Интернет реклама УБС

17.04.22

Віце-прем’єр-міністр та Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Представниця УВКБ ООН підписали угоду про надання переміщеним через війну людям, доступу до їх прав та пошуку стійких рішень щодо переміщення

 


Як повідомляє офіційний сайт UNHCR    15 квітня 2022 року Ірина Верещук, віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця Управління Верховного комісара у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні підписали Меморандум про взаєморозуміння, який визначає сфери співробітництва, щоб дозволити переміщеним особам та іншим людям, які постраждали від війни, мати доступ до послуг і стійких рішень під час переміщення.

Війна проти Україні призвела до спалаху однієї з найстрімкіших криз вимушеного  переміщення населення та гуманітарних криз в історії. За 50 днів 11,7 мільйона людей – це більше чверті населення України – були змушені покинути свої домівки. Понад 4,6 мільйона людей були змушені втекти з України, що робить цю кризу біженців найбільш швидкорослою з часів Другої світової війни. Крім того, ще 7,1 мільйона було переміщено всередині країни.

«Найбільшим бажанням людей є повернутися додому. Але у багатьох немає дому, куди можна було повернутися, оскільки він був зруйнований, пошкоджений або розташований у небезпечній зоні. Тому важливо, щоб переміщені особи могли отримати доступ до юридичних, соціальних та інших послуг, знайти роботу та продовжити освіту там, де вони зараз знайшли безпеку і, що важливо, місце для життя», – сказала Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Інтенсивні обстріли та бої завдали значної шкоди житловим будинкам та цивільній інфраструктурі. На даному етапі важко визначити повний масштаб збитків, оскільки війна триває.

«Ми точно знаємо, що потреби в Україні зростають з кожним днем. Питання із забезпеченням житлом є одним із тих, що викликає найбільше занепокоєння. Хоча сотні тисяч людей зараз перебувають у центрах тимчасового прийому або в приймаючих сім’ях, які щедро відкрили свої будинки в безпечніших частинах країни, потрібно знайти довгострокові рішення», – додала Ліндхольм Біллінг.

Під час зустрічі Верещук та Ліндхольм Біллінг домовилися про конкретні наступні кроки, які включатимуть реконструкцію комунальних центрів та розширення послуг захисту для переміщених осіб у районах, де вони можуть отримати роботу, освіту та соціальні послуги, а також підтримку в конструктивній участі населення у вирішенні місцевих питань, що дасть їм змогу відновити своє життя. Сторони також домовилися про співпрацю в картографуванні покинутих будівель, таких як санаторії, які можна було б відремонтувати та перепрофілювати для розміщення людей, які втратили свої домівки. УВКБ ООН також підтвердило свою готовність розпочати ремонт легкої та середньої складності будинків, які постраждали внаслідок обстрілів, коли умови безпеки дозволять людям повернутися додому.

«Протягом останніх семи років УВКБ ООН відновило понад 22 000 будинків на сході України і знає, як багато значить для сімей можливість знову повернутися до свого дому», – сказала Ліндхольм Біллінг.

З кінця лютого УВКБ ООН розширило можливості близько 75 пунктів тимчасового прийому в областях, де приймають переміщених осіб, розповсюдило непродовольчі товари, гігієнічні набори та продовольчу допомогу 250 000 осіб, надало консультації та юридичні консультації 53 000 осіб на прикордонних пунктах, у центрах прийому та через гарячі лінії та переказало грошову допомогу 57 тис. переміщеним особам, які шукали безпеку в семи областях України. Щодня ці програми розширюються по всій країні.

Немає коментарів:

Дописати коментар