Интернет реклама УБС

10.02.21

Екологічний “цирк” як цирк нової генерації






Вперше на моїй пам`яті програма була без звірів. Тобто, у новій програмі цирку, яку на початку лютого презентували широкому загалу, не було відділення із тваринами. Більш того, вперше зайшов у цирк і не було навіть натяку на запах перебування тварин у будівлі куполу. Як пояснив генеральний директор Національного цирку Владислав Корнієнко, тенденція відмови від тварин у циркових виставах спостерігається у Європі. Втім, ми ще від цього не відмовляємося...

  Повертаючись до вистави, її теперішня тематика дуже актуальна. Екологія, екологічна безпека у всіх її проявах. І назва вистави відповідна — Ecolibrum, де в ігровій та розважальній формі розкриваються сучасні й екологічні проблеми. Байдужість людства ставить їх на межу екологічної катастрофи, владарюють Сміттєвий король та королева, а у спектаклі все це підкреслюється сотнями розкиданих пакетів по всій арені й глядацьким місцям. Але землян рятують дружелюбні інопланетяни, які відкривають людям очі на загрозу, і не без їхніх зусиль вдається врятувати Землю від лиха, що насувалося. Земля знову зелена.

  Більшість часу на арені знаменита четвірка клоунів Mimirichi, які раз за разом маніпулюють сміттям з пакетів, розкиданим по арені, створюючи веселі сценки. Це все у перерві між традиційними номерами, на чому цирк, власне, і стоїть. Одними з перших виринають у просторі трійка повітряних гімнасток на корд-де-воланах і кільцях.  Традиційні запаморочливі трюки на відстані десятка метрів над землею. Під освітлення дуже ефектне виконання дівчатами складних комбінацій.

 Жонглер Денис Кабачний в різних позах — стоячи, лежачи маніпулює мячами; особливо вражає його вміння сконцетруватися водночас на сімох літаючих кульках. Силова жонглерка Вікторія Ільченко особливо запам`яталася, коли зубами змогла витягнути автомобіль на арену, а потім витримати під його вагою ще й кілька непростих секунд. Тут треба віддати належне асистентам дівчини, які чітко спрацювали з дошкою, на яку заїхав автомобіль і яку утримувала ногами Вікторія.  

 Трійка акробатів на батуті під керівництвом Павла Оцупка виконала дуже непрості комбінації, злітаючи до десятків метрів вгору,демонструючи синхроність виконання, особливо останній трюк. Команда на гумових балонах під керівництвом Олега Рибченка, вдягнених під байкерів, робила дуже непрості вправи з підстрибування й перегортання. Особливо непросто було перестрибнути через себе з балоном і утриматися на сплетених руках керівника з його напарником. І при цьому не вилетіти. Парний еквілібр-каучук струнких Ангеліни Федорко і Олександри Чалої грають дуже ніжну виставу зародження життя. Відточена пластика рухів, неймовірні звороти тіла, особливо у парному виконанні заворожує не тільки глядачів, а й навіть працівників цирку, які усякого надивилися. Квартет клоунів особливо представляти не треба, вони вже 20 років на арені й за цей час побували у 45 країнах світу. Вони не тільки беурть участь у циркових виставах, а й часті гості в турнірах з художньої гімнастики на кубок Дерюгіних. 

   Після вистави Корніенко розповів, що це вже 4 прем`єра (яка готувалася рік)  цьогорічного циркового сезону. Який, до речі, ювілейний — 60-й. І стільки ж виповнюється приміщенню цирку (колишнє було розташоване на місці кінотеатру “Україна”). З минулого березня цирк через карантин довгий час був закритий, і ось лише нещодавно повернувся до своєї діяльності. При цьому, директор не забуває про обмеження — відстань між глядачами має бути 1,5 метри, тож не дивно, що глядацький зал не може бути заповненим вщерть. Небезпека — насамперед. Тим більше, що найулюбленіший глядач цирку — діти. 

  Найближчими днями відбудеться ще одна прем`єра. Цього разу із тваринами. Цікаво,  що на сьогодні київський цирк залишився єдиним з державних, в якого на балансі звірі. Тож, їх треба годувати, слідкувати за ними, щоб вони не хворіли. Держава частково дотує цирк (близько 60%, які йдуть на зарплатню персоналу), а ось на решту функцій треба заробляти — за рахунок квитків, щось по бартеру. Як зауважив Корнієнко, вдалося налагодити успішну співпрацю з Українським культурним фондом, і за рахунок нажданим УКФ вдалося збалансувати фінансову ситуації в установі.

Сергій Бахін

Немає коментарів:

Дописати коментар