Интернет реклама УБС

03.07.18

Всеволод Зеленін - Міфодизайн - ПРОСТО))

Як Всеволод Зеленін написав у своєму Facebook ,

На минулі вихідні відбувся міжнародний Форум Медіа-Патріотів.
Було дуже цікаво - зібралася дуже позитивна тусовка з усієї України та з-за кордону))
За підсумками Форуму кілька людей попросили мене пояснити ще раз простими словами суть міфодізайна так, щоб вони могли це розповісти тим, хто на Форумі не був.

Ось це я власне і роблю))

*** *** ***
Міфодізайн це ре-дизайн старовинних і створення нових міфів в масовій свідомості з метою вирішення актуальних ідеологічних завдань людських спільнот (цивілізацій, країн, націй, етносів, великих і малих груп людей).

Наприклад, міфи є у кожної сім'ї і у кожного роду (вони відповідають на питання: як прийнято у нас в родині).

Свої міфи є у великих корпорацій Starbucks, Chanel, McDonald's, Walt Disney, Johnson & Johnson, Ferrero, Apple, Ford, Coca-Cola та ін. І, безумовно, багато країн і об'єднання країн сьогодні мають багаторівневу систему міфів: «американська мрія» , «русскій мір», «єдина Європа», «британська співдружність», «арабський світ» і т.д.

Міф слід відрізняти від бренду та іміджу нації, народу, держави.

Бренд (англ. Brand - клеймо) - комплекс уявлень, асоціацій, емоцій, ціннісних характеристик про людей даного етносу (народу, держави) в масовій свідомості. Це - ментальна оболонка реальному житті в даній конкретній країні.

Імідж (від англ. Image - образ, зображення, відображення) - сукупність уявлень, що склалися в громадській думці про те, як повинна вести себе людина відповідно до свого статусу.

Імідж держави, його репутація часто базується на елементах міфів, узагальнених стереотипах про етнос і способі життя, що існують як всередині країни, так і за її межами. Частка подібних міфів у внутрішній, зовнішній і світовій політиці дуже велика.

Мислення стереотипами характерно для психології людини, застосування кліше дозволяє економити зусилля при орієнтуванні в швидких змінах навколишньої дійсності. Це спрощує процес пізнання.

В умовах технічного прогресу і галопуючої інформатизації людям все важче відрізнити реальні події та їх опис в медіареальності. Тому масам для успішної життєдіяльності потрібніше не закони об'єктивної дійсності, але прості і зрозумілі орієнтири в нескінченному потоці віртуальних і медіа-образов. На створення дружнього користувачеві інтерфейсу.

Точно так же більшості з нас для здійснення телефонного дзвінка потрібно не досконале знання пристрою смартфона, але знання простого набору цифр - телефонного номера, який слід набрати, щоб здійснити спілкування.

Міф - це система кодів, що допомагає здійснювати контакт на рівні суспільства. У міфі відображаються спрощені правила і зразки (кліше) поведінки, що допомагають знайти консенсус (соціальну конвенцію) і досягти успіху. Кожен етап національної історії вимагає перегляду системи міфів.

Наприклад, крах СРСР - це насамперед криза міфології «розвиненого соціалізму» із заміною його на міфи «вільного ринку», «демократії», «конкуренції» і т.д. До чого це призвело в 1990-і роки багато хто з нас пам'ятають.

Нові умови вимагають нових міфічних героїв. Приклад тому - так звані «нові росіяни», які в якості кліше поведінки і архетипу прийшли на зміну «будівельникам комунізму».

Навички грамотного створення «програмного забезпечення» суспільних процесів за допомогою медіа - важлива складова національної безпеки і психологічного здоров'я нації.

Ті держави, де мифодизайн успішно вирішує актуальні питання ідеології, отримують перспективи глобального лідерства.

Ключовими характеристиками міфодізайна є:

1. Інтерактивність - мифодизайн подібно соціальним мережам створює простір, де користувачі отримують корисні можливості само-презентації, спілкування, обміну інформацією, заняття бізнесом і т.д.

2. Продуктивність - мифодизайн надає масам можливість співтворчості. Всередині структури міфу кожен може зробити свій внесок: обговорювати, добудовувати окремі елементи міфу, створювати власний контент: відео, фотоколажі, тексти і т.п.

3. Конструктивність - мифодизайн спрямований на творення, а не на конфронтацію, деструктив і руйнування міфології.

Найчастіше мифодизайн оперує вітчизняною міфологією, щоб модернізувати її під завдання сучасності.

Втім, більш сильні міфи можуть експропріювати (привласнювати) міфи інших держав і цивілізацій. Наприклад, самоназва Росії - Третій Рим передбачає не стільки спадкоємність римського права, моралі або архітектури, скільки претензію на велич. На міфологічну спадщину Римської імперії.

Сьогодні перед Україною-Руссю стоять найважливіші завдання:

• деінсталяції пост-колоніальних і радянських міфів в медіареальності і масовій свідомості громадян.

• Міфодізайн національної ідентичності в умовах глобального інформаційного простору.

• Інтеграція (єднання) і відновлення (оздоровлення) української нації: медіа-терапія ідеологічних травм.

Від того, наскільки успішно вирішуватимуться ці завдання залежить сьогодення і майбутнє нашої країни. *** *** *** Ось чим ми займалися три дня))

Немає коментарів:

Дописати коментар