Интернет реклама УБС

29.05.23

Віртуальна реальність


Авторка: Вероніка Лифар


Віртуальна реальність донедавна здавалась далекою і фантастичною. Проте технічний процес привів нас до її появи навіть у вас вдома. Але віртуальний світ не таке вже й сучасне поняття. Термін  “віртуальність” почав виникати не з розвитком науки й техніки, а за далеких античних часів. У Платона цей термін означає  «уявний та можливий», ідеальний світ поза простором і часом. У Цицерона віртуальний – це те, чого немає зараз, але воно бажане і може бути досягнуте.
     Віртуальність передбачає наявність та  участь людини, хоча для неї така реальність “уявна” та лише у її сприйнятті. Чи лежать в основі віртуальної реальності психічні явища, та як вона впливає на людину ?  
     Розглянемо дослідження, чи присутня ілюзія потягу  у віртуальному середовищі. За відсутності фізичного руху людина здатна відчувати рух свого тіла, на зразок, коли ви покинули вагон потягу, а відчуваєте, ніби досі в дорозі. Суб’єктивне відчуття саморуху за відсутності фізичного руху, також відоме як векція, може виникнути у відповідь на сильні візуальні подразники. Викликати її можна за допомогою різноманітних органів чуття.  Наукове дослідження  показали, що векція  і присутність корелюють, що свідчить про те, що досвід векції  бажаний для додатків віртуальної реальності. 
     Ще один дослід свідчить, що технологія віртуальної реальності може служити ефективним нефармакологічним анальгетиком для полегшення болю. Під час відволікання людина занурюється в гру, представлену через наголовний дисплей,  більш технологічно просунуті конструкції можуть призвести до більш ефективного лікування болю. Дорослі здорові учасники брали участь у серії випробувань холодного преса, занурюючи руку в холодну воду якомога довше. Індивідуальну толерантність до болю вимірювали відповідно до часу до того, як учасник відібрав руку. використання  гри підвищило толерантність до болю в різних умовах. Найвища толерантність до болю була зафіксована, коли учасники одночасно піддавалися і грі, і додатковому звуку. Таким чином, одночасне включення звуку може відігравати важливу роль при розробці віртуальної реальності  для управління болем.
   Взаємодія із свідомістю людини і фізичним світом – основа віртуальної реальності. Чи буде людство поглинуте  віртуальною  реальністю, яка стає все ближче, доступніше, зрозуміліше та надає нові можливості для розвитку... 
За матеріалами − https://royalsocietypublishing.org, https://journals.indexcopernicus.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар