Интернет реклама УБС

08.12.16

Всеукраїнський арт-проект «Килим. Сучасні українські митці» дістався Києва

Zenko Foundation показує в столиці роботи художників з усієї України

    6 грудня в Музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва» відбулося відкриття масштабного всеукраїнського проекту  “Килим. Сучасні українські митці”. Експозиція триватиме до 15 січня 2017 року.
    Проект мандрував країною з квітня цього року, і ось тепер його представляють у Києві. 20 художників з різних регіонів України створили свої “килими”, де кожен показав власне бачення традиційного мистецтва у сучасному світі. На виставці представлені живопис, скульптура, інсталяції та відео-арт.
    Ідея проекту - поєднати традиційне і сучасне мистецтво, знайомити з  етнічною культурою, додаючи “народності” сучасному арту.
    “Сьогодні ми вже не розуміємо всіх сенсів, що вкладалися в традиційні орнаменти тканих килимів. Сучасні художники живуть в іншому контексті, перед ними стоять інші завдання, ніж були перед народними майстрами. Але й ті, й інші мислять образами і символами. І в
сучасний «килим» художники вкладають нову, але таку ж багату гаму сенсів і мотивів, що й у тканий килим”, - проводить паралелі між традиційним мистецтвом і проектом “Килим. Сучасні українські митці” його співкуратор Ігор Абрамович.
    Учасники проекту – це переважно представники молодого покоління, котре заявило про себе лише кілька років тому і все ще перебуває у стані пошуку. Всі вони - дуже різні, кожному притаманний індивідуальний, часто вже впізнаваний стиль.
    “Створені в рамках спільної ідеї проекту індивідуальні висловлювання групи молодих українських художників, такі несхожі один на одного за змістом, напрямком і стилістикою, об'єднуються, тим не менше, у дивовижно цілісне «ткане полотно», формують єдиний «килим», — говорить
співкуратор проекту “Килим. Сучасні українські митці” Олександр Соловйов.
    Проект стартував 8 квітня в Татарові, Івано-Франківська область, в головному арт-просторі Zenko Foundation, розташованому на території готельного комплексу “Коруна”. Після Карпат його показали у Львові, у Львівському палаці мистецтв. Після Львову проект побачили харків’яни у “ЄрміловЦентрі”. І ось – завершення мандрів “Килима” в Києві.
    “Ми від початку виступали за культурну децентралізацію і возили виставку по країні. Сучасне мистецтво має виходити за межі столиці, ставати доступнішим. Але згодом вирішили, що підбити підсумки першого всеукраїнського проекту фундації буде правильніше саме в Києві”, - зазначив ініціатор проекту і засновник фонду Zenko Foundation Зенко Афтаназів.

Куратори проекту — Ігор Абрамович та Олександр Соловйов
Генеральний медіа-партнер – Forbes Україна
Видавничий партнер проекту – Фонд ArtHuss
Партнер проекту – Кyiv Academy of Media Arts

Художники, які беруть участь у проекті: Apl315, Катерина Берлова, Назар Білик, Мирослав Вайда, Артем Волокітін, Олексій Золотарьов, Дар’я Кольцова, Антон Логов, Тетяна Малиновська, Роман Мінін, Анна Миронова, Роман Михайлов, Зоя Орлова, Сергій Петлюк, Юрій Пікуль, Степан Рябченко, Олексій Сай, Андрій Сидоренко, Анна Сороковая, Олексій Яловега.

Про Zenko Foundation. Фонд заснований 2015 року. Основною місією арт-інституції є підтримка і просування українського сучасного мистецтва. В колекції Zenko Foundation – понад 200 творів вітчизняних сучасних художників. Дебютним проектом фундації стала
виставка «Українське сучасне мистецтво. З приватних колекцій» (жовтень-березень, арт-простір у готельному комплексі «Коруна»). Серед пріоритетних напрямків розвитку Zenko Foundation: виставкова програма на майданчиках Zenko Foundation, а також підтримка участі українських художників у масштабних національних і міжнародних проектах, аукціонах сучасного мистецтва тощо; видавнича програма, метою якої є підвищення інформованості вітчизняної і зарубіжної аудиторії про український арт-процес; розвиток веб-порталу, на котрому у відкритому доступі розміщується інформація про колекцію Zenko Foundation, а також низка необхідних довідкових матеріалів, відеоінтерв’ю з художниками, архівні матеріали з історії сучасного мистецтва України.

Режим роботи МВЦ «Музей історії Києва» (вул. Б. Хмельницького, 7)
Пн. - з 11.00 до 16.00 (каса - до 15.15).
Вт.–Нд. - з 11.00 до 19.00 (каса - до 18.15)
Вартість квитка на експозицію - 30 грн., пільговий квиток - 15 грн.

Леонід Коваленко
Олексій Свертока

Немає коментарів:

Дописати коментар