Интернет реклама УБС

27.06.18

Україні необхідний розвиток малого і середнього бізнесу

 МСБ поділився історіями успіху й отримав новий поштовх для розвитку
Торгово-промислова палата України спільно з FORBIZ | EU4Business та УКРГАЗБАНКОМ вдруге зібрала представників малих і середніх підприємств, міжнародних організацій, кредитних і банківських установ, які надають допомогу сектору МСБ. Другий Національний форум розвитку МСБ 2018 відбувся в ТПП України 26 червня 2018 року.

Форум  забезпечив унікальну можливість для малих і середніх підприємств дізнатися про актуальні програми підтримки бізнесу й отримати консультації щодо участі в них «із перших вуст» – від експертів міжнародних донорських і фінансових організацій.

    «Сьогодні на форумі ми зібрали найкращі європейські проекти підтримки для МСБ. І все це заради основної мети − зробити так, щоб 70% усього МСБ в Україні були експортоорієнтованими компаніями, щоб в Україні розвивалися не тільки агропромисловий сектор, але й креативні індустрії. Тенденція останніх п'яти-шести  років – це зростання ваги малого та середнього бізнесу в економіці країни. Впевнений, що сьогодні ми зробили черговий вагомий крок до зростання», − сказав Геннадій Чижиков, президент ТПП України. 

Захід об'єднав під одним дахом близько 500 учасників, що перетворило його на найбільшу національну подію, орієнтовану на розвиток та зростання  МСБ в Україні.

    «Мінекономрозвитку вже впроваджує ряд заходів із підтримки МСБ, серед яких: допомога у відкритті бізнесу, дерегуляція, а також створення мережі ЦНАПів, функцією яких є надання адміністративних послуг. Це все наші пріоритетні напрями підтримки малого та середнього бізнесу.  Важливим є також доступ до банківського фінансування − у вигляді часткових портфельних гарантій, де держава буде надавати банкам гарантію на часткове покриття витрат за портфельними кредитами малого бізнесу», − розповів Максим  Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Підприємці познайомились із міжнародними проектами підтримки МСБ і фінансовими установами, а також обговорили з експертами перспективи  бізнесу й існуючі можливості для підтримки його зростання.

    «3/4 усіх звернень до нас − це звернення від МСБ із усіх регіонів України. Більшість  надходить із Києва, Дніпропетровської (10%), Київської (8%), Харківської (7%) областей. Чимало скарг від представників оптової та роздрібної торгівлі. 64% усіх скарг ми отримуємо на Державну фіскальну службу, далі йдуть прокуратура, нацполіція, СБУ (10%), Мін'юст та інші вищі органи влади (2%). Серед основних проблем − блокування податкових накладних (28% усіх звернень), податкові перевірки (8%), дії контролюючих органів (7%), процедурні порушення правоохоронних органів (94%)», − зазначив Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен.

Компанії також дізнались про ефективні фінансові інструменти для МСБ від банківського сектора з інформаційно-консультативних стендів.

Вирішення питання дефіциту доступних фінансових ресурсів для українського малого та середнього бізнесу взяв на себе УКРГАЗБАНК. Партнерство державного банку з International Finance Corporation  у розвитку українського сегменту МСБ  спростить  доступ до фінансування для українського малого и середнього бізнесу, а також сприяє подальшим інвестиціям в економіку України. 

    «Угода між УКРГАЗБАНКОМ та Міжнародною фінансовою корпорацією спрямована на три речі. Перше, це здешевлення кредитів. За деякими програмами УКРГАЗБАНКУ для МСБ, вартість фінансування становить 8-9% річних у гривнях. Це нижче рівня інфляції, тут немає жодних прихованих комісій. Друге – це подовження терміну кредитування. Сьогодні ми можемо сказати, що у нас термін фінансування з деяких ліній з нашими партнерами: з Європейським інвестиційним банком, з IFC становить до п’яти років, і сьогодні ми його продовжили до 7 років. Третє, це робота з можливими каналами дистанційного обслуговування. Вона у нас щойно розпочата. І ще – ми запровадили програми лізингу для малого та середнього бізнесу», - пояснив Кирило Шевченко, голова правління ПАТ «УКРГАЗБАНК».

Участь у форумі надала підприємцям можливість напрацювати мережу  унікальних професійних контактів і збільшити шанси на розвиток успішного бізнесу.

    «Сьогоднішніми бар'єрами для МСБ в Україні є доступ до фінансування, складність податкового регулювання і митних процедур. МСБ є лакмусовим папірцем ситуації в країні. Ті умови, в яких перебуває малий і середній бізнес є показником загальної економічної ситуації в країні», − зауважив Вільям Томпсон, керівник ОЕСР Євразія.

    «В Україні вже діє ефективний інструмент підтримки МСБ,  це – європейські програми EU4Business, COSME, Horizon2020, ERASMUS. Обізнаність бізнесу з цього приводу повинна бути більш високою», − вважає Йоганнес Баур, перший радник і керівник відділу програм зовнішньої допомоги у секторі економічної співпраці, енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні.

У пленарних дискусіях, сесіях і воркшопах у якості спікерів  виступили провідні фахівці й експерти МСБ, які надали свої рекомендації та поради, а також поділились власним досвідом у створенні успішних бізнес-моделей.

Під час панельної дискусії «Історії успіху: як стати  конкурентоспроможним?» учасники почули  про найуспішніші українські стартапи. Андрій Зінченко, співзасновник Greencubator,  розповів про українські компанії, що  експортують за кордон  інноваційні продукти.

Так, Hempire.ua, що спеціалізується в утепленні та будівництві будинків конопляною кострицею, нині зводить перший демонстраційний будинок у Каліфорнії, а «Ротор-Суми» займається мікрогенерацією (заснована на біомасі і одержує електроенергію з дерева).

Компанія Yunasko має в Україні відділ досліджень і займається суперконденсаторами, без яких не обходиться побутова техніка, що потребує електроенергії; броварська  «Червона хвиля» −  друком розплавленим титаном (металевим дротом) на 3D принтері (переважно для авіапромисловості).

Свої кейси презентував  виконавчий директор компанії Concepter  Владислав Тисленко. «Наш чинник конкурентоспроможності – інженерний і маркетинговий досвід», – зазначив він.  Concepter  із дня заснування зібрав на кікстартері рекордну суму у 1,5 млн доларів і продав 50 тисяч приладів Iblazer2 (портативний спалах) по всьому світу. Зараз компанія інвестує в стартапи-початківці, які вважає перспективними.

Українські реалії дозволяють вітчизняним  підприємцям пропонувати свої товари на електронних майданчиках. Заступник директора департаменту міжнародних операцій Укрпошти Юлія Павленко розповіла як Укрпошта змінює експорт МСБ. Вона зазначила,  що нині 20 тисяч українських підприємств продають на Amazon та Aliexpress. Щотижня це 60 літаків на 74 напрямки, щорічно – 5 млн відправлень (90% із яких – комерційні) у 192 країни-партнери, що об’єднуються в «Поштовий союз».  «Для успішного експорту МСБ сьогодні треба доступ до Інтернету, до платіжних інструментів і до логістики», – сказала Юлія Павленко.

У ході дискусії «Європейські програми та проекти розвитку МСБ: як долучитись?» підприємці дізнались про переваги й умови участі у доступних програмах. Приміром,  Horizon 2020 пропонує бізнесу грантове фінансування. Мета програми – виграти гонитву у боротьбі за інновації у Китаю та США.  Гроші тут  виграють дійсно проривні інноваційні проекти. З 2015 року гранти залучили  9 українських компаній, 8 із яких отримали гроші 1 фази (по 50 тисяч євро)  і лише одна – 2 (1,2 млн євро та 12 днів бізнес-коучінгу із обраними експертами).

Уже згадувана  «Червона хвиля» на одержані від Horizon 2020 гроші придбала патент у 3 країнах, а згодом виграла ваучер від ЄБРР на розробку програмного забезпечення, а компанія «Техноватор» (український стартап, зареєстрований у Польщі) розробила технологію безпровідних зарядок на відстані до 5 метрів.

Не всі одержують фінансування з першого разу.

Компанія, що на сьогодні залучила найбільшу суму (2 фази, 1,2 млн євро) одержала фінансування з четвертої спроби.  Її представник Святослав Святненко сказав: «Кращого моменту, ніж почати зараз, немає. Нововведення програми –презентація вашого проекту у Брюсселі, тож вчіться публічно презентувати себе і свої переваги. Спілкуйтеся з переможцями, уважно заповнюйте заявку. Все можливо і ми тому живий доказ».

Йшлося також про COSME – набір тематичних підпрограм на 2014–2020 рр. COSME – це формування інфраструктури підтримки бізнесу в Україні. Підпрограми, з якими наразі працює ТПП України, – Європейська мережа підприємств (EEN) та «Еразмус для молодих підприємців». EEN  –  PR послуг і продуктів, а не компаній, мета підпрограми –  підтримка інноваційного шляху розвитку бізнесу. За рік, що проект діє в Україні,  у мережі вже є 150 профайлів українських компаній, підписано 54  контракти.

Проект «Еразмус для молодих підприємців» – програма транскордонного обміну для нових підприємців (йдеться не про їхній  вік, а час із моменту започаткування підприємницької діяльності – до 3-х років), надає змогу навчатися у досвідчених колег, власників малих підприємств в інших країнах – учасницях програми ЄС COSME,  ділитися перспективами й новими бізнес-ідеями, започатковувати співробітництво з іноземними партнерами. Обмін досвідом здійснюється шляхом організації відрядження молодого (нового) підприємця до країни підприємця-господаря строком від 1 до 6 місяців.

    «Дякуючи можливостям програми, українські бізнесмени мають змогу познайомитись із іноземними колегами, встановити необхідні контакти та побудувати довготривалі бізнес-відносини. Програма працює з 2009 року, але для українських громадян можливість скористатись нею стала доступною лише з березня 2018 року», – сказала Ольга Шубіна, координатор програми в ТПП України.

Також у рамках форуму експерти та представники банківської сфери презентували інструменти підтримки МСБ від фінансових установ і платформ.

Немає коментарів:

Дописати коментар