Интернет реклама УБС

18.11.16

«Підводячи підсумки головної української кіноподії року»

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» пройшов уже в сорок шостий раз з 22 по 30 жовтня 2016 року. Дотримуючись майже півсторічної кінематографічної традиції, творча молодь і провідні кіномитці України та світу на один тиждень поринули в атмосферу кіно.
Цього року фестиваль проводився як у вже звичних локаціях: кінотеатри «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама», так і на нових креативних площадках: павільйон ВДНГ, національний центр Олександра Довженка та інші. 
Загалом на «Молодості» демонструвалось 247 стрічок із 80 країн. Фестивальні заходи та покази фільмів відвідали понад 80 тисяч відвідувачів.
Свою історію кінофестиваль «Молодість» розпочинає 1970 року з дводенного показу студентських короткометражних робіт студентів Київського театрального інституту (нині КНУТКіТ ім.І.К.Карпенка-Карого). Проте він швидко позбавився «локального» значення і переріс в міжнародний фестиваль (з 1993 року входить до рейтингів FIAPF). Нині на «Молодості» не тільки студентські роботи «карпенковців». Фестиваль розвивається і позбавляється від заангажованих понять «Молодість – лише для молодих». 
«Те, що фестиваль називається «Молодість», – зазначив Генеральний директор фестивалю Андрій Халпахчі, – це назва не від віку учасників, а означає те, що конкурс у нас серед дебютантів. Ми дуже раді, що є дебютанти і в шістдесят, і в сімдесят років, і тому вони теж мають змогу брати участь у конкурсі». 
Цьогорічна програма «Молодості» вражає різноманітністю. Окрім традиційних конкурсних програм: національний конкурс, повнометражні фільми, короткометражні фільми, Молодість ¬¬¬– дітям, студентські фільми та Сонячний зайчик, було проведено 19 позаконкурсних програм, також була вже звична «Майстерня талантів», конкурс інстаграм-відеоробіт «Shoot&Play» та міжнародний ринок ко-продукції Boat-meeting. 
«Складаючи програми, ми шукаємо свіжі ідеї, професійність та проводимо пошук нової кіномови», – коментує Генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі.
Конкурсна програма:
«Все ж таки, щоб ми не робили: церемонії, червоні доріжки, на будь-якому кінофестивалі найбільш важливий – контент конкурсної і позаконкурсної програми, особливо конкурсної» – наголошує Андрій Халпахчі.
Національний конкурс
В цій секції представлені кращі роботи короткого метру українських режисерів. Конкурс надзвичайно різноманітний, включає в себе не тільки художній фільм, а й анімацію та документальне кіно. Для багатьох режисерів національний конкурс – це серйозний старт. 
Найкращою стрічкою Національного конкурсу визнали фільм Аркадія Непиталюка «Кров’янка»: «Андрієві батьки закололи свиню, щоб зробити традиційну українську страву – кров’янку – для майбутньої невістки Маші. Хочуть зустріти її як свою, пригостити найкращим – стравою зі свинячої крові. Але Маша – єврейка. І ніхто, окрім Андрія, про це не знає». Режисер зізнався, що планує повнометражний фільм і «Кров’янка» буде однією з «страв» його картини.
Особлива відзнака журі у стрічки "Все буде добре" Антоніни Ноябрьової. 
Повнометражні фільми
Повнометражні фільми – рекордна програма за кількістю нагород. Всього було представлено 12 фільмів, а третина з них отримали відзнаки на «Молодості». 
Ґран-прі фестивалю та грошову винагороду в 10 000 доларів здобув фільм «Остання сім’я» польського режисера Яна Матушинського. В стрічці йдеться про польського художника-сюрреаліста Здзіслава Бекшіньського, його сина Томаша – культового радіо ді-джея та дружини Зофії – щирої католички, яка намагається зібрати родину докупи. 
Переможцем Міжнародного повнометражного конкурсу стала робота Гійома Сенеза «Воротар» про п’ятнадцятирічних закоханих, у котрих скоро має народитися дитина. Актор Кейсі Мотте Кляйн, що грає головного героя, з’являється на «Молодості» ще у одній картині про підлітків «Коли тобі 17». Спеціальну відзнаку отримали  «Віллі I» і «Кам'яне серце» - найкраща головна роль, а також приз глядацьких симпатій. 

Короткометражні фільми
Програма Короткометражних фільмів складається з перших фільмів-дебютів режисерів за рамками їх учбових закладів. Короткі метри були об’єднані в 4 блоки, які показували впродовж фестивалю. 
Найкращим фільмом короткометражного конкурсу визнали португальський фільм «Вознесіння» Педру Перальта про селян, які намагаються врятувати чоловіка, котрий впав у колодязь. Мати чекає на порятунок сина, проте її сподівання марні. 
Спеціальна відзнака дісталась картині «Вік сирен» Еллоїз Пеллоке. 
Молодість – дітям
«Ми звернулися до дітей, бо розуміємо, що сьогодні ми маємо виховувати глядача», – Андрій Халпахчі.
Молодість-дітям – конкурсна програма розрахована на глядачів 10-14 років. Вона дає змогу юним шанувальникам кіно поринути у фестивальне життя, ознайомитися з кінематографіями різних країн світу. Усі фільми об’єднує те, що головними героями є діти, проте теми фільмів-конкурсантів не зовсім дитячі. 
«В програмі фестивалю шість чудових конкурсних фільмів, представлена вся географія світу», – говорить Координатор програми «Молодість-дітям» Олена Загороднюк.
Для вибору переможця програми було сформоване спеціальне журі, яке складалося з дітей. Головний приз конкурсу дістався фільму французької режисерки Лоли Дуайон «Мандрівка Фанні» про дівчинку Фанні, яка зі своїми сестрами намагається втекти з окупованої нацистами Франції. 
Студентські фільми
«Цього року певні теми стали дуже актуальними. Такі, наприклад, як боротьба жінок проти патріархату та за свої права» – Грімур Гаконарсон – член журі Міжнародної конкурсної програми фестивалю «Молодість» про фільм канадського режисера Лоїка Дарсеса «Жінка та авто», який виборов перше місце у студентському міжнародному конкурсі. В основі фільму історія матері Лоїка, яка підверглася насиллю, кадри – це реальні відео, зняті жінкою, куди вона виливає всі свої думки та почуття. 
Особливу відзнаку журі отримав угорський фільм «Звук облизування». 
Сонячний зайчик
Програма «SunnyBunny» заснована у далекому 2001 році, стала другою в світі (після Teddy Award на Берлінале) програмою ЛГБТ тематики на міжнародних фестивалях. З кожним роком «Сонячний зайчик» набуває все більшої популярності і викликає неабиякий інтерес публіки. Але реакція на стрічки такого напрямку неоднозначна. Одна з версій підпалу кінотеатру «Жовтень» два роки тому  – показ фільму «Літні ночі» ЛГБТ тематики. Проте, якщо це мало за мету відвернути інтерес публіки від цієї рубрики, то воно набуло зворотного ефекту. І тепер покази «SunnyBunny» відвідує не менша кількість людей, ніж інші програми. 
 «Молодість 46» представила 10 конкурсних фільмів і 2 позаконкурсних, серед яких картини, які вже відзначилися на міжнародних фестивалях: «Тепла пора року» – нагорода Variety Piazza Grande на МКФ у Локарно, «Орнітолог» – приз за найкращу режисерську роботу на МКФ у Локарно, «Тео і Юго в одному човні» – Тедді глядацьких симпатій на МКФ в Берліні, «Кіт» – Тедді за найкращий художній фільм на МКФ у Берліні.
Переможців програми «Сонячний зайчик» оголошували на вечірці SunnyBunny Awards Night, яка проходила в центрі Довженка. Головний приз отримала аргентинська стрічка
«Тхеквондо» режисерів Мартіна Фаріна та Марко Бергера. Стайтмент журі на чолі з Естером Мартіном Бергсмаком був таким: «Витончена і чарівна історія змальовує привабливий портрет складності соціального тиску та стереотипів. Цей фільм – ніжна історія зваби і усвідомлення взаємності бажань. Гра акторів підкупає. Прекрасна непевність приховування своєї справжньої сексуальності знайде відгук у людей із найрізноманітнішими ідентичностями».
Дійсно «теплою» виявилася картина французької режисерки Катрін Корсіні «Тепла пора року», яка помітно виділявся своєю «легкістю» і простотою на фоні інших конкурсантів. Можливо, саме тому цей фільм отримав відзнаку журі програми «Сонячний зайчик».  
Позаконкурсні програми
Позаконкурсні події – невід’ємна частина будь-якого кінофестивалю. «Молодість» не є виключенням. Цього року фестиваль представив велику кількість блоків на будь-який смак. 
Великий ажіотаж глядачів та преси викликали Українські прем’єри серед яких 2 документальні стрічки: «Мустафа» про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва та «Лобановський назавжди» про легендарного тренера київського «Динамо» Валерія Лобановського. Ігрова картина Олександра Шапіро «#Futureinthepast» та документально-експериментальний фільм «Історія рук».
Не обійшлося й без звичної програми Фестиваль фестивалів, де представлені фільми, відзначені на головних кінофестивалях світу. Найбільшу увагу глядачів отримав «Особистий покупець» Ольвьє Ассаяса з Крістен Стюарт в головній ролі, фільм відзначений на Каннському фестивалі призом за найкращу режисерську роботу. 
Також глядачі не оминули фільм, який взяв Головний приз журі на фестивалі «Санденс» – «Народження нації» скандального режисера Нейта Паркера.
Окрім того, у рубриці Фестиваль фестивалів були представлені такі картини: «Випускний», «Гармонія», «Бувало і краще», «Під піском», «Пошрамовані серця», майже чотирьох годинних фільм Лава Діаса «Жінка, яка пішла», призери Берлінського фестивалю «Прийдешнє» та «Сполучені штати кохання». 
Вже звична програма «Довгі ночі короткого метру» порадувала своїх шанувальників більшою різноманітністю, кіномани мали змогу впродовж двох ночей переглядати величезну кількість французьких та німецький короткометражних фільмів.   
Розділення позаконкурсних картин по мовам чи регіонам дали змогу глядачам ознайомитись з кінокультурою Угорщини, Литви, Скандинавських, французькомовних та німецькомовних країн, а прихильникам певних кінематографій краще орієнтуватися в контенті фестивалю. 
Ретроспективи були поділені на три тематики та представлені в блоках: «Іллєнку - 80» – до 80-річчя з дня народження Юрія Іллєнка – одного з авторів українського поетичного кіно, «Шекспір у кіно» – до 400-х річчя Вільяма Шекспіра – самого екранізованого драматурга  та «Століття», де представлена класика світового кінематографу. 
«Ми показуємо класику і до нас приїжджають метри світового кінематографу. І тому для багатьох наших глядачів фестиваль став тим ковтком повітря, коли можна побачити фільми, які не йдуть регулярно на наших екранах» – Генеральний директор Київського міжнародного фестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі (Інтервью для Відеощоденників «Молодість»).
Майстерня талантів
Окрім головного завдання кінофестивалю – показу стрічок, на «Молодості» існує Майстерня талантів. Це майстер-класи українських та закордонних кіномитців, на яких проводяться обговорення, обмін вражень та досвідом, бесіди з цікавими людьми. 
Цьогоріч відбулося 12 майстер-класів за участю Бена Шеррока, Фелікса Тіссі, Мантаса Кведаравічюса, Жака Мартіно, Марії Фьольцер, Штефана Мюллера, Сергія Демідова та Андрія Бабика з Film.ua Group, Катрін Дюссар, Курбана Кассама та дводенний майстер-клас від German Short Film Association.
Підводячи підсумки, можна сказати, що «Молодість 46» пройшла вдало. Генеральний директор КМКФ Молодість коментує: «Наші постійні глядачі і критики, що відвідували фестиваль, сказали, що цього року була найсильніша програма …проте є куди зростати фестивалю і сподіваюсь, що 47-ма «Молодість» буде ще краще».
Фотоматеріал з сайту http://molodist.kiev.ua/ua/gallery
Фрагменти інтерв’ю з відео щоденників Молодості http://molodist.kiev.ua/ua/news/118
Орлова Олександра 

Немає коментарів:

Дописати коментар