Интернет реклама УБС

27.01.18

«Чаклуни, чаклунки та чарівні пейзажі»

В галереї Tauvers gallery international відкрилася виставка «Чаклуни, чаклунки та чарівні пейзажі» відомогоукраїнських художників експресіоніста Владислаав Яворського.  Роботи художника  набувши нової форми (дещо зміненої, деформованої), завдяки творчій фантазії автора, отримують новий аспект, значення, що вражає глядача, примушує його гостро реагувати на картину. Художник пише тільки контрастними кольорами, але враження виходить дуже живописне: важка товща води в річці, легкий бриз, величезна хмара, грубий силует корабля — все знаходиться в русі.
Усього на виставці Владислава Яворського представлено біля 25 живописних робіт. Декілька пейзажів з попередніх серій насичені за колоритом експресивні та бурхливі стали візитівкою манери художника. Притаманна Владиславу Яворському яскрава експресія доповнюється новими творами, виконаними в декоративній манері. Незвичайна тема «Чаклуни, чаклунки та чарівні пейзажі» повязана з народним фольклором, цікавила автора ще з часів навчання у вузі. Прагнення до спрощених форм поєднується з контрастним колоритом локальних співвідношень. Підкреслена контуром форма на тлі яскравих контрастних площин набуває цікавої орнаментальності («Шаман». Дошка, олія.). Відчувається інтерес автора до мистецтва примітивізму. Експресивні пейзажі зберегли живе безпосереднє почуття природи. Виключно емоційні, вони точно передають атмосферу Києва, його передмістя та наймальовничіших куточків України.
«Чаклунками, чарівницями або відьмами здавен на заході України називають — босорканя. Чомусь мені здається, що босорканя — це не стара з клюкою потворна бабця, а пересічна жінка середнього віку, яка має вплив на природні стихії, володарює над тваринним та рослинним світами. Памятаєте як у М. Гоголя? «…у нас в Киеве все бабы, которые сидят на базаре, — все ведьмы …» Тобто, босорканею може бути майже кожна пересічна українська жінка. Вона не цурається радощів буденного життя. Та крім усього вони по філософські ставляться до життєвих перипетій… Але, то таке…. Чаклуни. В нашому житті серед чоловіків залишилися дуже мало чаклунів. Вони, чоловіки, займаються політикою, бізнесом та іншими звичайними справами. Тому справжні чаклуни знаходяться у «Червоній книзі» нашої експозиції. Чарівні пейзажі. Останній цикл пейзажів — це враження від подорожей та спостережень 2017 року та декілька робіт з попередніх проектів…»
Леонід Коваленко





Немає коментарів:

Дописати коментар