Интернет реклама УБС

18.06.17

Виставка просто неба «Вірменські хачкари» у «Софії Київській»


16 червня в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулося урочисте відкриття виставки «Вірменські Хачкари». 

Виставку, організовану громадською організацією «Союз вірмен України», за підтримки Національного заповідника «Софія Київська», Посольства Республіки Вірменія в Україні і Української єпархії ВАЦ, відвідали визначні громадські і політичні діячі, представники духовенства.

В експозиції представлено понад десятка вірменських хачкарів.

Хачкари (вірм. «хач» – хрест і «кар» – камінь) – це декоративно-архітектурні скульптури, засновані на стародавніх національних традиціях. Вони відрізняються багатством форм і не мають аналогів у жодній культурі світу.
Виникнення перших пам’ятників датується початком IV століття, після прийняття вірменами християнства. Сьогодні у Вірменії налічуються десятки тисяч таких артефактів, кожен з яких вирізняється неповторним візерунком. У 2010 році хачкари були внесені до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Історична ретроспектива свідчить, що протягом тисячолітнього проживання в Україні, вірмени виготовили і встановили безліч хачкарів. Склалася традиція спорудження вірменами фонтанів, колодязів, оборонних споруд для потреб міст, а також встановлення хачкарів, як символа християнської віри, ознаменовуючи важливі події.

У вітальному слові глава Союзу вірмен України Вілен Шатворян зазначив особливе ставлення вірмен і українців до своєї історії і культури. Генеральний директор «Софії Київської» Неля Куковальська в свою чергу нагадала про багатовікові зв'язки вірмен з Софією Київською.

Захід розпочався з молитви, яку очолив глава Української єпархії ВАЦ єпископ Маркос Оганесян. До присутніх з вітальним словом звернувся Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Вірменія в Україні Андранік Манукян.

Перед гостями виступили відомий дудукіст Армен Костандян і парафіяльний хор Вірменської каплиці Святих великомучеників міста Києва.

Голова САУ Вілен Шатворян за вагомий особистий внесок у популяризацію вірменської культури відзначив подякою майстра хачкарів Артака Амбарцумяна, директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелю Куковальську і музиканта Армена Костандяна.

Виставка триватиме до 2-го липня. Потім хачкари будуть встановлені в різних регіонах України.

Як повідомлялося раніше, за ініціативою голови Спілки вірмен України Вілена Шатворяна вже були встановлені більше 10 хачкарів в різних куточках України.

Немає коментарів:

Дописати коментар