Интернет реклама УБС

26.01.19

ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ КАТАЛОГУ ВИСТАВКИ «СВІТ ІННИ». З приватної колекції родини Коломійців

Виставка «Світ Інни» (19 жовтня 2018 р. – 19 січня 2019 р.) у залах галереї «Хлібня» у Національний заповідник «Софія Київська», покликана актуалізувати творчу спадщину видатної української скульпторки другої половини ХХ ст. Інни Коломієць (1921–2005),.

17 січня 2018 року відбулась презентація каталогу виставки та творів із родинної колекції Коломійців "Світ Інни" у галереї "Хлібня" Національного заповідника "Софія Київська"

У рамках презентації - зустріч із родиною Коломійців, дослідницями творчості мисткині Ганною Снітко та Людмилою Лисенко, а також лекція Ірини Бекетової, завідувачки відділу науково-фондової роботи Національного музею українського народного декоративного мистецтва, про багаторічну діяльність "софійської майстерні".

Адже випадковостей у житті не буває. Тут, у Софії, почасти відбувалось становлення Інни Коломієць як мисткині, оскільки до ґрунтовної академічної освіти в Київському державному художньому інституті та аспірантурі Академії архітектури УРСР додався досвід роботи із професійними художниками, архітекторами та народними майстрами у так званій софійській гончарні – експериментальній майстерні під керівництвом талановитого художника-технолога Ніни Федорової. Напевно, це й було стимулом до розкутості у вирішенні фахових пластичних завдань, вільного та сміливого застосування життєрадісної поліхромії, експериментів із формою та кольоровими поливами.

Експоновані в рамках виставки «Світ Інни» твори з родинної колекції Коломійців, на жаль, не дають змогу продемонструвати увесь спектр можливостей і досягнень скульпторки, але є цілком репрезентативною добіркою пластики малих форм, охоплюючи період із кінця 1950-х до початку 2000-х рр. Сюжетні композиції та портрети унаочнюють еволюцію професійних зацікавлень та індивідуальної манери Інни Коломієць. 

За концепцією виставки «Світ Інни» передбачалось не просто ознайомити глядача з доробком мисткині з родинної колекції її сина Вадима та онука Антіна Коломійців, а й розкрити різні аспекти її життя та творчості, пов’язані з її чоловіком і колегою, блискучим педагогом Георгієм Хусідом та донькою, талановитою керамісткою Мариною Хусід. Саме тому експозиція містить декілька творів мистців різних років із тієї самої збірки.

Ідея виставки назріла давно, але могутній поштовх їй надало відкриття приватного Музею Інни Коломієць у чеському місті Железніце влітку 2017 р. У ньому представлено другу частину родинної колекції, яка належить чеському художнику українського походження Михайлові Щиголю та його сину й онуку Інни Коломієць Данилові.

Далеко не всім українським художникам щастить ось таким чином залишатися у пам’яті нащадків. Обидві родини мисткині об’єднали свої зусилля в Чехії та Україні для того, щоб багатогранна творчість однієї з найцікавіших і найоригінальніших скульпторок другої половини ХХ ст. не лише не була забута, а й отримала друге життя в експозиції чеського музею та художніх виставках на батьківщині Інни Коломієць.


Українську скульптуру другої половини ХХ – початку ХХІ ст. важко уявити без постаті видатної мисткині Інни Коломієць. Сьогодні її творчість переважно відома за пам’ятниками в різних містах України. Утім, доробок скульпторки складають не лише монументальні, а й станкові композиції, мала пластика та медалі, найбільш повно представлені в двох родинних колекціях онуків І. Коломієць. 2017 року на основі однієї частини колекції за ініціативою й за участю чеського художника українського походження Михайла Щиголя та його сина й онука Інни Коломієць Данила у чеській Желєзніце був відкритий приватний музей української скульпторки.
Решта керамічних, гіпсових і дерев`яних скульптур залишилась в Україні в родині Коломійців. За цей час деякі роботи знайшли своїх нових власників, проте різноманітні тематичні цикли творів й досі складають фундамент української колекції. Вона – цілком репрезентативна: незважаючи на певні обмеження, занурює глядача в художній світ Інни Коломієць й розкриває усі характерні особливості індивідуальної творчої манери скульпторки. Самобутність її зумовлена органічним поєднанням ґрунтовної академічної освіти із глибоким знанням народної традиції та найкращих здобутків світового образотворчого мистецтва.

До експозиції ввійшли роботи з циклів, створених від кінця 1950-х до початку 2000-х років. Після посмертної виставки Інни Коломієць у Музеї Гончара це буде перша найповніша виставка її творів з приватної колекції родини Коломійців в Україні.
Виставка організована за ініціативою та участю Антін Коломієць, Михайла та Данила Щиголів, Sviatoslav Yarynych.

Кураторка виставки - Марина Стрельцова (Ethel Voynich)
Дизайнерка - Kateryna Svirgunenko

Немає коментарів:

Дописати коментар