Интернет реклама УБС

13.09.23

Проблема шкідливих звичок серед підлітків: чому діти прагнуть спробувати заборонене



Авторка: 

Євгенія Шевченко

   Для кожної дитини від самого її народження зразком для наслідування є батьки. Вони формують наші найперші уявлення про світ, знайомлять нас з навколишнім середовищем, пояснюють що добре, а що погано. Тільки батьки мають право обмежувати нас у чомусь, адже вони завжди роблять це з благими намірами.

   А як щодо тих аспектів життя, які батьки представляють нам як шкоду для здоров’я та розуму, але самі інколи дозволяють собі? Новий рік, День народження, Різдво – ці свята завжди супроводжуються гарно накритим столом з алкоголем. Він став майже невід’ємною частиною будь-якого застілля. З ним веселіше, легше, простіше. Хоч на деякий час можна забути про турботи, проблеми на роботі та відпочити. Тому діти від народження не асоціюють алкоголь зі шкодою та залежністю.

   Проблеми починають виникати тоді, коли років у 13 батьки починають розповідати підліткам, що алкоголь та сигарети – погано, і не дай Бог вони колись дізнаються, що щось з переліченого було в їхніх руках. У тінейджерів одразу виникає питання: « Чому коли ви пили та курили, то все було чудово, а як діло дійшло до мене, то ці речі стали злом?». Як нам давно відомо, заборонена грушка солодка : чим суворіша була розмова, тим палкіше бажання порушити її домовленість. Тому робиться це при першій же можливості та за відсутності батьків.

   Багато уваги шкідливим звичкам приділяють і в школі. Класні години, уроки основ здоров’я та біології проводяться з метою попередити та забезпечити учнів від поганого впливу алкоголю, паління та однолітків.

   Стадний інстинкт у цій справі теж грає велике значення. Старшокласники сучасніші та крутіші за батьків та вчителів, отже можуть порадити щось класне. Але вони точно ніколи не розкажуть, того, про що знають дорослі.

   На щастя, підручники ще з шостого класу повідомляють нам, що систематичне зловживання алкоголем викликає зниження фагоцитозу – найважливішого захисного механізму в організмі. З його допомогоюn знищуються мікроби і змінені, небезпечні клітини. Пригнічується захисна функція білків крові. Зменшується кількість лімфоцитів - клітин імунітету. А зниження імунітету призводить до утворення стійких вогнищ хронічної інфекції. Отже, сподіваємося, що хоч і не значний, але якийсь відсоток підлітків все ж бере до уваги слова з підручників та застереження батьків.

   Свою пораду щодо того, якими повинні бути стосунки між батьками та тинейджерами дала практикуючий психолог Алла Гущина: «Потрібно сісти та спокійно поговорити, розказати підлітку про алкоголь та сигарети якомога більше, пояснити яким чином вони впливають на його здоров’я та mжиття в цілому. Дуже важливо зацікавити підлітка такою розмовою – тільки тоді він прислухається до вас та прийме самостійне рішення відмовитися від шкідливих звичок». За її словами, батьки повинні проводити кожного дня як мінімум 30 хвилин зі своїми дітьми. Потрібно щиро цікавитися їх самопочуттям та тим самим показувати, що вони дійсно важливі для вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар