Интернет реклама УБС

11.07.17

Ампельман

Що у вас асоціюється зі словом світлофор? Нічого особливого, буденний дорожній знак. А от у німців і особливо жителів Берліна він асоціюється з Ампельманом. Це веселий, бадьорий чоловічок з світлофору. Це туристичний бренд Берліна й частинка історії, яка змушує туристів посміхнутися.
Все почалося у жовтні 1961 року, коли Ампельман народився, як задум психолога Карла Пеглау. Люди ж змогли познайомитись з цим чоловічком лише в 1969 році, коли переходили перехрестя Унтер-дер-Ліндер і Фрідріхштрассе. Ви б бачили реакцію пішоходів, хтось посміхався, хтось зовсім не розумів що сталося зі світлофором. А цей чоловічок на ім’я Ампельман крокував у майбутнє й дожив до нашого часу.
Сьогодні  німецькому бюргеру у капелюсі уже багатенько років, але кожного ранку коли ти переходиш вулицю він тебе вітає зі світлофора і бажає гарного дня. Він працює дуже старанно, допомагаючи переходити дорогу людям, які не розрізняють кольорів і покращує настрій буквально кожному хто його бачить. Карл Пеглау психолог, який працював у
транспортному відомстві НДР, вигадав такого чоловічка, який би викликав позитивні емоції й змушував бути пильними людей при переході дороги. Ампельман ставав героєм книжок і повчальних передач про правила дорожнього руху. Він став улюбленцем німецьких дітей і туристів з усього світу.
У 1989 році бюргер у капелюсі стояв на порозі смерті, адже тоді Німеччина об’єдналася і все що було пов’язано з НДР почалося знищуватися, а його місцем народження була саме вона. І він майже зник, якби не хвиля протестів у 90-х роках проти повної стандартизації світлофорів і знищення Ампельмана. Так він залишився живим і йому навіть прибавилось здоров’я. Чоловічок зі світлофору став брендом, почали з’являтися магазини з однойменною назвою і навіть кафе, жоден турист більше не полишає місто не купивши сувенір з Ампельманом. 
Його можна зустріти не лише у Берліні, а й у інших містах східної Німеччини. Наприклад, всіх жінок і дівчаток порадує світлофор з Ампельманом дівчинкою у
Дрездені. І кажуть, тому хто її зустріне посміхнеться удача. 
А пан Ампельма вдягнувши капелюха, попрасувавши свій костюм кожного дня вирушає на своє постійне місце роботи у світлофор. Звичайно, у Берліні та й у інших містах східної Німеччини залишились і звичайні безликі контури людини в світлофорі, але коли ти бачиш їх стає якось навіть трошки сумно, що Ампельман не захотів з тобою сьогодні ще раз зустрітися.
Нехай, пан Ампельман, продовжує дарувати позитивні емоції і бадьоро крокувати на кожному Берлінському світлофорі, закликаючи до руху пішоходів. Рух – це життя, а рух з Ампельманом – це веселе і бадьоре життя.  
Ольга Карлова

Немає коментарів:

Дописати коментар