Интернет реклама УБС

28.03.18

В Києві 26-й раз вручили "Київську пектораль"

В Київському драмтеатрі на Подолі відбулася урочиста церемонія вручення найстаршої в Україні професійної театральної премії "Київська пектораль" за підсумками 2017 року.

"І саме в цих обставинах - маю на увазі агресію з боку РФ - театр став тим храмом, де народжується новий імпульс до житття. Саме театр є зараз тією арт-терапією, яка допомагає нам у складних умовах", - підкреслив міністр культури Євген Нищук, подякувавши колегам за те, що вони їздять на Схід і на деокуповані території. 

Він також зазначив, що глядачі хочуть бачити впізнавані медійні обличчя, і нині їхні бажання справджуються. 

"Тривалий час українських акторів в цьому сенсі тримали на дуже сухому пайку - щоб вони з'явилися у головних ролях десь у кіно або телесеріалах. Зараз ми отримуємо своїх зірок. Молодь особливо. Вона йде в театр, зокрема, й тому, що бачить багатьох акторів в телесеріалах і кіно. І це теж один з успіхів - відродження нарівні з українським кінематографом і українського театру", - сказав Нищук. 

Міністр також назвав подією і народження маленьких театрів і наголосив, що цей рух має бути підтриманий, бо він дає можливість реалізувати себе молодим акторам. 

"Моя мрія - щоб "Київська пектораль", яка є справді великим брендом, мала одну з номінацій, де відзначалися кращі роботи, театральні події не тільки в Києві, а й цілому по Україні. Це дуже важливо", - підкреслив він, додавши принагідно, що можлива фінансова підтримка цієї ініціативи з боку міністерства. 

Нищук також вручив першу статуетку "За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва" народній артистці України Ларисі Кадочниковій. 
"Це не просто актриса. Це легенда, якою може гордитися українське театральне мистецтво", - наголосив він. 




26-та церемонія вручення була особливою - її відкрив парад лауреатів премії різних років, лауреати вели церемонію, вручали нагороди і виступали з творчими номерами. На початку заходу його учасники вшанували хвилиною мовчання пам'ять одного із засновників премії - народного артиста України, композитора, професора Михайла Чембержі, який помер 5 березня цього року. 

Спеціальною премією був відзначений проект Майстерні Миколи Рушковського та бібліотеки імені Лесі Українки "Театр у бібліотеці". 

Почесною грамотою Верховної Ради "За особливі заслуги перед українським народом" був нагороджений народний артист України, художній керівник і директор Театру на Подолі Віталій Малахов.   

Аж три "Київські пекторалі" отримав режисер Дмитро Богомазов: у номінації "За кращу драматичну виставу" і "За кращу режисерську роботу" - Е. Ажар "Життя попереду" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра), а також "За кращу камерну виставу (виставу малої сцени)" - В. Шекспір "12 ніч, або що захочете" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).

У номінації "За кращу музичну виставу" - Дж. Пуччіні "Богема" був відзначений режисер Віталій Пальчиков (Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва).

"За краще виконання чоловічої ролі" нагороду отримав Лев Сомов - за роль Мадам Рози у виставі "Життя попереду" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).

"За краще виконання жіночої ролі" - Анжеліка Савченко, за роль Патріції Хольман у виставі "Три товариші" (Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка).

"За краще виконання чоловічої ролі другого плану" - Антон Соловей, за ролі Юрасіка та Альберта у виставі "Тату, ти мене любив?", режисер Станіслав Жирков (Київський академічний театр "Золоті Ворота").

"За краще виконання жіночої ролі другого плану" - Катерина Кистень, за роль Жінки у виставі "Двоє бідних румунів, що розмовляють польською" (Новий драматичний театр на Печерську).

"За краще пластичне вирішення вистави" - Віктор Литвинов, у виставі «За двома зайцями», балетмейстер-постановник Віктор Литвинов (Національний академічний театр опери і балету України ім. Т.Г.Шевченка).

"За кращу сценографію" - Сергій Маслобойщиков, у виставі "За двома зайцями" (Національний академічний театр опери і балету України ім. Т.Г.Шевченка).

"За кращу музичну концепцію вистави" - Олександр Бегма, у виставах "Життя попереду", "12 ніч, або що захочете" (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра) та "Примари" (Київська академічна майстерня театрального мистецтва "Сузір’я").

"За кращий акторський дебют" - Вікторія Муштей, за роль Марлі у виставі "Бійцівський клуб", режисер Ігор Білиць (Київський театр "Актор").

"За кращий режисерський дебют" - Анна Огій, вистава "Холодна м’ята" (Український малий драматичний театр). Анна Огій як переможець у цій номінації також отримала запрошення від Віталія Малахова поставити виставу у Театрі на Подолі. 

Як зазначалося, 2017 року у київських театрах відбулася рекордна кількість прем'єр - 84. Муніципальні столичні театри впродовж минулого року відвідало понад 700 тисяч глядачів, а загальна кількість вистав перевищила 5 тисяч, що є показником затребуваності і успіху театрів. 

Київ сьогодні  переживає справжній театральний бум. Про це заявила заступник голови КМДА Ганна Старостенко під час церемонії вручення 26-ї театральної премії «Київська пектораль».

«Ми пишаємось тим, що в Києві вже 26-й раз вручають першу в незалежній Україні та на теренах СНД театральну премію. І особливо символічно, що цьогоріч свято відбувається у новому приміщенні театру на Подолі. Перед урочистостями, я хочу висловити слова захоплення і вдячності всім майстрам, адже останнім часом ми спостерігаємо справжній театральний бум. Уявіть собі, минулоріч у Києві було поставлено 3,2 тисячі театральних вистав, з них 84 — прем'єри! І глядачами цього стало понад 700 тисяч киян та гостей столиці. Це все — ваша колосальна праця і любов до справи», – підкреслила у своєму привітанні Ганна Старостенко.

За її словами, також особлива цінність нагород «Київської пекторалі» ще й у тому, що переможців обирають фахівці театральної справи, які переглядають усі прем’єри за календарний рік. Тобто переможці в усіх номінаціях – це справжні народні улюбленці, додала Ганна Старостенко.

Немає коментарів:

Дописати коментар