty International в Україні
Всесвітньовідома організація Amnesty International,  міжнародна неурядова організація, заснована у Великобританії в 1961 році, що ставить своєю метою «робити дослідження і дії, спрямовані на попередження та припинення порушень прав людини заявили про глобальний наступ на права і свободи в Україні і про необхідність подолання цього явища . Цій темі присвячений річний звіт організації за 2015 рік, який експерти Amnesty International представили на прес-брифінгу в кризовому Українському медіа-центрі 24 лютого 2016 року .
2015 рік в Україні – рік інтенсивного порушення прав людини. Розділ про ситуацію в Україні зосереджується на розслідуваннях злочинів проти Майдану, збройному конфлікті, «в'язнів совісті», свободі вираження, прав ЛГБТ і порушення прав людини в Криму. Найбільша проблема в Україні – це безкарність. Це стосується як військових злочинів, скоєних обома сторонами конфлікту на сході країни, так і порушень та зловживань під час Євромайдану. Прогрес у справах Майдану дуже незначний. Занепокоєння експертів викликає те, що Державне бюро розслідувань, яке з 1 березня стане єдиним органом, відповідальним за розслідування злочинів проти Майдану, фактично існує лише на папері. У бюджеті на 2016 рік на його роботу також не передбачили фінансування.
За словами Красиміра Янкова, дослідника з прав людини Amnesty International в Молдові, Україні і Білорусі,  проросійські бойовики чинять військові злочини на сході України, зокрема, застосовують тортури та жорстоке поводження до полонених. «Треба підкреслити, що в Україні є державність і слідчі органи, яких ми закликаємо розслідувати такі випадки, чого не можна сказати про «ДНР» і «ЛНР», – додав пан Янков. Тетяна Мазур зазначила, що в сучасному світі не завжди порушником прав людини є влада. Тепер це часто можуть бути квазі-утворення . «Ми не можемо спілкуватися з ними таким же чином, як з урядами країн. Ми не хочемо таким чином визнати їхню владу», – пояснила вона.
Ситуація в Криму характеризується повною відсутністю розслідувань зникнень кримськотатарських та українських активістів на півострові. «Є достатньо доказів, щоб довести, що до таких зникнень причетні проросійські бойовики і так звані сили «самооборони Криму», – розповів Красимір Янков. За його словами, в Криму відбуваються систематичні репресії, заборони та обмеження свобод слова і зборів для всіх, хто не підтримує російські влади на півострові. Так само серйозні утиски відчуває кримськотатарська громада, про що свідчать, зокрема, арешти лідерів Меджлісу і заборона мовлення каналу ATR. 

Уляна Кирчей

Немає коментарів:

Дописати коментар