Интернет реклама УБС

22.04.20

Неправильна поведінка підлеглих з начальником і неправильні взаємини серед колег можуть призвести бізнес до краху

Щоб не допустити промахів в спілкуванні і підвищити ефективність діалогу підлеглих з керівництвом необхідно дотримуватися субординації в ділових відносинах. Правила ділового етикету застосовні до площин спілкування: підлеглий - начальник, начальник - підлеглий і колеги між собою. 

Відносини підлеглих з начальником потрібно також уміти вибудовувати. Адже від того наскільки правильно співробітник дотримується норм ділових відносин буде залежати його подальша доля. Невмілі дії перед керівником можуть відштовхнути його від підлеглого, змусять його зробити негативні висновки про співробітника. Тому наведемо кілька прикладів, які показують правильну і помилкову поведінку в спілкуванні підлеглого з начальником.

Намагайтеся сприяти створенню позитивної атмосфери серед співробітників, адже керівник прагне згуртувати персонал, налаштувати роботу компанії. Свою позицію і пропозиції по роботі необхідно висловлювати тактовно і ввічливо, керівник не потерпить нахабні зауваження в свою сторону. Використовуйте фрази: «Дозвольте зазначити ...», «Як Ви поставитеся до наступної пропозиції ...», «А могли б ми спробувати такий варіант ...»

Свої пропозиції співробітники повинні озвучувати делікатно і тактовно.

Не можна давати односкладові відповіді і розмовляти з начальником категоричним тоном. Керівник може порахувати, що співробітник до нього ставиться з погано, негативом, а до таких людей довіри немає
Першими під покарання потрапляють саме вічно незадоволені підлеглі. Потрібно уникнути стрибків «через голову» безпосереднього керівника, за винятком термінових і екстрених випадків. Така поведінка буде розцінена безпосереднім начальником як неповага і сумнів в його професіоналізмі. Таким чином співробітник підриває авторитет начальника перед усіма оточуючими, що може послужити приводом для покарання і штрафу. Не можна входити в кабінет начальника без стуку, а також не можна відвідувати його якщо начальник з ким спілкується. Ця розмова може бути важливою, а ви можете перешкодити.

Начальник - підлеглий

Ставлення до керівника залежить від ряду факторів, включаючи встановлені норми робочого процесу і підтримання авторитету начальника. Для правильно поставленої субординації необхідно визначити службову дисципліну компанії, етику спілкування з керівником, встановити рамки розпоряджень для своїх співробітників. Щоб не виникало дискомфорту, персонал повідомляється про порядки і норми ділового спілкування, тому що в середовищі співробітників люди можуть відчувати незручність при спілкуванні з начальником, не знати як сприймати його слова (як прохання або наказ), не проявляти ініціативу. Саме тому кожен співробітник з моменту приходу повинен бути ознайомлений з нормами ділових і робочих відносин.

У разі невиконання співробітником розпорядження начальника потрібно нагадати йому про те, що він чекає результату, інакше підлеглий вирішить що завдання забуте, і не стане його виконувати. Подібні зауваження дають зрозуміти співробітнику всю серйозність даного йому розпорядження та можливі наслідки невиконання обов'язків. Критика підлеглого повинна стосуватися його дій і вчинків на роботі. .

Керівник не повинен ображати і принижувати свого підлеглого, також як підлеглий повинен з повагою ставиться до начальника.

Начальник повинен цінувати працю своїх співробітників. Винагорода за виконане завдання має відповідати кількості витрачених сил і часу.

Начальник повинен віддавати розпорядження виходячи з конкретної ситуації, що склалася. Буває, деякі співробітники відразу приступають до виконання доручень, відповідально підходять до роботи, інших потрібно контролювати і стежити за результатом.

При спілкуванні з підлеглими спочатку потрібно вибрати форму доручень, будь то наказ, прохання, рекомендація або питання для роздумів. Накази віддаються або в разі критичної ситуації, що вимагає негайного виконання, або при спілкуванні з недобросовісним працівником, який не розуміє інших форм вказівок. Прохання керівником використовується в стандартній ситуації, в довірі і доброзичливості до співробітника.  У випадку з проханням співробітник може пропонувати свої варіанти вирішення проблеми, висловлювати думку про ситуації, що склалася. Подібна поведінка співробітника неприпустима при отриманні наказу, який не може обговорюватися і виконується без зволікань. Прохання від наказу відрізняється емоційною подачею, строгістю.

Якщо керівник ставить питання для роздумів, значить він чекає зворотного зв'язку, хоче створити обговорення проблеми. Таким чином керівники виявляють ініціативних працівників, які в результаті будуть вирішувати озвучене завдання або проблему. Рекомендації даються керівником з метою допомогти підлеглому швидше знайти рішення задачі, проте вони можуть бути не виконані співробітниками.

Підлеглі не повинні демонструвати панібратське ставлення до начальника. Працівники виконують свої функції також як і люди поза компанією, яким платять за виконану роботу. Якщо відносини будуються за принципом «вам платять гроші - ви робите свою роботу», то бізнес зазвичай рухається вперед.

Керівник не повинен спускати з рук порушення, інакше підлеглі просто сядуть йому на голову.

На діловій зустрічі співробітникам необхідно дотримуватися наступних правил.

Говоріть ясно і по суті, не потрібно починати розмову з жартів і непотрібних проявів інтересу до здоров'я і справ партнера. Багато ділових людей негативно ставляться до порожніх діалогів, тому що цінують свій час. Якщо співрозмовник починає поводитися агресивно зберігайте спокій, це дозволить знизити градус невдоволення. Пропонуйте заготовлені шляхи вирішення проблеми. Так Ви зможете показати рівень володіння інформацією і компетентність в питанні.

Пропонуйте свої шляхи вирішення проблеми.

 У телефонній розмові обов'язково запитайте співрозмовника, чи може він розмовляти в даний момент. Не використовуйте лайливі слова при діловій розмові, це характеризує співробітника як некультурну і малоосвічену людину. З подібним контингентом людей намагаються не мати нічого спільного в бізнесі.

Знайти контакт і вибудувати правильне спілкування є важливим завданням. Існують співробітники, які перекладають свої обов'язки на колег, або намагаються показати інших в невигідному світлі. Щоб уникнути проблем потрібно грамотно поставити спілкування зі своїми колегами.

При виконанні загального завдання в рівних частинах розділіть обов'язки, якщо цього не зробив керівник. Це допоможе уникнути появи «трутнів», які не будуть приносити користь у роботі.

Розділіть обов'язки між колегами порівну, щоб ніхто не ухилявся про роботи

Намагайтеся уникати перетину робочих контактів і перехоплення клієнтів своїх колег. Це обов'язково призведе до конфлікту і зіпсує стосунки із колегами. Надалі працювати в напруженій обстановці буде складно.

Переманювання клієнтів обов'язково призведе до конфлікту всередині колективу

Не обіцяйте того, чого не зможете зробити. Якщо колега Вас про щось просить (підміни мене завтра, допоможи в рішенні проблеми), то спочатку переконайтеся, що Ви зможете йому допомогти, і тільки потім давайте відпоаідь. Намагайтесь уникати особистих тем, робота не місце для душевних бесід. Не варто самореалізовуватися за рахунок колег. Начальник цього може не оцінити, а відносини з колегами будуть зіпсовані назавжди.

Наслідки недотримання.

Субординація є способом визначення відповідальності кожного працівника від співробітника до директора. Просто відповідальність у кожного різна, рядові співробітники ризикують своїм становищем, особистими доходами, а керівник - своїм ім'ям, репутацією і коштами. Чим вище відповідальність людини, тим більше вимог з підлеглих. Жодна успішна компанія не може існувати без субординації і її дотримання, на ній вибудувана горизонталь і вертикаль влади.

Наслідки за недотримання субординації залежать від того, наскільки співробітник знехтував відносинами зі своїм керівництвом. По-перше, це зауваження від керівника. Якщо співробітник одного разу порушив норми ділового етикету і субординації, то він найчастіше отримує зауваження від свого начальника із зазначенням його невірних дій. Після зауваження керівник зазвичай уважно стежить за роботою свого підлеглого, тому необхідно бути уважнішими, щоб не дати привід для подальших покарань за систематичне порушення трудової дисципліни.

Відсторонення від справ - крайня міра за недотримання субординації. Якщо сильно засмутити начальство, то можливе усунення від справ за невиконання прямих обов'язків. Така відмітка може кардинально вплинути на подальшу кар'єру, або поставити на ній хрест.

Побудова ділових відносин в організації і за її межами необхідно для ефективної роботи бізнесу. Метою етичних нормативів є встановлення робочої атмосфери, в якій всі розуміють один одного, ставляться з повагою і довірою. Якщо співробітники дорожать репутацією своєї компанії, то вони зобов'язані прагнути до утвердження етичних стандартів як в своєму середовищі, так і з партнерами по бізнесу.

Немає коментарів:

Дописати коментар