Интернет реклама УБС

22.09.21

Герої не вмирають: арт-сквер імені Василя Сліпака


Українці, як й інші нації, пам’ятають та шанують своїх героїв. Їх портрети прикрашають стіни будівель, їх іменами називають вулиці та сквери, вони в нашій пам’яті назавжди. Так, влітку цього року сквер у Києві було названо іменем Героя України Василя Сліпака. Наразі ділянка не доглянута, але це зміниться вже зовсім скоро. Тут планують облаштувати громадський простір та встановити пам’ятник оперному співаку. Розповідаємо, що відомо на сьогодні.

Де знаходиться та на честь кого названий?

Сквер розташований на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік. Це місце прикрашає мурал «Відродження» із зображенням дівчини в національному одязі. Названий на честь українського оперного співака Василя Сліпака. Довгий час працював у Паризькій національній опері та підтримував Україну не зважаючи на відстань. Все ж покинув Париж та відправився на фронт, де загинув від кулі снайпера у 2016 році.

Хто ініціював створення простору?

Громадська спілка «Музичний батальйон», що підтримує військових та добровольців в зоні проведення ООС спільно з киянами стали ініціаторами культурно-мистецького простору. 2018 року було підтримано відповідну петицію. Ця ж спілка проводила власний конкурс на проєкт пам’ятника співаку та пропонували варіант облаштування скверу. Що правда, громада Подолу не одобрила його та просила внести корективи. 

Який проєкт обрали і хто автор?

Департамент містобудування і архітектури КМДА оголосили відкритий конкурс на проєкт арт-скверу із преміальним фондом 180 тисяч гривень цього року. Переможцями конкурсу стали архітектори Олексій Шемотюк та Павло Сингаївський. Назвали проєкт «Метафізичний сквер».

Як виглядатиме простір?

Даний сквер має перепад висоти у шість метрів. Тому, архітектори запропонували організувати рельєф ярусами для зручного сидіння, проведення концертів та збереження природного рельєфу. Сквер буде вимощений гарматними гільзами від великокаліберних снарядів, що нагадуватимуть про війну та показуватимуть приклад повторного використання матеріалів.

Вечорами артпростір прикрашатиме підсвітка з десятків вогників, які символізуватимуть «душі мертвих, живих і ще ненароджених воїнів». 


Яким буде пам’ятник?

Це буде незвичний об’єкт, оскільки матиме циліндричну форму висотою 3,5 метри, яку можна буде обертати рукою. Таку форму обрали не спроста. Вона має одразу три символи: сувій, оперну тумбу і театральну афішу. На циліндрі зобразять два образи Сліпака: воїна та оперного співака. Посередині буде текст із життєписом Героя України. Щоб його прочитати необхідно помалу повертати циліндр, або ж обходити його навкруги.

Та це не остання «родзинка» скверу й пам’ятника. З середини циліндра в небо прямуватиме промінь світла. «Промінь є символом душі героя, неспинності, сили переконання та метафізичності акту смерті», – пояснюється в описі проєкту. Це світло є лише символічним: воно не горітиме щодня, а лише у пам’ятні дні, як то день народження співака, річниці його смерті чи День Незалежності України. Загалом, протягом року таких дат близько 20.

Коли буде реалізовано проєкт?

На розробку документації необхідно два-три місяці, а на реалізацію треба близько двох місяців. Ситуацію ускладнює лише те, що територія належить до історичного району Києва та захищається законом про культурну спадщину. Тож спочатку потрібно отримати згоду Департаменту охорони культурної спадщини КМДА і тоді приступати до облаштування скверу імені Василя Сліпака. На відкриття варто очікувати восени 2022 року.

Ангеліна Вовк


Немає коментарів:

Дописати коментар