Интернет реклама УБС

13.10.17

Фестиваль «Китаївська Фортеця»

У Києві в Голосіївському районі вперше пройшов історико-мистецький, культурно-просвітницький фестиваль «Китаївська Фортеця» неподалік Китаївської пустині. Організатори фестивалю цією подією хотіли донести до широкого загалу українського суспільства унікальність та культурну цінність природно-культурного комплексу «Китаєво» і заохотити українців, а насамперед молодь, брати активну участь у збереженні і охороні культурної спадщини рідної землі. Сьогодні Китаївський комплекс не має спеціального охоронного статусу, існує загроза руйнування і знищення його об’єктів.
У самій столиці України, як древньому історичному місті великої європейської держави Русь, не має такого фестивалю, де б гості міста та самі кияни щорічно могли ознайомитися із історичним минулим Києва, побутом, традиціями та культурою. Нарешті «перша ластівка сталася» і кияни отримали можливість мати такий фестиваль. В наш нелегкий час для України нині особливо потребує уваги питання проблем захисту, збереження та розвитку об’єктів культурної та природньої спадщини Києва. Саме цим питанням і було присвячено перший фестиваль «Китаївська Фортеця».
Ідея та ініціатива проведення належить місцевим активістам Китаєва. До складу оргкомітету ввійшли громадські об’єднання громадян, ГО «Громада Китаєва» та місцевих ОСНів, представників Громадської ради в Голосіївській районній в місті Києві Державній адміністрації, ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури», НПП «Голосіївський», АОСББ «Самбурська перлдина» та кияни.  
Головною метою заходу було привернення уваги до унікальної культурної спадщини на південній околиці Києва та її збереження через формування і розвиток вільного суспільства. Мало кому відомо, що саме з розташованого тут міста-посаду рахують дату заснування Києва. У Китаєві знайдено унікальну земляну фортецю давньоруських часів, (ототожнюють з літописним городищем Пересічень), місто-посад, одне з 10 найбільших міст Київської Русі, 400 курганних могильників, печери та інші цінні артефакти.
Програма фестивалю передбачала низку наукових, інформаційних, просвітницьких, культурних заходів. Серед них було проведено науково-практичну конференцію в Українському товаристві охорони пам’яток історії та культури за участю науковців. Під час самого фестивалю його гості могли прийняти участь в екскурсії Китаївським комплексом та ознайомитися із величним історичним минулим київських земель. Окрім цього всі бажаючі ще могли долучитися до майстер-класів від народних умільців та концертної програми за участю народних гуртів «Буття», «Майор Пронін» «Онейроїд», «Ярра» та Try To Fly.
Наступного року організатори фестивалю планують ще показати відвідувачам історичну реконструкцію зброї і одягу, побутову історичну реконструкцію, ярмарок тощо.
         Леонід Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар