Интернет реклама УБС

14.02.16

Мустафа Джемілєв розповів про найефективніший метод деокупації Криму

Правозахисник, один з лідерів кримськотатарського національного руху, Голова меджлісу 1991- 2013 рр, народний депутат України, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, Мустафа Джемілєв, 8 лютого, на прес-брифінгу  Українсього кризового медіа-центру, розповів про те, що, на його думку, звільнення  Криму має відбутися винятково невійськовим шляхом.  Найбільш дієвим засобом протидії російській  окупації є  міжнародні економічні  санкції.  «Наразі ми розглядаємо в основному невоєнний метод деокупації Криму. Воєнний призвів би до величезного кровопролиття і, перш за все, призведе до знищення кримськотатарського народу, який одностайно чинить спротив цій окупації. Ми покладаємо найбільші надії на економічні санкції», – сказав Мустафа Джемілєв.
Для прикладу ефективності санкцій, Мустафа Джемілєв пригадує ситуацію з Афганістаном, коли міжнародні санкції щодо СРСР , які були менш жорсткими ніж теперішні по відношенню до Росії, все ж допомогли афганцям зупинити російське вторгнення. «Ніхто не може сказати, скільки триватиме агонія російської економіки, але є думки, що не більш ніж рік-півтора – і ми вже побачимо звільнення не лише окупованих територій України, але й Грузії, Придністров’я та інших», – зазначив він.  
Економічні санкції, безперечно, були одним з вагомих методів впливу, але не варто применшувати роль силових методів – а саме політизацію ісламу, створення та діяльність руху Талібан, який зібрав навколо себе моджахедів з усього світу та  без якого міжнародні санкції не були б такими впливовими. На той момент США активно підтримували Талібан.  Мустафа Джемілєв не наголошував увагу на цьому факторі.
Також політик радить не забувати про зміцнення обороноздатності країни, він впевнений, що не варто надміру сподіватися на санкції. «Ми повинні зміцнювати нашу обороноздатність, тому що, якби оборонний потенціал  (в 2014 році) був на такому рівні, як зараз – я абсолютно переконаний, що цього нападу не відбулося б».
Під час прес-брифінгу Герман Обухов, координатор міжнародної антипутінської коаліції “Стоп фашизму у Росії», нагородив  Мустафу Джемілєва орденом «За заслуги у боротьбі з фашизмом у Росії». Таким орденом раніше нагородили кіборга Андрія Гречанова (позивний «Рахман») та Надію Савченко.

Уляна Кирчей

Немає коментарів:

Дописати коментар