Интернет реклама УБС

18.09.23

Олекса Довбуш –історична постать сьогодення





Авторка: Наталя 
Сливка

   Фільм “Довбуш”- це один із наймасштабніших українських фільмів в історії, а точніше легенда, що надихає покоління боротися за свободу рідної землі. В пригодницько-історичній стрічці розповідається  про ватажка опришків Олексу Довбуша, який хотів простого нормального людського життя, але обставини заставили його захищати батьківщину. Сюжет набрав доволі багато позитивних відгуків, а карпатський колорит додав своєї унікальності. Кінострічка вийшла напрочуд хорошою,завдяки гуцульському говору, традиційному одягу, вдало підібраній сцені, музиці  та карпатським краєвидам . Зйомки  проходили на Скелях Довбуша, у Свірзькому замку, в селах Микуличин, Ясіня, Криворівня, в Тернопільській області, в Києві та області й території заповідника Свидовець.


Олесь Санін

       Олесь Санін зазначає:  “Це фільм – не документ, це картина – не класичний байопік. Хоча багато відомо документів, як вважають історики, де описаний прототип легендарного персонажа, якого ми називаємо Олекса Довбуш. Є документи та історики так вважають, що справжнє ім’я було Олексій Довбощук, який народився 1700-го року, і був вбитий 24 серпня 1745 року. Про це є документи. Мій фільм-це історія легенда,це історія про те, як я прочитав.” 
       Саме для створення сюжету відіграло роль те, що кінорежисер ще з дитинства  ходив у гори та  захоплювався історіями героїв. Пізніше він познайомився з  дисертацією академіка Володимира Грабовецького,який найважливішою справою свого життя вважав дослідження опришківського руху під проводом Олекси Довбуша. Грабовецький та Довбуш були односельчанами адже обоє народилися і виросли у підгірському Печеніжині, хоча з різницею  понад два століття. Доповідь українського історика значно вплинула на Саніна і він захопився  подіями так, що вирішив продумати сюжет власного фільму. Йому це вдалося.



       Самого Олексу Довбуша показано у фільмі, як найвідомішого опришка, який боровся за справедливість, честь та любов, яку у нього забрали. На його ім’я не ставили пам’ятників в Україні та  не називали вулиці чи міста, але він насправді залишається для українців людиною-легендою. Саме Олекса вважається лицарем-героєм Прикарпаття та Гуцульщини XVIII століття.  До того ж, його називали “Закарпатський Робін Гуд” за те, що він грабував панів та роздавав їхнє майно селянам. “Я не хочу тікати, я хочу жити. Я хочу жити тут, вільно, на своїй землі” – цей сказаний вислів Олекси Довбуша  формує у глядачів окреме бачення до всього,що відбувається. Саме ці слова є аналогічним відчуттям українців в умовах широкомасштабної агресії Росії, кажуть ті, хто переглянув фільм.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар