Интернет реклама УБС

10.03.16

Проблеми з сирійськими біженцями в Україні

Проблема з біженцями в Європейському Союзі вже має незрозумілі сигнали роз'єднання суспільства. Немов контрольований процес, хвиля втікачів з Сирії жінок, дітей, людей похилого віку ... Хоча майже 80% тих, хто біжить з Сирії - це чоловіки працездатного віку, неконтрольовано проникаючі в ЄС і залишають після себе сліди, подібно сарані. Однак деяка частина їх, мабуть, отримавши невірні координати, потрапляє в Україну ... 
Пункт тимчасового розміщення біженців з Сирії хочуть звести в Яготині, що під Києвом, але депутати Київської облради звернулися до президента України і до Верховної Ради з проханням зупинити його будівництво. Депутати вважають, що в Україні дану будову можна використовувати на розміщення своїх же біженців з території Донбасу.
Звичайно, біженці з Сирії, є також наслідком агресії Росії, - це не зовсім те, що біженці з Донбасу. І тут справа не в тому, що одні нам ближче, а інші чужі. Вже неодноразово зазначалося в європейських ЗМІ, що серед цих самих знедолених чоловіків і ... чоловіків досить багато як колишніх повстанців, солдатів Асада, так і бойовиків ІДІЛ. А тому стурбованість жителів Яготина цілком обгрунтована.
Чи варто Україні боятися приходу сирійських мігрантів
Мігрантів в Україні вже близько тисячі, і не виключено, що скоро їх буде в десятки разів більше
Сирійські біженці - тема №1 для європейської спільноти і, мабуть, буде залишатися в центрі уваги ще довго. Україна спостерігає за ситуацією з роздвоєними почуттями: з одного боку, нам тепер добре відомо, що таке спустошений війною край і мільйони людей, хто залишився без даху над головою. З іншого - нависла над нами перспектива розділити з Європою тяготи розселення біженців (озвучена офіційно міністром закордонних справ) багатьох приголомшила. Нехай навіть в неблизькому майбутньому, але чи впораємося ми з потоками близькосхідних біженців і захочемо потіснитися заради них?
Процес почався непомітно для нас ще років зо три тому, коли сирійці кинулися з палаючої батьківщини. "Спочатку люди вибирали для втечі оточуючі країни. Селились навіть в багатостраждальному Секторі Газа, чекаючи, що ось-ось вдома настане мир і вони повернуться. ОАЕ занадто далеко, Ізраїль арабів не прийме, Ірак - товариш Сирії по нещастю, Саудівська Аравія допомагає грошима і обробляється заявами, але приймати на своїй землі сирійців не має наміру і взагалі підтримує опозицію. Маленький Ліван прийняв два мільйони людей, небагата, але стабільна Йорданія - близько мільйона, і сьогодні її населення на 22% складається з прибульців. Ще два мільйони розмістилися в Туреччині, і це вже дало старт внутрішньому напруженню в цих країнах. і тоді з'явилася нова хвиля мігрантів, орієнтованих на Європу. Угорщина відгородилася від Сербії "колючкою" в надії зупинити потік біженців, а ті пішли в обхід через Хорватію - люди все одно будуть шукати вихід. А закарпатські прикордонники регулярно ловлять нелегалів з Сирії, що пробиваються на Захід. Хто знає, скільки їх ще на території України.

     Україна як країна для життя і отримання громадянства економічним мігрантам досі була нецікава. Біженець з Близького Сходу розраховує на допомогу в 200-300 євро, безкоштовний проїзд і харчування в західноєвропейських країнах, а Україна може запропонувати йому тільки одноразову допомогу в розмірі неоподатковуваного мінімуму - 17 грн. Бідна воююча країна без програм адаптації, соціальних гарантій і житла, узаконених преференцій для біженців - не найпривабливіший варіант. Однак багато експертів упевнені, що сьогодні інтерес до країн Східної Європи підвищується прямо на очах. Мова вже не про пошуки кращого життя, а про порятунок життя, про гуманітарну катастрофу - ІДІЛ лютує, люди готові тікати світ за очі, ризикуючи навіть втопитися. Були б прямі налагоджені шляхи незаконної доставки людей з Сирії в Україну - біженці вже, можливо, стояли б у нас на кордоні.
Кількість біженців вже вийшла за розумні рамки і тенденцій до зменшення потоку не бачити. Швидше, він збільшиться. В Європі їх прийматимуть, з кожним днем ​​посилюючи умови, і рано чи пізно певна частина сирійців виявиться за дверима (можливо, навіть з числа тих, хто вже влаштувся в перевалочних таборах). Ось тоді Євросоюз і може звернутися до України за допомогою. МЗС абсолютно правильно заявив, що Україна повинна бути готовою до прийому "гостей". Якщо єврочиновникам поглянути на наші території, можна вирішити, що на них спокійно розмістяться хоч і півмільйона сирійців в рік. Європа цілком може поманити України безвізовим режимом, щоб підключити до вирішення проблеми. Надлишок біженців, яким не знайшлося місця в Туреччині цілком можуть запропонувати і Україні. Вірити в те, що сирійська криза обійде Україну стороною, не доводиться. Європейські країни уже перекривают шляхи проникнення на свої території, і біженці починають їх зміщувати на схід, шукаючи контрабандистські стежки в бік Закарпаття.
З початку року Державна прикордонна служба затримала близько 130 сирійців за незаконний перехід кордону на Закарпатті. Перетнули її і спіймані вже в Словаччині, згідно із законом про реадмісію, повернуть в Україну і поселять в перевалочні табори. За словами прес-секретаря Держприкордонслужби Олега Слободяна, через обтяжуючі обставини покинути їх вони зможуть нескоро - висилати нікуди. "Ситуація з нелегалами поки некатастрофічна, але з кожним роком їх кількість зростає: у 2014 році затримали 2200 осіб - на 44% більше, ніж в 2013-му, а за 8 місяців 2015 го - +1844 людини, що на 26% більше, ніж за аналогічний період попереднього. у 2014-му сирійці були в топ-5 лідерів серед національностей-порушників, зараз - поки на 6-й позиції ", - повідомляє Слободян.
Державна міграційна служба планує поселити 250 біженців з Сирії в Яготині Київської області.
Мігрантів поселять в недобудованому гуртожитку, в якому раніше планували поселити чорнобильців. Ремонтні роботи в приміщенні вже на фінальній стадії.
Директор пункту прийому біженців з країн Близького Сходу Тетяна Бельченко заявила, що селити будуть тільки тих іноземців, які отримали відповідний статус від української влади.

Єврокомісія розглядає варіант розподілу міграційних потоків з країн Азії та Африки не тільки між членами ЄС, але і асоційованими членами. Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запропонував ввести обов'язкову систему квот для країн ЄС з прийому мігрантів. Таким чином, країни Євросоюзу протягом двох років повинні прийняти близько 40 000 чоловік. Але зрозуміло, що біженців буде набагато більше. І тому взяти участь у вирішенні проблем Євросоюзу вирішено надати і Україні. За підрахунками, Україна здатна прийняти більше 100 000 мігрантів, так як в своєму розпорядженні значну територією і родючою землею. Бідна Болгарія в 2015 вже прийняла 10 000 біженців. Це величезне навантаження на її бюджет. Єврокомісія виділила країні 4,1 мільйона євро на вирішення проблем з прийомом і розміщенням мігрантів. У першій половині 2015 до влади Німеччини з проханням про надання притулку звернулися 172 000 чоловік - в 2,5 рази більше, ніж за відповідний період минулого року.

Мусульмани адаптуються і приживаються в Україні. Вони вже серед нас.
Сирійці і іракці - часті «гості» на нашому кордоні.
ЧИ БУДУТЬ ПРОБЛЕМИ. Якщо так чи інакше в Україну потрапить більш-менш відчутне кількість сирійців. У світлі того, як радо Львів приймає кримських татар, не представляється, щоб українці упереджено зустрічали тих, хто звертається за допомогою.
Скільки сирійців "переварить" Україна
Поки расизм і нетерпимість українцям чужі в порівнянні з іншими європейськими країнами (навіть Польщею), тут в цьому плані набагато комфортніше. До сих пір наймасштабнішим напливом біженців в Україні були афганці, яких Україна прихистила в кількості 1500 чоловік. Їх громада розмістилася в Одеській області і за довгі роки ніякого негативного впливу на розвиток регіону, мабуть, не зробила. Однак 100 тисяч сирійців, іракців + внутрішні переселенці - катастрофа - стільки народу житло і роботу тут не знайдуть. До того ж це люди з іншої цивілізації, з іншими вимогами до способу життя. Порозумітися буде непросто. Практично всі ці біженці - мусульмани. тобто люди зовсім іншого світогляду, до того ж не знають ні місцевих звичаїв, ні мови. Але справа не тільки в цьому. Маючи в своєму розпорядженні вільний час внаслідок безробіття, приїжджі в Україні можуть формувати злочинні угруповання, нападати на українців, вступати в бійки між собою і навіть перестрілки на вулицях міст України.
Приїхавши на нове місце проживання, нові громадяни в Бельгії, наприклад, вимагають від влади будувати за бюджетні гроші мечеті для них. У Великобританії мусульмани встановили в невеликих містечках свої правила і вимагають і від інших жителів підкорятися законам шаріату. Як заявили відразу кілька британських видань, в Лондоні ісламські екстремісти залякують жінок, які не носять головні убори. Схожі інциденти відбуваються в місцях компактного проживання іммігрантів-мусульман - їх називають «райони білої меншості». Подібні громади поступово перетворюються в держави в державі, де місцевих мало цікавлять традиції і культура «приймаючої сторони». Наприклад, перед Різдвом були розклеєні плакати, стверджуючі, що це свято - «зло»: «Різдво - це брехня, і наш обов'язок, як мусульман, атакувати його ... Ми сподіваємося змусити людей усвідомити, що іслам - єдино вірний шлях, щоб уникнути всього цього ». До речі, в Англії провели опитування, згідно з яким 40% британських мусульман хочуть, щоб в «переважно мусульманських» районах країни офіційно ввели закони шаріату.

У зв'язку з тим що біженці будуть, і Україні не ухилитися від вирішення проблеми в тому числі і Європи і зваливши, допомагаючи Європі, на себе тягар нових проблем поряд з вже наявними: війна, безробіття, інфляція ... то за прикладом Туреччини Євросоюз має надати Україні суми допомоги, достатні для вирішення проблеми біженців в Україні.

Підготував: О. Майстренко

Немає коментарів:

Дописати коментар