Интернет реклама УБС

15.10.20

Паперові газети незабаром зникнуть - прогноз

Традиційні паперові газети зникнуть до 2040 року, їх замінять цифрові носії, передбачає установа ООН – Всесвітня організація інтелектуальної власності (OMPI), пише Tribune de Geneve.

В інтерв`ю виданню генеральний директор організації Френсіс ГАРРІ заявив, що «за декілька років друковані газети, якими ми їх знаємо зараз, вже не існуватимуть».

«Це еволюція, це ні добре, ні погано. Проведено дослідження, які передрікають їх загибель до 2040 року, для США – до 2022 року», – заявив Ф.ГАРРІ.

За його словами, ця еволюція неминуча – в США вже книги на цифрових носіях продаються краще паперових, а в містах усе важче знайти бібліотеку.

Проте такий розвиток подій може спричинити низку проблем, одна з яких – оплата праці журналістів, додає гендиректор OMPI.

За його словами, має існувати особлива система гарантій винагород. «Інакше вони (журналісти) не зможуть вижити», – зауважив Ф.ГАРРІ.

Коронавірус може вбити друк

 Пандемія поставила на межу виживання ринок газет, журналів і навіть книг.  

 Паперовий носій в XXI столітті поступово, але неухильно тіснимий інтернетом.  Тепер, коли до всіх бід друкованих видань додався коронавірус, ситуація виглядає загрозливою.  І для друкованого формату, і для людей, пов'язаних з цією галуззю.

 Боротьба з коронавірусом в світі носить різний характер, і це має пряме відношення до друкованої продукції та преси. В одних країнах вже прийнято рішення про заборону друкованої преси, але в інших - навпаки.

Газети і журнали продовжать модифікуватися і скорочуватися в кількості.

Великі супермаркети і торгові центри, газетні кіоски та пошта починають згортати свою діяльність, люди приходять менше.

 Дуже багато друкованих видань, особливо ділові, економічні, бізнес-видання в останні роки широко розповсюджувалися в ресторанах і кафе.  І сьогодні закриття більшості з них або відтік публіки від цих кафе практично позбавляє їх свого читача.  Те ж можна сказати і про газетні стенди в торгових центрах.

 Непросто доводиться і газетним кіоскам. У кіосків дуже складна ситуація.  Кіоски закриваються.

При цьому свій розвиток отримали електронні ЗМІ і соціальні мережі.

 З точки зору сухуватої науки економіки, положення газет і журналів досить поганеньке. Багато хто вважає, що це вже відживаючий жанр.  Деякі радикали вважають, що і книги паперові - це вже минуле століття, у них немає майбутнього.  Ось цей карантин і ізоляція багатьом друкованим ЗМІ завдадуть удар і, може бути, останній.

 Ми не знаємо, якою буде пауза, але, якщо вона буде вимірюватися місяцями і роками, не виключаю, що багато видань від паперової версії відмовляться.

 Як кажуть економісти, паперові версії і так вже є збитковими для багатьох ЗМІ: витрати на транспорт і логістику ростуть, а оформляти дорогу підписку бажаючих мало.

 І сама швидкість доступу до інформації, - підкреслюють експерти - Якщо ми говоримо про якісь аналітичні журнали, які раз на місяць виходять, то це одна історія.  А якщо ми говоримо про щоденні газетах, то, звичайно, інтернет швидкість доставки підвищує в рази.  Так що для багатьох це буде останній цвях.

При цьому висловлюється сумнів в тому, що держава зараз стане серйозно підтримувати друковані ЗМІ, тим більше опозиційні.




 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар