Интернет реклама УБС

19.05.19

Питання заборгованості з надання матеріального забезпечення та щомісячних страхових виплат Фондом соціального страхування України обговорено під час наради у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

У Комітеті 13 травня проведено чергову робочу нараду з представниками центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських профспілок та організацій роботодавців.
Учасники наради обговорили питання про:
стан та фінансові ризики у 2019 році для здійснення Фондом соціального страхування виплат застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання;
проблеми, пов’язані з управлінням Фондом соціального страхування, зокрема прийняття правлінням рішень, необхідних для забезпечення його ефективної діяльності тощо.
Члени Комітету висловили стурбованість стосовно ситуації, яка спостерігається останнім часом у Фонді соціального страхування.
Під час обговорення зазначалося, що до Комітету надходять звернення громадян щодо значної затримки оплати лікарняних. За даними Комітету, сьогодні заборгованість Фонду з виплатою тільки допомоги по тимчасовій втраті працездатності складає 1,6 млрд. грн., при цьому строк затримки становить 27 календарних днів.
Станом на 15.04.2019 залишається непрофінансованою заборгованість на матеріальне забезпечення за період з 04.03.2019 р. по 12.04.2019 р. (29 робочих днів/40 календарних днів) - 1 813,7 млн гривень:
прострочена заборгованість (19 днів) - 1 201,9 млн гривень;
строкова заборгованість (10 днів) - 611,8 млн гривень.
Заборгованість з виплати застрахованим особам матеріального забезпечення виникла у зв’язку з прийняттям дефіцитного бюджету Фонду на 2019 рік.
Народні депутати наголошували, що для здійснення Фондом страхових виплат наявні такі фінансові ризики, як відсутність обігових коштів Фонду для покриття касових розривів та нерівномірний характер надходжень коштів Фонду.
Крім того, у 2019 році також існує реальна ймовірність недоотримання надходжень від частки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до бюджету Фонду.
Учасники наради звернули увагу на негативну тенденцію щодо збільшення заборгованості зі сплати ЄСВ.
Так, станом на 1 січня 2019 року в цілому по Україні становила 15,2 млрд. грн. Більш того, впродовж 2019 року ця заборгованість збільшилася на 1,7 млрд. грн. і станом на 1 травня 2019 року досягла розміру 16,9 млрд. грн.
Органами державної виконавчої служби за виконавчими документами повернуто у 2019 році лише 139 млн. грн.
За підсумками наради прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів та відповідних центральних органів виконавчої влади з вимогою невідкладно вжити заходів щодо стабілізації діяльності Фонду соціального страхування.

Немає коментарів:

Дописати коментар