Интернет реклама УБС

25.01.24

Чому виступ президента Аргентини у Давосі сколихнув світ?


Авторка: Тетяна Мельник

    В період з 15 по 19 січня в місті Давос проходив щорічний економічний форум, в якому взяли участь понад 60 представників різних держав. Форум відвідав в тому числі й президент України Володимир Зеленський. Однією з найбільш широко обговорюваних промов стала промова новообраного президента Аргентини Хав’єра Мілея, відомого своїми лібертаріанськими та анархо- капіталістичними поглядами. То що ж такого сказав Мілей у своїй промові?
   Хав’єр Мілей почав промову з слів “Захід у небезпеці”. На прикладі Аргентини, яка, перейшовши з моделі свободи до колективізму стала “систематично зубожіти”, Хав’єр наголосив на тому, що капіталізм є єдиною успішною економічною моделлю, яка дозволяє населенню планети врятуватись від бідності. Мілей розкритикував соціалізм та колективізм, назвавши ці моделі несправедливими через їхню “насильницьку природу”. Він також наголосив на перевагах лібертаріанства, як такої доктрини, що краще за соціалізм захищає рівність та свободу. Разом з тим Хав’єр Мілей засудив країни Європи та Заходу за надмірне втручання держави в політичні процес та “відкриття дверей до соціалізму”. Хав’єр також висловив свій критичний погляд на фемінізм та його доречність у сучасному суспільстві. З слів президента Аргентини фемінізм сприяє втручанню держави в економічну сферу через створення робочих місць “для бюрократів” (до прикладу організацій з захисту прав). Мілей підкреслив важливість безперешкодного існування вільного ринку, адже з його слів це єдиний спосіб уникнути бідності та зубожіння. В кінці промови президент Аргентини підтримав бізнесменів та вільних підприємців, назвавши їх героями, та закликав не боятись держави, адже держава “це сама проблема”.
    Не дивно, що подібні різкі тези викликали суспільний резонанс та неоднозначні реакції. Консервативні американські видання поспішили похвалити Мілея за висвітлення правдивої ситуації в світі та встигли порівняти його з колишнім президентом США - Дональдом Трампом. Хуан Пабло Спінетто у виданні Bloomberg розкритикував Мілея, заявивши, що Аргентина і сам Мілей не здатні запровадити ті зміни, про які говорять. Так, наприклад Хав’єр Мілей стикнувся з неможливістю впровадження певних радикальних реформ через те, що аргентинський парламент контролюється опозицією. Крім того, з слів Спінетто в промові Мілея не вистачало конкретики та чіткого плану того, як саме він збирається рятувати економіку власної країни. Водночас український експерт, президент Науково-дослідницького центру Мізеса, Ярослав Романчук не вважає Мілея популістом. У коментарі для УНІАН він прокоментував цю тезу: "Категорично не згоден з оцінками Мілея як "популіста". Він діє абсолютно протилежним чином і має велику наукову базу під свої ідеї. Він – науковець. Хоча й досить екстравагантний”.
   Поки невідомо чи приведе політика Хав’єра Мілея до економічного процвітання Аргентини, проте його виступ в Давосі все ж встиг наробити багато шуму через різку критику Заходу.
Новий президент вміло привертає до себе увагу та прихильність людей з схожими поглядами, втім про справжні успіхи його реформ говорити рано.

Немає коментарів:

Дописати коментар