Интернет реклама УБС

24.02.14

Сюжет з фiльму "Серьожа"


Все, що сьогодні відбувалось в Україні під час президентства Януковича, до болю нагадує сюжет з фільму "Серьожа", коли дорослий мужик пропонує дитині цукерку, а коли хлопчик її розгорнув, виявилося, що в середині - нічого немає. Подив дитини викликало у чоловіка небувалий регіт, на що дитина цілком серйозно запитав: «Дядя Петя, ти дурень?»


Ось таке ж питання хочеться задати Януковичу, який що Заходу, що країні постійно показував щось на зразок цукерки, а в середині - нічого немає. І, судячи з усього, Януковича це тішить, оскільки він, як і дядечко з кінофільму, розраховує, що всіх розвів вдалим жартом, а ті, над ким він експериментував, - промовчать, оскільки добре виховані.

Але гарне виховання не має на увазі мовчання в той момент, коли хтось проводить експеримент, намагаючись підсунути суспільству і світу замість цукерки порожній папірець.

Янукович же був впевнений, що всі його пустушки, що зображують цукерки, повинні викликати захват у тих, кому він їх роздає.

Першою такою цукеркою були обіцянки реформувати країну і надати податкові канікули для підприємців. Коли ж суспільство цукерочку відкрило, то побачило пустушку - розгул корупції і - знищення малого та середнього бізнесу.

Потім була друга пустушка - реформування судової системи і новий КПК, які також на практиці виявилися порожньою обгорткою.

Ну, а після порожніми обгортками Янукович почав годувати Захід і США, розповідаючи на зустрічах з іноземними представниками, що питання з Тимошенко і Луценко буде вирішене. Про звільнення Тимошенко він говорив співдоповідачка ПАРЄ Маріетті де Пурбе-Лундін, а генсеку Ради Європи Турбйорн Ягланду особисто пообіцяв, що рішення Євросуду у справі екс-глави МВС Юрія Луценка буде виконано.

Однак нічого з обіцяного Янукович виконувати не збирався. Така вже природа - двічі не судимого - набрехати з три короба заради отримання потрібної реакції або пільги. А от виконувати обіцяне - не обов'язково.

Після Давосу, Янукович, покрасувавшись за кордоном (куди давно вже не їздив), швиденько втік в Україну, щоб не отримувати незручних запитань, на які і відповідати-то не хотів. Він був упевнений: ці демократи повинні вже були давним-давно зрозуміти, що трандеть - улюблене заняття бігуна по пеньках. Обіцяти - це він уміє, а от все інше, що не йде в одному напрямку з збагаченням особистої сім'ї - ігнорує. І він був переконаний, що до нього перестануть приставати з дурними питаннями (він адже вже дав зрозуміти, що виконувати нічого не збирається), але не перестануть запрошувати, оскільки він - дуже важлива персона як для Заходу, так і для Росії.

Коли ж західні чиновники не заспокоїлися, він зробив хід ферзем - Тимошенко отримала звинувачення у вбивстві Щербаня. Цього разу Янукович хотів упевнитися: тепер-то вони усвідомили істинність його намірів? Наміри ж у нього примітивні: повний контроль усього, залякування суспільства та особисте збагачення.

Та ось тільки скоро його розчарували. І розчарування було гірким, оскільки весь світ у нього запитує: дядя Вітя, ти дурень? Оскільки у світовій практиці давно прийнято приборкувати всякий деспотизм. Та й методи для цього вже вироблені. А тому тільки повний дурень може ігнорувати те, на що вплинути не в змозі, але що обов'язково змете його і його деспотію. Тим більше що ще Махатма Ганді сказав просту істину: «В історії завжди були тирани і вбивці. Якийсь час вони здавалися непереможними. Але врешті їх завжди скидали ». 

Ольга Карпенко

Немає коментарів:

Дописати коментар