Интернет реклама УБС

13.09.16

Конкурс-лабораторія «Musical Art Project» в Національній опереті

11 вересня, перед відкриттям 82 театрального сезону на великій та малій сценах Київського національного академічного театру оперети в рамках проведення міжнародних конкурсів-лабораторій відбудулися 30-ти хвилинні покази ескізів музичних вистав молодих режисерів. Молоді дарування під повний аншлаг із Києва, Сум, Одеси та Білої Церкви старалися перед глядачами відкритися та заявить про себе.
Учасниками конкурсу-лабораторії «Musical Art Project» були:  Максим Булгаков
(Суми) «Бастьен і Бастьенна», В.-А. Моцарт (комедія-гротеск); Юлія Журавкова (Київ)«Телефон, або Кохання втрьох», Дж.Менотті (одноактна опера-буф); Денис Костирко ( Одеса) оперета «Оскар» (лібрето М. Самойлов і Петров С. за п'єсою Клода Маньє); В’ячеслав Стасенко ( Біла Церква), «Жирофлє-Жирофля», Шарль Лєкок (опера-буф).

Перед початком конкурсу художній керівник Національної оперети і голова оргкомітету конкурсів, н.а. України Богдан Струтинський виразив свої враження про результати минулих етапів, закцентував основні цілі конкурсу «Musical Art Project»:
«Минуло вже два етапи Міжнародних конкурсів-лабораторій

постановок молодими  режисерами. Мене порадувало те, що надійшла велика кількість різноманітних заявок, приємно, що географія конкурсу видалася широкою. Зараз ми на порозі заключного етапу, найвідповідальнішого і найцікавішого. Всі учасники визначені, і тепер вони мають втілити те, про що написали у своїх заявках.
Такі конкурси Національною оперетою проводяться вперше, в Україні немає великої практики режисерських лабораторій, немає елементарного досвіду, як це робити. Можливо тому, в надісланих заявках не було опису, що давав би змогу створити цілісну

картину вистави. Тим не менш, члени журі отримали емоційне враження, як напрямок, що допомагає зрозуміти думку автора.
Відбираючи заявки, зверталася увага, по-перше, на те, наскільки матеріал постановки буде цікавий для театру. По-друге, і це не менш важливо — наскільки конкурсант може бути новатором. Разом із членами журі ми шукали, не того, хто вже відбувся в професії, ми шукали в людині режисерську жилку, націленість наших учасників на експерименти, на дослідження музичного театру. Лабораторні умови конкурсу передбачають пошук, сміливість у прийнятті рішень.
Сучасний український музичний театр заскорузлий, він має певні канони, стандарти. Моя надзадача і надзадача нашого конкурсу «Musical Art Project» в тому, щоб створити у режисурі музичного театру рух, зрушити застій, оновити постановницькі ідеї, додати
свіжості сприйняття класичного музичного матеріалу.
Сподіваюсь будуть цікаві ескізи, і буде постановка, що займе чільне місце в репертуарі нашого театру. Скоро ми всі побачимо що з того вийде — одна з чотирьох робіт (за умовами конкурсу) буде передана у постановку на майбутній театральний сезон 17/18 року».
Завданням  конкурсу-лабораторії було залучення молодих талановитих режисерів до роботи в театрах України, пошук нових художніх можливостей у створенні вистав в жанрах оперети, мюзиклу, опери-буф, ін.
Організатори конкурсу:  Київський національний академічний театр оперети, Мистецько-концертний центр ім.І. Козловського, Київський експериментальний театр «Золоті ворота», Державна агенція промоції культури України та Продюсерський Центр OpenDoors.
Експертна Рада конкурсу-лабораторії «Musical Art Project»: н. а. України Богдан Струтинський – голова Експертної ради, голова оргкомітету Міжнародних конкурсів-лабораторій постановок, художній керівник Національної оперети України; з.а. України Вадим Прокопенко – головний балетмейстер театру;  з.д.м. України Ігор Ярошенко – головний хормейстер театру;  з.д.м. України Сергій Васильєв – театральний критик; заслужений журналіст України Олег Вергеліс  – театральний критик; доктор мистецтвознавства Ганна Веселовська – театрознавець; кандидат мистецтвознавства Анна Липківська – театрознавець.
Леонід Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар