Интернет реклама УБС

22.02.16

Об’єднані мистецтвом

 19 лютого відбувся фінальний гала-концерт лауреатів та переможців Київського міського огляду-конкурсу народної творчості.  Підбиті підсумки та визначені переможці двох турів – спочатку районного, а потім міського – нагороджувалися дипломами трьох ступенів та відзнакою гран-прі.
     Це безперечно визначна подія у світі української культури, коли нарешті український дух проявив себе у всьому різноманітті: мелодійній і щирій пісні, веселому та гармонійному танці, витонченій і амбітній акторській грі, довершених і яскравих прикладах образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.
      Історія кожного з колективів – самобутня й унікальна, це об’єднання людей силою мистецтва і заради  мистецтва,більше того українського народного мистецтва. Тому кожен з колективів, кожен з окремих видів творчості  заслуговує на окремі слова подяки і шани.
    Але особливо хотілося б відзначити одного із переможців – володаря диплома першого ступеня, який до речі скоро святкуватиме свою 58 річницю заснування – Народний фольклорно-етнографічний ансамбль імені Володимира Нероденка "Веснянка".
     Як говорить історія “Веснянки” – ідея створення видовищного театру, заснованого на притаманному українській народній творчості органічному поєднанні сценічного дійства, танцю, музики і пісні, вперше була втілена студентами геологами та географами під керівництвом кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент геологічного факультету Володимира Нероденка на університетському огляді художньої самодіяльності в композиції "Ніч під Івана Купала". І ось 8 березня 1958 року комітет комсомолу Київського державного університету ухвалює створити вузівський фольклорно-етнографічний ансамбль, якому судилося стати первістком цього жанру в Україні.
     "Веснянчата" поставили собі за мету вивчення і відтворення на сцені традиційних народних обрядів і дійств, а для цього об'єдналися у хорову, танцювальну та оркестрову групи. Кожна з них працювала над своїм репертуаром і водночас брала участь у підготовці таких вокально-хореографічних полотен як "Веснянки", "Купальські ігри", "Обжинки", "Колядки та щедрівки" .
    Багато працював ансамбль над відродженням забутих народних традицій. Сьогодні вже нікого не здивує веселий гурт колядників на вулицях Києва, а тоді, наприкінці 50-х років, саме у виконанні "веснянчат" вперше зазвучали колядки та щедрівки по домівках киян, зі сцен клубів та концертних залів. Згодом увійшли вони до репертуару Державного академічного українського народного хору імені Г.Верьовки та інших професійних колективів.
Свого часу ансамбль запропонував власний варіант обряду одруження з використанням традиційних весільних пісень та ритуалів.
     Специфіка роботи будь-якого студентського колективу полягає в щорічному оновленні його складу: одні закінчують навчання, інші починають… Тому велику увагу приділяють в ансамблі навчанню новачків. Першокурсники, що вливаються в колектив на початку, як правило, не мають спеціальної підготовки і "Веснянка" - постійно діюча школа, де вивчають нотну грамоту, основи сценічного руху, елементи і рухи народного танцю та класичного тренажу, основи вокалу тощо. Учасники знайомляться з історією народного танцю, костюму, українським народним багатоголоссям, основами сценічної культури.
    За п'ятдесят вісім років існування ансамбль став найбільшим аматорським колективом університету і одним з провідних у столиці України. Різноманітний його репертуар. Більше десяти вокально-хореографічних композицій: цикл "Пори року", "На колодках", "На Верховині", "Закарпатське весілля", "Корчма", "Незабутнє", "Легенда про Київ" та ін.
      У репертуарі танцювальної групи більше 50 номерів. Переважно це українські народні танці різних областей України, а також танці національних меншин, що мешкають в Україні. 
    У складі "Веснянки працює жіноча вокальна група "Молодички" - лауреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів. 
    Своє мистецтво колектив демонстрував у Львові, Ужгороді, Луцьку, Чернівцях, Дніпропетровську, Кривому Розі, Донецьку, Одесі, Саратові, Москві, Санки-Петербурзі, Мінську, Ульяновську, Тбілісі, Ташкенті, Нукусі, Єревані, Кустанаї. Ансамбль - лауреат міжнародних фольклорних фестивалів у Югославії, Чехії, Словаччині, Німеччині, Польщі, Італії, Угорщині, Фінляндії, Греції, Туреччині, Болгарії.
      "Веснянці" завжди щастило на керівників. У різні роки своєю майстерністю і закоханістю у мистецтво з нею щедро ділились відомі майстри мистецтв України - В.Уманець, Г.Верховинець, М.Єницька, Е.Виноградова, В.Суржа та інші. Більше 20 років віддали ансамблю народна артистка України Валерія Ферро та Сигізмунд Любанський. Сьогодні ж незаміним керівником ансамблю є дочка  Володимира Нероденка – Ярослава Нероденко.
     Крім того, “Веснянка” – це  насамперед  щирі, неймовірно талановиті і віддані своїй справі люди...

Автор: Ірина Жовтоног

Немає коментарів:

Дописати коментар