Интернет реклама УБС

02.10.21

Рейс до зірок. Як побудований космічний туризм


Після першого ж польоту в космос люди гадали, як зміниться світ. У наступні роки висувалися припущення про розвиток космічного туризму. Але довгі роки все гіпотези залишалися лише фантазією, оскільки технології не дозволяли здійснити доставку туристів на Міжнародну космічну станцію (МКС). У новому тисячолітті все змінилося - сім осіб потрапили на МКС за свій рахунок. Оскільки екіпаж прибуває на станцію на кілька місяців, туристів відправляли з однією командою, а повертали з іншою. Це дозволяло людині перебувати на Міжнародній космічній станції близько двох тижні. 

Космічна гонка XXI століття - це не гонка держав: це гонка приватних і державних компаній. Спочатку на "приватний космос" монополісти дивилися скептично. Але ентузіасти досить швидко взяли ініціативу в свої руки. Річард Бренсон вперше захотів побудувати ракетоплан ще в 2004 році. Тоді він заснував компанію Virgin Galactic. У липні 2021 року компанії Virgin Galactic і Blue Origin відправили своїх керівників в космос. Відразу всі заявили: ось він, космічний туризм - вже зовсім близько і доступний практично кожному.

Компанія Blue Origin Джеффа Безоса створила ракету New Shepard, яку можна використовувати багато разів. 20 липня ця ракета стартувала з ранчо Безоса і піднялася на 100 км. Від ракети відокремилася капсула, деякий час пасажири перебували в стані невагомості. Разом з Джеффом на борту були наймолодший і найстаріша людина, коли-небудь побували в космосі. Перш ніж здійснити політ з людьми на борту, ракету тестували без пасажирів. За кілька днів до польоту Безоса в космос відправився Річард Бренсон. 11 липня він здійснив політ на висоту 86 км. Кораблем VSS Unity фірми Virgin Galactic, що належить самому Бренсону, управляли два професійних пілоти. Крім Річарда в політ вирушили ще три пасажири. В сумі політ тривав близько двох годин. 

Обидва рейси створили лавину висвітлення у ЗМІ та впізнаваності бренду для Virgin Galactic Бренсона та Blue Origin Безоса. Існує нове очікування прибуткової індустрії комерційного космічного туризму, яка врешті-решт побачить, як тисячі пасажирів подорожують у космос.

Що туристи зможуть отримати від польоту в космос?

Перше і головне - це вид з ілюмінатора. По суті людина зможе побачити Землю з космосу, як у фільмах або на фотографіях з МКС. Друге - нетривала, але все ж невагомість. Кажуть, що вона досить слабка, але «політати» по кораблю можна буде. Правда, всього пару хвилин: кожен з кораблів в космосі знаходиться зовсім мало часу. Щоправда, варто відзначити і інші особливості. Вартість такого «квитка» висока - десятки мільйонів доларів. Деякі голоси зараз заперечують, що космічний туризм призначений лише для еліти «мільярдерів і мільйонерів», що, безумовно, актуально на даний момент. Окрім того, наукова спільності висловила своє занепокоєння, адже кількість людей, що відправляються на МКС, обмежена, разом із тим туристи займають місця вчених, які могли б займатися дослідженнями.

Яке ж подальше майбутнє космічного туризму? 

Досить складно передбачити, чого чекати надалі. Швидше за все, в майбутньому польоти в космос стануть зустрічатися все частіше. Приватні компанії почнуть відправляти туристів в космічні польоти регулярно, з часом послуга може стати дешевшою. Якщо проводити аналогію з автомобілями, які колись були доступні лише одиницям, стає ясно, що космічний туризм також може стати більш поширений. Аналітичне агентство Research аnd Markets опублікувало цікаве дослідження, відповідно до якого до 2027 року світовий ринок космічного туризму виросте до $ 1,7 млрд. 

Поява космічного туризму також породила деякі цікаві етичні питання. Чи повинні бути в космосі рекламні щити? Яка правова основа повинна регулювати цю діяльність? Як туризм поєднується з філософією космічного права: що дослідження та використання космічного простору «повинні здійснюватися на благо та в інтересах усіх країн»?

Окреме питання стосується впливу космічного туризму на навколишнє середовище. Космічний туризм неминуче чинить тиск на навколишнє середовище Землі - є твердження, що одного разу космічні апарати можуть стати найбільшим у світі джерелом викидів вуглекислого газу. Тому важливо передбачити механізми керування космічним рухом, щоб уникнути катастрофічних зіткнень і викидів космічного сміття. Поки висновки робити рано, але вчені сперечаються про те, наскільки шкідливі викиди від одного польоту в космос. Якщо такі польоти стануть постійними, можливо, ми отримаємо ще одну екологічну проблему.

Не зважаючи ні на що, для космічної індустрії це важливий прорив. По-перше, завдяки багаторазовому використанню ракет самі запуски будуть коштувати дешевше, а значить подальше дослідження космосу стане більш доступним і швидким. Це свого роду трамплін для більш далеких і складних місій. По-друге, що незвично, космічний туризм може перетворитися в земні польоти: на ракетах SpaceX можна буде злетіти в одному місці планети і приземлитися в іншому за 30 хвилин, замість багатогодинного польоту на літаку. Але поки це лише плани.

Ольга Ганзій

Немає коментарів:

Дописати коментар