Интернет реклама УБС

31.10.21

День української писемності та мови

 

9 листопада відзначається День української писемності та мови. Це свято було запроваджене в 1997 році Президентом України Леонідом Кучмою.

У цей день відбувається низка заходів, присвячених популяризації та вивченню української мови.

Один із заходів, присвячених цьому дню — це проведення Всеукраїнського диктанту національної єдності. Вперше диктант був проведений у 2000 році.

Цього року трансляція диктанту відбуватиметься 9 листопада 2021 року о 10:00 (за київським часом) наживо на «Українському радіо», радіо «Культура», телеканалі «UA: Перший» та інших платформах і телеканалах Суспільного. Цьогорічним автором тексту та читцем буде український письменник Юрій Андрухович.

Долучитися до написання диктанту можуть усі охочі. Роботи прийматимуться онлайн та офлайн протягом доби.

У 2020 році «Українське радіо» отримало для перевірки 13 799 електронних та 2 тисячі паперових написаних диктантів. Переможцями було визнано 17 учасників.

9 листопада розпочнеться XXII Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Метою конкурсу є популяризація української мови та культури серед молоді. Конкурс проходить у чотири етапи: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський. Переможці конкурсу отримують подарунки та стипендію.

Для охочих вивчати українську мову, Міністерство культури та інформаційної політики України запустило Національну платформу з вивчення української мови. На платформі зібрані онлайн та офлайн ресурси, мобільні додатки та посібники з вивчення української мови. Ресурс буде корисним як для тих, хто хоче підвищити свій рівень володіння мовою, так і для тих, хто лише починає вивчати «з нуля». Долучитися до Платформи можна за посиланням: speakukraine.net

На сайті Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка викладено 215 експрес-уроків української мови від мовознавця Олександра Авраменка. Під час коротких занять можна дізнатися про поширені помилки, правильні варіанти використання прикметників, числівників та фразеологізмів: ippo.kubg.edu.ua/ekspres-uroky

Вивчати українську можна й на сайті самого мовознавця: авраменко.укр

Матеріали сайту будуть корисними для школярів та учнів старших класів під час підготовки до ЗНО з української мови та літератури.

Анастасія Рашевська


Немає коментарів:

Дописати коментар