Интернет реклама УБС

05.07.19

У Верховній Раді України відбулася підсумкова прес-конференція Голови Верховної Ради України Андрія Парубія



На початку учасники прес-конференції переглянули відеоролик «ЗАХИЩАТИ ТВОРИТИ РАЗОМ».

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підбив підсумки роботи Верховної Ради України VIII скликання.

На початку виступу Голова Верховної Ради щиро подякував журналістам, представникам громадянського суспільства, нашим прихильникам і критикам, політикам - народним депутатам, соратникам та політичним опонентам - за діалог і співпрацю у ці п’ять років роботи Верховної Ради України VIII скликання.

«Я дякую Українському парламенту за велику честь очолювати його у ці роки напруженої роботи і безкомпромісної боротьби. Я намагався чесно виконувати свою роботу кожного дня і кожної хвилини – працювати для сьогодення і майбутнього нашої країни, для українського народу, для кожного громадянина України», - сказав він.

Далі Голова Верховної Ради зупинився на пріоритетах у роботі Парламенту протягом останніх п’яти років.

Так, він окреслив питання національної безпеки, як «ключове завдання української влади».

А.Парубій нагадав: «Верховна Рада після довгої підготовки ухвалила Закон «Про національну безпеку України». Цим законом закладено нові сучасні стандарти безпеки для держави і громадян». І сьогодні наші військові успішно протистоять російському агресору і Збройні Сили України увійшли в ТОП-10 найсильніших армій Європи, 8 місце за версією міжнародного рейтингу Global Firepower.

«І Верховна Рада України прийняла усі необхідні для створення сучасної української армії закони – щоби наші воїни мали необхідну зброю, боєзапас, техніку, одежу та засоби захисту. Щоби вони мали гідну зарплату, медичне та соціальне забезпечення», - сказав доповідач.

Він окремо зупинився на підтримці нашої армії іноземними державами у протистоянні із державою-терористом – Росією.

За словами А.Парубія: «Український парламент цього скликання і я, як Голова Верховної Ради, усі ці роки вели активну міжнародну діяльність».

Найвищим досягненням він назвав закріплення в Конституції України стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Не менш важливим, за словами Спікера, став безвіз: "Світ став відкритим для українців за півтора року ним скористались понад 2 мільйони українців».

Голова Верховної Ради зазанчив, що однією із системних реформ в Україні, на важливості якої постійно наголошували і наші міжнародні партнери, стала реформа правоохоронних органів та протидія корупції. Верховна Рада України законодавчо забезпечила ці процеси: була створена нова патрульна поліція, створено завершену систему антикорупційних органів.

А.Парубій також наголосив, що прийнятими законами ліквідовано одну з найбільших корупційних схем в державі – непрозорі закупівлі за кошти Державного бюджету і створено систему електронних закупівель ProZorro, яку визнано однією з найкращих у світі.

Український парламент створив законодавчу базу для реалізації в Україні цілого комплексу масштабних реформ: децентралізації, масштабної освітньої реформи, започатковано пенсійну і медичну реформи.

Голова Верховної Ради також нагадав про створення законодавчої основи і успішне проведення в Україні декомунізаціі, відкриття вільного доступу до архівів радянських спецслужб.

Надзвичайним досягненням Верховної Ради України VIII скликання А.Парубій вважає прийняття закону про мову, який захищає українську мову у всіх сферах суспільного життя, але при цьому жодним чином не обмежив права національних меншин.

«Невід‘ємними складовими національної безпеки Української держави», - він назвав гуманітарну та інформаційну безпеку, до яких відніс захист української культури та мови.

«Прийнятими Верховною Радою законами, у країні запроваджено механізми протидії інформаційній агресії Росії», - зауважив Спікер: заборонено мовлення російських телеканалів, обмежено імпорт ідеологізованих книжок з Росії, прийняті обмеження щодо організації та проведення гастрольних заходів за участю громадян держави-агресора.

Натомість законодавчо розширено україномовний інформаційний та культурний простір: «Верховна Рада України поетапно збільшувала відсоток української мови на радіо, встановила обов’язкові щотижневі квоти передач і фільмів українською мовою на телебаченні».

Голова поінформував, що Верховна Рада України ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», яким забезпечила державну підтримку українського кіно. Для розвитку української видавничої сфери створено «Український інститут книги», напрацьовано і прийнято законодавчу базу, яка дала можливість створити Міністерство у справах ветеранів.

Надзвичайно важливою справою, на переконання А.Парубія, стало відновлення історичної справедливості: схвалення закону про надання бійцям УПА статусу учасників бойових дій, посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України, жертв нацистських переслідувань та політичних репресій у XX столітті.

Парламентом затверджено вітання «Слава Україні! Героям Слава!» як офіційне вітання у Збройних Силах України, а також легендарний гімн борців за незалежну Україну «Зродились ми великої години…» став гімном нової Української Армії.

А.Парубій також нагадав, що саме Український парламент, як найвище представництво українського народу, розпочав шлях до отримання Томосу, який був отриманий Православною Церквою України 6 січня 2019 року.

«Таким чином відновлено незалежність Православної Церкви України, визнано її канонічною та рівною у правах з усіма іншими православними церквами світу», - зазначив він.

Велику роботу було проведено для популяризації і роз'яснення роботи Верховної Ради: «Сайт Верховної Ради зараз є № 1 у світі за відвідуваністю серед парламентських сайтів». Окрім того, проводитись екскурсії, виставки, прямі трансляції.

«Надзвичайно важливою нашою справою я вважаю наповнення Українського парламенту українським духом», - сказав Голова єдиного законодавчого органу України.

А.Парубій вважає, що у майбутньому «головним політичним завданням є захищати і розвивати зроблене нами за ці п’ять років. Перш за все – продовжити стратегічний курс Української Держави на повноправне членство в сім’ї цивілізованих демократичних країн».

«Будемо захищати наш європейський вибір, наші цінності, незалежність України, нашу історію, нашу ідентичність, мову, церкву, права українців, все чого ми досягнули з 1991 року і все, що вибороли на Революції Гідності. Все, що досягнула Україна за 5 років після Майдану.

Будемо творити міцну, сучасну європейську Україну, гідне європейське майбутнє українців. Творити прийнятими законами, запровадженими реформами. Творити нашою щоденною працею кожного на своєму місці, і впевненістю у тому, що Україна неодмінно досягне і надійної безпеки і добробуту для своїх громадян. І буде серед передових країн світу – в НАТО і ЄС», - сказав А.Парубій.

Голова Верховної Ради України відповів на запитання журналістів.

На завершення Андрій Парубій зазначив, що сьогоднішній звіт – це бажання систематизувати того, що було зроблено. «Я знаю, прийде час і, очевидно, будуть оцінені багато з тих рубежів, які долала ця Верховна Рада України… За ці роки вдалося налагодити системну роботу, яка, можливо, не була такою яскравою, але мені не соромно за кожен день роботи у цій Верховній Раді», - додав він.

А.Парубій також сказав, що він вважає це скликання Верховної Ради історичним.

Голова Верховної Ради подякував парламентським журналістам за роботу.

Немає коментарів:

Дописати коментар