Интернет реклама УБС

13.02.14

Мітинги у Санкт-Петербурзi під час виборів 5 березня 2012 р. на Ісаакіївській площі.

Двері, що ведуть всередину Маріїнського палацу, охороняє поліцейський. Пропустить кого-небудь, двері закриє, ключик поверне - ворота на замку. ОМОНівці, закуті в бронежилети і шолома, ледь не зачіпають косяк, гуськом протискуючись в храм законодавства.
Поліцейські "дихають у скла". Тільки не зовні, стоячи на вулиці, а зсередини, з цікавістю розглядаючи, що відбувається на Ісаакіївській площі. Вся вона оточена. Автоевакуатори тягають на собі якісь старі військові машини, поліцейські заганяють на тротуари кілька тисяч петербуржців,  що прийшли на мітинг.

Комуністи стоять шеренгою. Кажуть лаконічно - про Зюганова і про перемогу. З Двірцевої несуться віддалені звуки когось концерту, які розкочуються по Ісаакіївській площі. Прожектор, встановлений біля пам'ятника імператору Миколі, яскравим променем сліпить камери, спрямовані на депутатів.

Зустріч триває недовго - КПРФ результати виборів не визнає. З кишень депутатів, котрі сказали виборцям своє слово, з'являються посвідчення. Вони - свої: поліцейський повертає ключ у замку, пускає їх всередину Закса .

- Пройдіть на тротуар. Стоячи на проїжджій частині, ви піддаєте небезпеці себе і своїх виборців, - в щільному натовпі на набережній Мийки, фактично притиснутий, поліцейський не перестає спілкуватися через мегафон.
- А навіщо ви площу оточили? Зніміть оточення, ми поспілкуємося на площі, - пропонує депутат.
- Це проїжджа частина, там ви будете піддавати небезпеці себе і своїх виборців, - продовжує твердити поліцейський.

Відразу після цього депутати, другороси, ще чоловік сто петербуржців, які прийшли на мітинг, виявляються окільцьовані ланцюжком ОМОНівців. Далі - звичайна тактика поліцейських, злегка забута за останні місяці передвиборної вольниці. Двоє в шоломах вихоплюють з кільця людину, тягнуть в автозак. "Конвеєр" працює безперервно: одна пара заходить в кільце, прицілюючись до "жертви",  друга в цей час викручує руки іншому уподобаному нею опозиціонеру, третя вже "жене" когось бігом в автобус. І так - поки в кільці не залишиться нікого, окрім журналістів.

На цьому зустріч з виборцями завершується. Всі депутати затримані. Правда, практично відразу їх відпускають - вони користуються недоторканністю. Однак мітинг на цьому не закінчується. Закінчуються церемонії.

Наступною мішенню ОМОНу стають люди, що товпляться на тротуарі Синього мосту. За кілька секунд кільце навколо них замикається. "Оточених" починають затримувати, поруч гостинною порожнечею зяє отвір дверей автозака. Раптом кільце вдається прорвати - ОМОНівці, стукаючи шоломами об асфальт, летять на землю, люди вириваються. Поліцейські, що оговталися,  піднімаються, міцніше зчіплюють один одного за руки. Незабаром кільце порожніє - уже два або три автозаки забиті під зав'язку. Наступна група людей - нова мішень.
Піший лад поліцейських блокує вулицю.

Чергова колона переповнених автозаків, сяюча червоно-синіми вогнями мигалок патрульних машин, рушає з місця. Замість тих автобусів, які виїхали,  на площу виїжджає колона снігоприбиральних "КАМАЗів" . У супроводі поліцейського легковика вантажівки починають кружляти по площі. Піднімаючи хмари пилу, вони метуть щітками брудний асфальт. Тут і там кричать сирени.

З скверу на площі в небо злітають сигнальні ракети. Туди то й справа відправляються пари ОМОНівців, але їм довгий час не вдається знайти того, хто запускає піротехніку. Сичачи, відскакуючи від капота патрульної машини, на землю падає палаючий фальшфейер. У небо валить густий їдкий дим. 

ОМОН починає "зачистку" скверу.

Співробітники ДПС намагаються зупинити автомобілі, які бібікать демонстрантам. Деякі проносяться мимо, і затримати їх не встигають. Решті виписують штрафи або за невиправдане використання сигналу, або просто за що-небудь .

Все це триває протягом трьох годин. До 10 вечора на площі все ще залишаються кілька десятків людей, які зрідка щось скандують. ОМОН не виїжджав. Як підсумок вечора: сотні затриманих. Тільки за офіційними даними у відділках виявилося близько 300 людей. Насправді - ними переповнені всі відділки поліції. Оцінити кількість учасників акції складно. Знову ж за офіційними даними це близько 800 чоловік. У реальності - 4-5 тисяч.

У Санкт-Петербурзі відпустили на свободу всіх опозиціонерів, затриманих під час неузгодженої акції протесту, яка пройшла 5 березня на Ісаакіївській площі

Олег Мухін

Немає коментарів:

Дописати коментар