Интернет реклама УБС

02.05.23

Мистецтво під час війни: кого почитати серед українських сучасних поетів

Біль, незламність, кохання, відчайдушність, сміливість... Те, що українці проживають щодня. Те, що відчуває кожен. Те, що наші поети перетворили в мистецтво. Відкриваємо нові імена разом. Кого почитати серед сучасників?

ТЕТЯНА ВЛАСОВА


Тетяна Власова
- поетеса, співачка, громадська діячка. У 2020 році заснувала літературно-мистецький проект “ІншіВірші”. Його спеціалізація спрямована на промоцію сучасної української поезії. У 2021 році вийшла книга поетеси під назвою “Ефект близькості”. З осені 2022 року поетеса почала збирати повні зали на поетичних вечорах в столиці та регіонах. Створила нову програму разом із Сергієм Жаданом під назвою «Видихи і цитати» - літературну композицію з їх власних віршів та прози з посиланнями на інших авторів.  Крім того, Тетяна займається промо-кампанією фільму «Люксембург, Люксембург».
“Ця зима як тривала хвороба, і ми нею вражені всі.
Але ти просто роби що робиш, мій друже з долютневих часів.
І аж до першого дня весни пиши слова мені випадкові.
Так багато війни. Багато війни. Так багато любові.”
Т. Власова

ТОНЯ КОРНУТА


Тоня Корнута
- поетеса та громадська діячка. Окрім творчості дівчина активно займається очищенням українських міст і сіл від комуністичної та російської символіки в ГО “Деколонізація.Україна”. Амбасадор благодійного фонду «Тихо», який спеціалізується на допомозі військовим. Стала учасницею проєкту «Війна з любови». Захід проходив 29 квітня в м. Ужгород. Головною метою було зібрати кошти для Батальйону ДРБ «Сонечко».
“Ніщо без війни: ні стола, ані крісла
Сідаєш за каву і ніби наміряв під шкірою
Стільки війни, що вже тисне
Бери і вистрибуй зі шкіри”
Т. Корнута

ДМИТРО ЛАЗУТКІН


Дмитро Лазуткін
- письменник, телеведучий, спортивний коментатор. Його книги: “Солодощі для плазунів”, “Бензин”, “Добрі пісні про поганих дівчат: поезії”, “Набиті травою священні корови”, “Червона книга”. З перших днів повномасштабного вторгнення поет працював військовим кореспондентом на “Суспільному”. Там він робив репортажі з Бучі, Бородянки, Бахмута, Харківщини і Чернігівщини. У 2022 році поет презентував свою нову книгу «Закладка». Частина текстів книги написана перед 2022 роком і наповнена передчуттям про неминуче. У другій частині, яка написана після 24 лютого, немає рим і описується жорстока реальність.
“ У березні морозному чи в квітні
Коли зірки мов рани ножові
Знайди слова які комусь потрібні
Знайди слова - допоки всі живі”
Д. Лазуткін

НАЗАР ТИТАР

Назар Титар
– український актор театру та кіно, викладач акторського мистецтва та дубляжу. В минулому мав своє шоу на ФМ Галичина, а наразі ведучий та автор проєкту «Таємниці Старосамбірщини». Видав дві поетичні збірки: «Своє життя присвячую – любові» та «Нотатки душі». Після початку повномасштабного вторгнення поет повідомив про те, що 100% коштів, вилучених від продажу своїх збірок перерахує на потреби ЗСУ.
«Народе, мій коханий, скам’янілий
Невже ми віддамося без борні
Невже шукатимуть по чужих землях щастя діти
І плакатимуть далі матері?
Коли прокинеться любов до ближнього?
І хто відстоюватиме правду на землі?
Коли руками до Всевишнього,
Помоляться за мир усі?»
Н. Титар

НІКОЛАССОН (ОЛЕКСАНДР КОРНЕЙКО)

Ніколассон (Олександр Корнейко)
- український поет та прозаїк. Видав дві поетичні збірки: “Покоління” та “Оселя духів”. З 2013 активно почав публікуватися в соціальних мережах та виступати на київських поетичних заходах. Лауреат міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у 2014 році. За ще не виданий роман «Попіл» отримав Спеціальну відзнаку від фестивалю фантастики «Волкфон». У 2016 році вийшла дебютна збірка поезій «Покоління». У 2020 році поет видав другу збірку «Оселя духів». Також записує аудіопоезії, які можна послухати на музичній платформі SoundCloud.
“найкращі ідуть.
Найкращі завжди ідуть.
Пір'їною птаха
Прямо крізь неба вістря.
Ідуть за гряду до перших у їх роду,
Торуючи шлях
Для тих, хто піде опісля.”
Ніколассон



Авторка: НАДІЯ ПІКУЛЬ

Немає коментарів:

Дописати коментар