Интернет реклама УБС

28.01.19

Євген Кріп в Брей-Сlub






25 січня в арт клубі Олександра Брея в Києві відбулось відкриття персональної виставки та презентація художнього альбому культового українського художника Євгена Кріпа


Євген Кріп – надзвичайно талановитий та самобутній український художник європейського зразка – учень Романа Сельського, яскравого представника львівсько-краківської школи.

За своїм походженням символізує «соборну» Україну: його мати — з-під Чернігова, батько – з-під Львова. Більшу частину свого життя жив та працював у Чернігові.

Творчість Євгена Кріпа надзвичайно різноманітна і дуже цінна. Його мистецтво неповторне.

Остаточне місце Євгена Кріпа в історії українського мистецтва ще не визначене, але чомусь виникає впевненість, що з роками воно буде все вище і вище.

Під час виставки було презентовано унікальний художній альбом, відбулась церемонія передачі родичами робіт Євгена Кріпа до Національного музею у Львові ім. Андрія Шептицького та Національного Художнього музею України, а також представлено 2 фільми про художника. На виставку з’їхались шанувальники творчості художника та колеги зі Львова, Чернігова Німеччини.

Народився майбутній художник в Жовкві, де за легендою прийшов у світ Богдан Хмельницький, де викладав Іван Крип`якевич, і де існувала традиційна школа іконопису. Тому не дивно, що на його творчості помітно позначились багаті традиції української культури. У Львівському інституті декоративно-прикладного мистецтва дістав гарну професійну освіту у викладачів ще старої школи Парижа, Варшави, Мюнхена під керівництвом свого улюбленого вчителя, культового для Львова художника – Романа Сельського. Разом з тим Кріп – гостросучасний художник зі своїм яскраво вираженим обличчям. Він сміливо і рішуче відходив від штампів, від усього звичайного, домінуючого у тогочасному радянському мистецтві. Його творчість змінювалася разом з часом і складає декілька періодів від реалізму до абстракціонізму. Та у якому б жанрі не працював художник, його твори незмінно привертають увагу. Окреме місце у творчості Кріпа займають монументальні розписи. На жаль, більшість з них не збереглася. Надзвичайно цікавими є розписи в Ніжинському педагогічному інституті, присвячені Миколі Гоголю, що стали відкриттям у вітчизняному мистецтві. Розписи у Ніжині – це демонстрація на честь Гоголя, і демонстрація професійної майстерності Кріпа-монументаліста. Невід`ємною складовою творчості Кріпа є графіка. Його рисунки на рівні зразків європейського мистецтва. У 2012 році Кріп створює свій знаменитий триптих, у якому намагається привернути увагу до трьох видатних українців – Казимира Малевича, Олександра Архипенка та Марії Примаченко.

На виставці представлено  200 робітз приватних колекцій, музеїв України.

Виставка пройде з 26 січня по 15 березня.

Часи роботи: з 11:00 до 17:00 (без вихідних)

Немає коментарів:

Дописати коментар