Интернет реклама УБС

02.10.17

Вчені розповіли, коли люди знайдуть безсмертя

Результат пошуку зображень за запитом "Бессмертие для людей"Як розповідає сайт fraza.ua, наука не стоїть на місці і з кожним роком у вчених з'являється все більше шансів не тільки вилікувати людину від важких захворювань, але і продовжити життя здоровій людині на десятки, а то і сотні років.

Нам вже відомо кілька способів продовження життя на 10-15 років, а з високою швидкістю розвитку технологій, ця цифра може збільшитися, про що повідомляє Anews в своїй збірці цікавих фактів про довголіття.

Безсмертя вже в нас

Всі ми знаємо, що будь-який організм складається з клітин, які протягом життя поступово відмирають. У 1971 році російський біолог Олексій Оловников з'ясував, яким чином гинуть клітини: їх життя відміряють тіломіри, розташовані на кінцях хромосом, які коротшають у міру поділу клітини. Чим вони коротші, тим клітина старіше і ближче до смерті.

Але чи є безсмертні клітини? Насправді, так. Це всім відомі стовбурові клітини, а також клітини, що беруть участь в статевому розмноженні. Їх безсмертя пояснюють тим, що вони містять незвичайний фермент - тіломіраза, який постійно подовжує тіломіри, не даючи клітці загинути.

Рак - не дурень

Коли вчені з'ясували, що заважає клітинам загинути, вони задалися питанням: а як зробити так, щоб тіломіраза працювала у всіх клітинах організму? Здавалося б - все просто: треба додати цей фермент в усі клітини організму для його безсмертя, але природа наполягла на своєму.

Крім статевих і стовбурових, безсмертними виявилися і ракові клітини, які можуть ділитися нескінченно. Відповідно, якщо спробувати обезсмертити звичайні клітини, вмонтувавши в них ген тіломірази, то вони почнуть шалено ділитися, перероджуючись в рак, який заб'є людину. Поки що вчені не знайшли спосіб як знайти безсмертя і не заробити рак.

Народжені після 1980 року

Біотехнології, та й наука в цілому, стрімко розвивається. Фахівці вважають, що людство увійде в еру «біологічного безсмертя» приблизно до кінця століття. А якщо врахувати розвиток технологій в найближчі 15-25 років, то її початок багато застануть уже в 2050-і роки.

Уже зараз є розробки, які можуть додати 10-15 років людині. Серед них - сенолітики - новітні ліки, що дозволяють вибірково очищати організм від старих і мертвих клітин і тим самим перешкоджати раку і хвороб, пов'язаних зі старінням, а також CRISPR / Cas9 - система редагування генома.

З кожним роком наука розвивається, і вчені сподіваються, що з часом можливість збільшення тривалості життя буде зростати, так що люди, які народилися після 1980 року, можуть застати новітні розробки біотехнологій...

Безсмертя - кінець людства?

Ще є одна цікава припущення, що безсмертя може обернутися серйозною проблемою для людства. Якщо «еліксир безсмертя» дійсно коли-небудь винайдуть, він, напевно, стане найдорожчим товаром за всю історію життя.

Спочатку безсмертя буде доступно лише багатим, а коли технологія увійде в масове виробництво і її зможуть придбати і середні верстви населення, суспільство вже розділиться на класи і тоді, вираз «простий смертний» знайде буквальний сенс.

В епоху безсмертя гостро постане проблема перенаселення: запаси і ресурси Землі просто виснажаться, багато державних системи, наприклад, пенсійна або тюремна, стануть непотрібними. Чи зможе людство впоратися з такими проблемами?

Виходить, що так, вічне життя можливе, але чи готові ми до цього? Чи зможе вам випасти такий привілей і, до речі, привілей чи це взагалі?

Автор: Еріка Єфремова, «Рідус»

Немає коментарів:

Дописати коментар