Интернет реклама УБС

24.07.19

Відкрилась фотовиставка члена правління Українського Фонду культури імені Бориса Олійника Олександра Логвиненка "Храм Гробу Господнього"

 
Колона святого Вогню

Перед входом в Храм, зліва від головних воріт, стоять три древні мармурові колони коринфського стилю. У середній колоні є оплавлений розрив від святого вогню. Тут паломники залишають записки.

Єрусалимський православний Патріарх Софроній IV (з 1 579 по 1608 рр.), не допущений всередину османсько-турецької охороною, почав голосно молитися з народом перед входом в Храм. Очікування сходження Благодатного вогню вже сильно затягнулося в порівнянні зі звичайним часом, коли раптом з небес почувся громовий удар, блискавка. В один момент з неба вдарив промінь, як це зазвичай буває при сходженні святого Вогню, і він потрапив в середню колону зліва від входу в Храм. Колона ця тріснула (але не розкололася), і з неї в усі боки бризнули вогняні сплески. Від них відразу запалилася велика свічка у стояла поряд Патріарха Софронія IV, який передав одновірців Благодатний вогонь. Це був єдиний випадок в історії, коли сходження Вогню відбулося за межами Храму. Саме в цьому незвичайному місці паломники часто залишають свої особисті прохання.

ierusalim
Єрусалим

Єрусалим - один з найдавніших міст світу. Є священним містом для трьох релігій - іудаїзму, християнства та ісламу.

Він розташований на висоті від 650 до 840 м над рівнем моря на кількох пагорбах.

Згідно зі статистикою, в 2013 р в Єрусалимі проживало близько 860-880 тис. Жителів, з яких близько 64% - ізраїльтяни-євреї і приблизно 2% - християни (докладніше можна прочитати тут).

Для паломників і туристів частіше привабливо все, що відноситься до Старого міста.



Голгофа
Євангеліє від святого апостола Іоанна: «І, несучи хрест Свій, Він вийшов на місце, зване Лобне, по-єврейському Голгофа; там розп'яли, а з Ним двох інших, з одного та з другого боку, а посеред Ісус »(Ін. 19: 17-18). Передбачається, що своєю назвою Голгофа зобов'язана черепам, які складалися на місці страти злочинців в Єрусалимі. Місто тоді вже був включено до складу Римської імперії (провінція Іудея) і жило за законами Риму. У момент страти Христа, на початку I століття, пагорб Голгофа територіально був зовні (поза) древніх оборонних веж і стін Єрусалима. У ті давні часи чисельність населення міста Єрусалим становила не більше 3000 чоловік, що за сучасними мірками зовсім небагато.

Зараз свята Голгофа знаходиться всередині Храму Воскресіння Христового і є його важливою частиною. На місці самого розп'яття Ісуса Христа в даний час є іконостас і невеликий красивий мармуровий престол, що належать Єрусалимської православної Патріархії. Під мармуровим престолом знаходиться заглиблення, куди по доданню був вставлений Хрест з розіп'ятим Ісусом. Паломник, вставши на коліна, може опустити руку в цей отвір на підлозі і доторкнутися до древніх скелястим камінню Голгофи. Кожен день там проходять служби на грецькій мові, але точний час їх вчинення залежить від дня церковного календаря. Сьогодні на Голгофу ведуть двоє сходів з круті мармуровими сходами, споруджені в 1810 році. Перш християни піднімалися на Голгофу без взуття, а деякі навіть на колінах, читаючи при цьому молитви. Ця поважна традиція в даний час втрачена. Голгофа і Гроб Господній є головними святинями християн незалежно від їхньої конфесії, традицій, церковних відмінностей і місця проживання.

Примітка. Також існує переказ, що в печері під Голгофою були поховані останки першої людини - Адама, і якщо спуститися з Голгофи по лівих сходах, то праворуч від неї і знаходиться каплиця Адама.



 kamen pomazaniya

Камінь помазання
Відразу при вході в Храм Воскресіння Христового паломники бачать давню християнську святиню - Камінь помазання. Місце обрамлено навколо святковими великими свічниками і канделябрами.

За Євангелієм від апостола Іоанна два таємних учня Христа - поважний Йосип з міста Ариматеї, який був членом Синедріону (релігійного ради Стародавньої Іудеї), і шановний Никодим (теж член Синедріону) - поклали Тіло Спасителя, зняте з Хреста на плоский камінь недалеко від Голгофи , здійснили обряд помазання пахощами і обвили Його білими завісами - плащаницею, як зазвичай робили в ті давні часи іудеї перед тим, як покласти тіло покійного в гробницю (Ін. 19: 39-40). Сьогодні сам древній справжній Камінь помазання покритий зверху красивою плитою з рожевого вапняку товщиною близько 30 см і розміром 2,14 × 0,7 м. А зовнішні архітектурні габарити всього постаменту - 2,7 м в довжину і 1,3 м в ширину. На обрамленні Каменя помазання (по периметру) написаний текст тропаря (короткого піснеспіви) Великої Суботи на грецькій мові. У перекладі на російську: «Благообразний Йосиф, з хреста зняв Пречисте Тіло Твоє, плащаницею чистою обвивши і помазав, у гріб, покривши, поклав». Над Каменем помазання горять 8 невгасимих лампад, з них 4 належать - Єрусалимському православному Патріархату, 2 лампади Вірменської Апостольської Церкви, 1 - Коптської Церкви і 1 лампада римсько-католицького ордену францисканців.

Паломники моляться, зазвичай опустившись на коліна, цілують Камінь помазання і потім кладуть на нього свої іконки, одяг, хрестики та інше, бажаючи таким чином їх по-своєму освятити.


 Панно-мозаїка

Події після страти Ісуса Христа описані в усіх Євангеліях, а саме зняття з Хреста, помазання миром і положення у Гроб - художньо показані на панно барвистою мозаїкою на стіні за Каменем помазання.


panno mozaika
 

З благословення Блаженнішого - Діодора Патріарха святого града Єрусалима і всієї Палестини ця мозаїка, про останні хвилини земного існування Спасителя, була виконана в 1990 році грецьким художником-архітектором Власісом Цоцонісом.

Це тільки деякі з фоторобіт Олександра Логвиненка, які можна побачити на виставці в Українському Фонді культури імені Бориса Олійника.



Немає коментарів:

Дописати коментар