Интернет реклама УБС

23.02.20

Гроші "на кишеню" мільярдерові

Як і скільки витрачають на життя і відкладають на чорний день мільярдери? Як повідомляв журнал Forbes, приватним особам  доводиться приймати ряд стандартних фінансових рішень щодо того, скільки грошей витрачати, скільки відкладати і інвестувати, як брати в борг представники «Золотої сотні» Forbes з РФ - не виняток.
Вілла мільйонера на Кіпрі
Як правило, бізнесмени зі списку "Золотої сотні" займають керівні посади в компаніях, які їм належать, а деякі входять до органів управління декількох підприємств. Як і простий найманий менеджер, середньостатистичний представник списку Forbes отримує зарплату на пластикову картку.

Про які суми йдеться? Віце-президенту «Лукойлу» Леоніду Федуну як члену правління компанії належна зарплата і він щомісяця отримує трохи менше $ 100 000, а премія та інші виплати за підсумками року можуть досягати $ 700 000. У повсякденному житті він користується пластиковою карткою банку, де і зберігає гроші. «Вони мені надсилають щомісячні звіти: де у мене гроші лежать, як розміщуються, як витрачаються, які операції роблю по картці я, моя дружина, моя дочка і т. д., - розповідає Федун. - Мене це влаштовує".

У гаманці власника Національної резервної корпорації (НРК) Олександра Лебедєва лежать пластикові карти American Express і MasterCard, прив'язані до рахунків в Національному резервному банку (входить в НРК). Ще у нього є рахунок в Сбербанку, але в ощадкасу Лебедєв не ходить і, можливо, саме тому в цілому сервісом задоволений, адже він є вкладником підрозділу, обслуговуючого VIP-клієнтів. Зарплату в НРБ Лебедєв не отримує, зате рік тому банк виплатив йому дивіденди - $ 65 млн.

Саме нарахування співробітниками компаній і виплата дивідендів на картку або готівкою з каси підприємства - найбільш поширений серед найбагатших бізнесменів спосіб отримати готівку. Власники «Альфа-Груп» встановили, яку частку від прибутку повинна виплачувати у вигляді дивідендів кожна з холдингових компаній консорціуму, ці гроші строго, як і належить, розподіляються і виплачуються відповідно до належних часток партнерів. В цілому з бізнесу на особисті потреби власників треба вийняти сотні мільйонів доларів в рік. Крім того, приблизно на таку ж суму акціонерам виписуються і пересилаються на карточку власникам обслуговуючим персоналом компаній бонуси. Як поділити бонусну суму, вирішує рада директорів в залежності від вкладу кожного партнера в успіх компанії.

Можна жити на дивіденди не своєї компанії, а чужої, якщо, звичайно, купити її акції. Власник «Нафта-Москви» Сулейман Керімов - класичний портфельний інвестор. На належні йому акції «Газпрому», Ощадбанку і «Лукойлу» були нараховані дивіденди трохи менше $ 70 млн на рік. Частину готівки Керімов тримає в австрійському Raiffeisen Zentralbank, а президент Альфа-банку Петро Авен - в своєму банку під 8% річних.

Отже, з точки зору джерел фінансування поточних витрат учасники рейтингу мало чим відрізняються від звичайних людей: зарплата, дивіденди, відсотки за банківськими вкладами. Скільки складають ці поточні витрати і на що витрачаються гроші?

Розмір особистого бюджету того чи іншого представника «Золотої сотні» залежить від його потреб і, за оцінками фахівців по сімейним офісах, може коливатися від сотень тисяч до десятків мільйонів доларів на рік.

За оцінкою Петра Авена, одна з найсерйозніших статей витрат - особистий літак. Авіаційна група «Планета» наводить такі цифри: невеликий джет Embraer Legacy (на такому літає, наприклад, глава АФК «Система» Володимир Євтушенков) або Challenger 605 (схожа модель у співвласника «Вімм-Білль-Данна» Давида Якобашвілі і голови ради директорів « Ренови »Віктора Вексельберга) обійдеться приблизно в $ 3,2 млн на рік. Утримання суперлайнера Boeing Business Jet, перевагу якому віддають власник банку «Російський стандарт» Рустам Таріко і Сулейман Керімов, коштує близько $ 5,5 млн.

Для зручності Авен орендує літаки в спеціалізованих компаніях. Залежно від інтенсивності польотів це коштує від $ 0,5 млн до декількох мільйонів доларів в рік. Трохи дешевше літака середньостатистичному представнику «Золотої сотні» обходиться утримання заміського особняка ($ 0,5-1 млн в рік, за оцінкою співробітника сімейного офісу одного з учасників списку) і яхти (при вартості до $ 50 млн - $ 1,5 млн на рік).

Один з найскромніших мільярдерів - власник банку «Російський кредит» Борис Іванішвілі. Втім, його аскетизму є просте пояснення - в останні роки він майже безвиїзно живе в рідній Грузії. В інтерв'ю Forbes Іванішвілі так оцінив свої витрати: велика частина, від $ 300 000 на рік, йде на обслуговуючий персонал і охорону, а на себе особисто і сім'ю припадає не більше $ 100 000. На їжу витрачатися взагалі майже не потрібно - в маєтку Іванішвілі є власне підсобне господарство з фермою і теплицями.

Як щодо великих покупок? Належний Сулейману Керімову будинок в Лондоні коштує близько $ 60 млн, а його вілла і ділянка землі на мисі Cap d'Antibes (Лазурний берег) оцінюються в € 300 млн. Ще Петро Авен купив віллу на Сардинії 
за кілька десятків мільйонів доларів. Думаєте, він виклав гроші з власної кишені? Нічого подібного. Як і багато представників російського середнього класу, мільярдер купив нерухомість в кредит. «Розумно взяти дешевий кредит, якщо дають», - прагматично міркує банкір. Йому, звичайно, дадуть. Особливо якщо врахувати, що гроші під 6% річних Авен взяв в Амстердамському торговому банку, який на 100% належить Альфа-банку. Неодноразово брав займ в своєму «Російському стандарті» і Рустам Таріко.

Важлива деталь. Для оптимізації особистих витрат мільйонерові потрібні хороший керівник і кілька співробітників сімейного офісу. На його утримання доведеться витратити від $ 1 млн на рік, але в цьому є сенс. «У сфері luxury рівень фінансових витрат залежить від професіоналізму сімейного офісу, - зазначає довірена особа великого промисловця, - наприклад, вартість обробки будинку може складати сотні тисяч або кілька мільйонів доларів при однаковій якості. Просто в другому випадку гроші замовника поділять модний дизайнер, постачальники та інші посередники ».

Куди інвестують гроші найбагатші бізнесмени, яка прибутковість їх влаштовує? «Представник списку Forbes приходить до нас і каже: хочу прибутковість в 40% річних, але без ризику», - посміхається Вікторія Льюїс, начальник департаменту приватного банківського обслуговування VIP-клієнтів МДМ-банку. Так не буває. І більшість представників «Золотої сотні» це чудово розуміють.

Розміщенням частини грошей деяких співвласників «Альфа-Груп» займається в Лондоні їх молодший партнер, інвестбанкір Алекс Кнастер через спеціально створену для цього компанію Pamplona Capital Management. Під її управлінням перебувають фонд прямих інвестицій і два фонди фондів (з консервативною і агресивною інвестиційною стратегією). Але далеко не всі заощадження акціонерів «Альфи» довірені Кнастер. Наприклад, Авен самостійно купує акції компанії X5 Retail, контрольованої «Альфа-Груп». Стати акціонером цієї фірми при її створенні (в результаті об'єднання торгових мереж «Перекресток» і «Пятерочка») президенту Альфа-банку не вдалося, довелося виступити в ролі портфельного інвестора.

В особистому портфелі Леоніда Федуна є паї російських ПІФів і акції. «Будь-який інструмент я можу продати протягом декількох секунд», - говорить він кореспондентові Forbes, поглядаючи на монітор комп'ютера з біржовими котируваннями цінних паперів. Федун - співвласник ІФД «Капітал», не дивно, що управління своїми інвестиціями він довірив компаніям цієї групи.

Інвестиційним портфелем Миколи Цвєткова, власника фінансової корпорації «Уралсиб», займаються фахівці однойменного банку.

Іванішвілі тримає гроші в основному на Заході і купує там депозитарні розписки на акції російських компаній (в його портфелі є майже всі вітчизняні блакитні фішки). У Росії гроші мільярдера вкладають в ті ж акції його власна компанія «Інтерфін трейд» і його банк «Російський кредит». ВюІванішвілі активно інвестує в електроенергетику. А по вкладеннях в іноземні акції його цілком влаштовує прибутковість в 11% річних.

Новачок списку мультимільйонерів, президент групи компаній «Трійка Діалог» Рубен Варданян віддає заощадження в управління довіреним людям у своїй же «Трійці». «Про подробиці інвестиційних стратегій я не знаю», - запевняє він.

Втім, не всі найбагатші жителі РФ довіряють фондового ринку. Власник «Об'єднаної промислової корпорації» Сергій Пугачов, наприклад, в сказав, що акції навіть державних компаній здаються йому не такими надійними, як інвестиції на ринку нерухомості. У ОПК - 1200 га в престижному районі Підмосков'я, з моменту покупки ціна цих земель виросла більш ніж в 10 разів.

Залишилося зрозуміти, як представники «Золотої сотні» платять податки. Жоден з опитаних Forbes найбагатших бізнесменів бути відвертими на цю тему не став. Поговоривши з податковими консультантами і співробітниками сімейних офісів, ми прояснили картину в загальних рисах.

Незважаючи на низький прибутковий податок - 13%, представники «Золотої сотні» за краще отримувати доходи, купувати нерухомість і проводити операції з промисловими активами через офшорні компанії, на рахунках яких і осідають особисті заощадження. «Тринадцять відсотків з податку на доходи - це чудова ставка, - каже партнер компанії« Джон Тайнер і партнери »Валерій Тутихін, - люди раді б задекларувати всі, але бояться показувати стан». Побоюються насамперед питань правоохоронних органів, які останнім часом стали дуже активні.

Втім, ситуація все ж змінюється. Так, якщо раніше держава не отримувала майже нічого з доходів мільярдерів, то зараз багато хто платить податок на дивіденди (9%). «Щороку я плачу $ 3-5 млн», - заявив Forbes один з учасників списку, який просив не згадувати своє ім'я у пресі.

Немає коментарів:

Дописати коментар