Интернет реклама УБС

20.04.16

«ЛИТВА – УКРАЇНА. КУЛЬТУРНЕ ПАРТНЕРСТВО 2016»

13 квітня у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві відбулася прес-конференція з нагоди старту найбільшого міждержавного культурного проекту «Литва – Україна. Культурне партнерство 2016». У заході взяли участь представники міністерств культури України і Литовської Республіки, Інституту культури Литви, митці та культурні партнери з обох країн.

«Литва – Україна. Культурне партнерство 2016» – найбільший спільний культурний проект Литви та України, організований Інститутом культури Литви. Проект покликаний через творчі доробки відомих митців Литви представити українській аудиторії різноманітну і багатогранну сучасну литовську культуру: фотографію, архітектурний дизайн, літературу, музику, театр,
живопис, моду. До проекту та співпраці долучилися провідні українські галереї, музеї, міжнародні фестивалі, виставки та  інститути. Протягом року відбудуться більш ніж 20 культурних заходів у Києві, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Дніпропетровську, Кривому Розі, Тернополі, Запоріжжі, Вінниці та інших містах України. 

«Ми сподіваємося, що проект стане основою для подальшої співпраці наших країн, зокрема для обміну досвідом розвитку у сфері культури, – сказав під час прес-конференції Андрій Вітренко, заступник міністра культури України з питань європейської інтеграції. – Маємо надію, що
культурне партнерство Литви і України у 2016 році продовжиться і в майбутньому. Ми розуміємо важливість і актуальність цього проекту для нашої країни, тому готові всебічно підтримувати його реалізацію на державному рівні».

Литва є давнім та надійним партнером України, допомогу якого наша країна особливо відчуває зараз. Литовці одними із перших виступили на підтримку українців під час Революції гідності і подальших подій, а сьогодні сприяють тому, щоб світ більше знав про Україну і її культуру. Яскравим прикладом став цьогорічний міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок, на якому Україні і українській книжці було приділено особливу увагу. Крім того, литовська сторона
забезпечила українській делегації спеціальні умови, щоб український видавець зміг гідно представити країну на міжнародному рівні. До речі, литовці вже не вперше надають таку допомогу: у 2014 році всі українські галереї – учасники Міжнародного ярмарку сучасного мистецтва ARTVILNUS брали участь у фестивалі безкоштовно. А на ARTVILNUS-2015 Україна взагалі була центральною темою події.

«Сьогодні відносини України і Литви у сфері культури найтісніші за всю історію нашої незалежності, – наголосив Ромас Яроцкiс, віце-міністр культури Литовської Республіки. – Варто відмітити той факт, що у 2016 році ми відзначаємо 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими
країнами, і в контексті цього приємно говорити про те, що культурне співробітництво – новий головний наратив українсько-литовських відносин. Я радий нагоді відкрити унікальний міжнародний проект «Литва – Україна. Культурне партнерство 2016», який дає нам можливість познайомити українців із культурою, творчістю і традиціями Литви. Що важливо – не тільки у столиці, але і в регіонах».

Проект реалізовуватиметься у два етапи: у березні-липні і вересні-листопаді 2016 року. Протягом цього часу у різних містах країни пройдуть тематичні виставки, концерти, спектаклі, литовська культура буде також представлена на декількох фестивалях, працюватимуть творчі майстерні. 

«На всіх, хто приєднається до нашого проекту, чекає сильна і змістовна програма, – зазначила Аушріне Жилінскєнє, директор Інституту культури Литви. – Ми сподіваємося, що нові зв’язки, які з’являться у рамках «Культурного партнерства» між українськими і литовськими митцями та культурними інституціями, допоможуть у майбутньому підняти нашу співпрацю на найвищий щабель. Адже ми знаємо, що все починається з культури».

Одним із перших заходів у рамках проекту партнерства є виставка сучасної литовської фотографії «Щодення. Литва у фотографіях 1963-2013 рр.», яка відкрилася 13 квітня у Києві у Національному музеї Тараса Шевченка. До експозиції ввійшли роботи як фотомайстрів легендарної литовської школи фотографії 1960-1980 років, так і фотодоробки молодих литовців. Головна ідея виставки – представити відвідувачу візуальну розповідь про повсякденне життя декількох поколінь литовців.

Крім фотовиставки, у квітні на українців чекають також дві виставки сучасного текстилю: «Фото-відео-медіа текстиль» і «Золотий фонд міні-текстилю Литви»; два спектаклі сучасного танцю Литви на міжнародному фестивалі сучасного танцю ZELYONKA: «DIOR у Москві» і «Біла колискова»; велика литовська програма на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» і творчі майстерні ілюстраторів Литви і України.

З програмою заходів у рамках проекту «Литва – Україна. Культурне партнерство 2016» можна ознайомитися на сторінці проекту у мережі Facebook: www.facebook.com/Литва – Україна. Культурне партнерство 2016. 

Леонід Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар