Интернет реклама УБС

07.03.24

Як українці змінилися за 2 роки війни



Авторка: Олеся Заболотня

 

   24 лютого була друга річниця повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вже 2 роки ми боремося за право жити вільно…і 10 років це робить Україна і Донбас в 21 столітті. Тоді, на початку лютого 2022, мало хто вірив, що це станеться. У новинах постійно говорили про тривожні валізки, одні готувались виїхати за кордон, а інші казали: «Яка війна, вона вже 8 рік триває. Нічого не буде».
  Президент наголошував, що все буде під контролем. 

  24 лютого о 4 ранку країна прокинулась завчасно від вибухів. Було трохи паніки, більшість громадян виїжджало за кордон, а чоловіки стояли в черзі до військкоматів. Цивільні ж почали волонтерити та допомагати донатами.

  Західні експерти давали нам 3 дні, але вже пройшло більше 700. Українці вкотре довели свою незламність.

 5-10 лютого 2024 р. Київський Міжнародний Інститут соціології провів опитування. 73% українців стверджують, що готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно, ще 3% готові терпіти досить довго, наприклад, рік. Крім того, 3% готові терпіти війну ще пів року і 18% почувають у собі сили на декілька місяців. Якщо порівняти графіки, то бачимо, що ситуація не сильно змінилась. Якби сумно це не звучало, але за період війни в 10 років ми звикли до цього стану, особливо за останні 2 роки.

  Живучи у постійних повітряних тривогах і переживаннях, українці все одно продовжують відзначати свята, навідувати близьких, народжувати дітей та одружуватись. Хоча деякі вважають, що це не на часі. Звісно, не потрібно забувати про те, що не всім зараз добре, та потрібно робити те, що ти можеш і, насамперед також, жити, бо невідомо які трапляться події.

  Тепер звернемось до іншого питання статистики щодо того, хто переможе. КМІС зазначає: «Хоча після майже двох років широкомасштабного вторгнення ми спостерігаємо деяке зниження віри в перемогу України, але попри все абсолютна більшість українців продовжують зберігати оптимізм.

  Так, станом на початок лютого 2024 року 89% українців загалом вірили в перемогу України, зокрема, з них 60% безумовно були переконані в цьому. У травні 2022 року 95% вірили в перемогу і з них 80% були безумовно переконані в цьому. Наразі лише 4% скоріше або безумовно переконані, що переможе росія (у травні 2022 року таких було 1%)». Як бачимо, на початку повномасштабного ми кричали про те, що Україна має перемогти і зробить це. Зараз же помітно, що хоча ми й віримо, але оптимізм більш стриманий. У 2022 була більша віра, протягом часу з’явився практицизм, але який був все ще підкріплений позитивними нотками.

 Насамперед причиною такого стриманого оптимізму стала ситуація на фронті. Не дуже вдалий контрнаступ трохи збавив оберти щастя, тому деяким громадянам зараз важко відповісти на питання, як зараз тривають бойові дії. Але все ще респонденти вірять, що Україна поверне свої кордони. 

  Та, незважаючи на всі негаразди і сумні новини про триваючі ракетні обстріли та атаки рашистів на фронті, треба підтримувати наших козаків. Разом ми переможемо і все буде Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар