Интернет реклама УБС

07.11.21

Науково-природничий музей України


Як провести свій вихідний день? Безумовно, варіантів може бути безліч. А як щодо ідеї скористатися машиною часу та влаштувати собі подорож минулим нашої планети? На жаль, машини часу ще не винайшли, проте подорожувати минулим можна за допомогою музеїв. З цим вам допоможе найбільший природничий музей України — Національний науково-природничий музей НАН.

Музей знаходиться у центрі Києва, у старовинному будинку епохи неокласицизму. Двадцять чотири просторі зали приміщення зберігають колекцію з тридцяти тисяч експонатів. Тут ви можете поринути у самісінький початок створення планети, дізнатися про еволюцію Землі, пройшовши шлях від самого її зародження до сучасності. Ви познайомитеся з рослинним та тваринним світом минулого та сьогодення, доторкнетеся до матеріальної культури племен і народів, що заселяли територію України. Діорами музею — стрічкоподібні, зігнуті півколом картини, — допоможуть заглибитись у світ минулого.

В музеї є окремі підрозділи: геології, палеонтології, зоології та ботаніки.

У відділі геології можна познайомитися з морськими геологічними дослідженнями — матеріалами та корисними копалинами, що були видобуті з дна Азовського та Чорного морів, Атлантичного та Індійського океанів. Макети та карти, розташовані в залі, модель Карстової печери, діорами «Річкова долина» та «Вулкан» допоможуть розібратися з будовою морів, Світового океану, вулканів та на кілька годин поринути у світ професії геолога.

У палеонтологічному відділі зберігається понад дві тисячі експонатів, більша частина з яких знайдена на території України. Сто шість експозиційних вітрин представлять історію Землі, починаючи з появи життя до сучасності. Україна, територія якої у мезозойську еру практично вся знаходилася на дні прадавнього океану Тетісу, багата на кістяки палеозойських риб та давніх хребетних. Відвідувачі палеонтологічного відділу з зацікавленням розглядають скелети слона-динотерія, жирафи-херсонотерія, кита-цетатерія, первісного бика-тура та мамонта. До експозиції музею також входять скам’янілі стовбури дерев, мушлі, амоніти та шматочки бурштину з комахами. Окремої уваги варта будівля кроманьйонців, споруджена з кісток мамонта.

Зоологічний музей розташований на третьому поверсі будівлі. Тут зберігається більш ніж п’ять тисяч експонатів тварин. Огляд починається з безхребетних: губок, коралів, молюсків, черв’яків та ракоподібних. У відділі можна побачити гігантського японського краба, омара, лангуста, найбільшого двостулкового молюска та опудала акул. У залі ссавців знаходиться найдавніший експонат музею — зубр.

Ботанічний музей вважається одним з найкращих у світі. Тут знаходиться чотири тисячі експонатів. Відділ розділений за зонально-регіональним принципом, щоб краще представити різноманіття рослинного світу планети. Окрасою музею є об’ємні панорами: тундри; Бадхизького заповідника; африканської савани; узбережжя тропічного острова у Тихому океані, степів, Карпат та Криму.

Більше деталей про музей можна дізнатися на його сайті: museumkiev.org.

Відвідування музею буде гарним пунктом у чек-листі справ на вихідні.

Анастасія Рашевська

Немає коментарів:

Дописати коментар