Интернет реклама УБС

13.02.14

Військові інженерні машини

Військові інженерні машини - це необхідна ланка будь-якої армії світу . Інженерна техніка в армії - це інженерні машини для прокладання доріг у зонах руйнування і по пересіченій місцевості, пристрої проходів через мінні поля, яри і рови, розчищення завалів, снігу і насипів та інше. Потреба в інженерній військовій техніці особливо збільшується при військових діях і конфліктах, при різних стихійних лихах, яких чимало в наш час.

Розвиток військової інженерної техніки своїм корінням сягає в далеке минуле. Так, в Росії фактично перший інженерної машиною був бронеавтомобіль Поплавко. Зроблений в грудні 1915 року він був здатний своїм корпусом руйнувати дротяні загородження. На швидкості 5-6 км / год машина рвала дріт і вивертала кілки, а за допомогою спеціально возимого моста долала траншеї і канави .

Інженерні машини сьогодні забезпечені різноманітним обладнанняv - це бульдозерні відвали різних типів, лебідки, годравлічні захвати і маніпулятори, екскаваторне обладнання, кранове обладнання зі стрілою, різне землерийне обладнання, обладнання для тралення мін і багато іншого. Ясно одне, для забезпечення успішних бойових дій під час збройних конфліктів або рятувальних операцій у мирний час при стихійних і техногенних лихах необхідні надійні і потужні інженерні машини.

Шляхопрокладчик БАТ- М 
Путепрокладчик БАТ-М
є однією з найпопулярніших інженерних машин в армії. Це потужна машина , створена на шасі середнього танка Т- 54 , здатна прокласти шлях від 1,5 до 10 км / годину, залежно від складності грунту і здійснити землерийні роботи обсягом 200-250 м3/год.


Інженерна машина розгородження ІМР - 1


Класифікація Інженерна машина розгородження
Бойова маса , т 37,5
Екіпаж , чол. 2
розробник КБТМ
Виробник Союз Радянських Соціалістичних Республік
Роки виробництва з 1969
Роки експлуатації з 1969
Кількість випущених  шт. 1271

Розміри
Довжина корпусу , мм 8950 .. 15 380
Ширина корпусу , мм 3560 .. 4150
Висота , мм 3290 .. 3360
База , мм 3740
Колія , мм 2640
Кліренс , мм 420
бронювання
Тип броні сталева
Лоб корпусу , мм / град. 100
рухливість
Тип двигуна
В- 55
Потужність двигуна , л . с. 580
Швидкість по шосе , км / год 50
Швидкість по пересіченій місцевості , км / год 22 .. 27
Запас ходу по шосе , км 500
Питома потужність , л . с. / т 15,5
Тип підвіски індивідуальна торсіонна
Питомий тиск на грунт , кг / см ² 0,89
Можливий підйом , град. 32
Стінка, яку може здолати , м 0,8
Рів, який може здолати м 2,7
Брід , який може здолати м 1,4

Інженерна машина розгородження - армійська машина, призначена для прокладки доріг по пересіченій місцевості, в лісі і міських завалах, для виривання та засипки котлованів . 

Прийнята на озброєння в 1969 році.

Опис конструкції

Екіпаж ІМР складають дві людини: механік - водій і командир - оператор .

Броньовий корпус і вежа
У якості бази використовується шасі середнього танка Т-55 . Корпус машини герметичний і має протиатомний захист. Сумарна доза опромінення, одержуваного екіпажем , знижувалася до 10 разів.
Днище корпусу посилено сталевими листами, подбашенний лист змінений. На верхньому листі корпусу знаходиться башточка механіка-водія.

Озброєння
У комплект поставки ІМР входить наступне озброєння:
1 автомат АКС-74У , з боєкомплектом 150 патронів ;
10 гранат Ф- 1
Сигнальний пістолет СПШ . Боєкомплект 30 пострілів.

Засоби спостереження і зв'язку

Для зв'язку в машині встановлена ​​радіостанція Р-113 або Р- 123 .

Спеціальне обладнання
Для запобігання пожеж всередині бойового відділення ІМР забезпечена системою автоматичного пожежогасіння . Для робіт у зоні хімічного та радіаційного зараження є прилад хімічної розвідки ВПХР , а також радіометр - рентгенометр ДП- 3Б .
Бульдозерне обладнання має три режими роботи: двохвідвальне, грейдерне і бельдозерне. Зміна режимів роботи проводиться дистанційно за допомогою гідравлічних приводів. Для регулювання ступеня занурення ножа, спереду є керована лижа. У грейдерному положенні ширина захвату досягає 3,4 метра, при роботі в бульдозерному режимі - 4,15 м, а в двохвідвальному - 3,56 м. Швидкість різання проходів в суцільному лісовому завалі становить 200-300 метрів на годину, міські завали розгрібаються зі швидкістю 160-200 метрів на годину. Швидкість проробленого колонного шляху на пересіченій місцевості становить 5-8 км на годину. Крім бульдозерного обладнання машина забезпечена телескопічною стрілою довжиною 8,8 метрів і вантажопідйомністю 2 тонни. Для використання стріли в якості ковша в комплекті обладнання ІМР передбачений спеціальний скребок - ківш об'ємом 0,4 м ³ і продуктивністю 40 м ³ на годину.

Цікаві факти

Велика кількість цих машин брало участь у ліквідації наслідків Чорнобильської аварії.

Бойове застосуванняАфганська війна (1979-1989)

Оцінка машини

Справжня робота цій машині знайшлася в страшні дні травня 1986 у четвертому блоці Чорнобильської АЕС. Тільки тоді цю машину оцінили по достоїнству. ІМР виявилася єдиною машиною здатної працювати біля зруйнованого ядерного реактора. Вона одна опинилася в стані розчистити проходи до реактора, виконати необхідні заміри, видаляти розкидані навколо реактора уламки стрижнів з ядерним паливом, залишки стін. Вона ж починала зводити навколо реактора саркофаг, доставляла і встановлювала кранове обладнання .
Чи не всі, що стояли тоді в строю ІМРи опинилися в Чорнобилі і всі вони залишилися назавжди там. За час роботи машини набирали так багато радіації, що броня сама ставала радіоактивною. Десятки, якщо не сотні ІМРов серед сотень інших машин стоять на покинутому аеродромі часів війни біля Прип'яті.

Сучасна інженерна машина розгородження ІМР - 3 

Инженерная машина разграждения ИМР-3
створена на шасі основного бойового танка Т- 72 або Т- 90, призначена для різання проходів в завалах, у лісах, по пересіченій місцевості, для уривки та засипки котлованів, вантажно-розвантажувальних робіт. Продуктивність ІМР - 3 при прокладці доріг 10 - 12 км / год.

Інженерна машина розгородження ІМР-3 обладнана телескопічною стрілою з універсальним кріпленням робочих органів у вигляді захоплення, грейфера , розпушувача і екскаваторного ковша об'ємом 0,35 м3. Стріла закріплена у спеціальній поворотній вежі. Продуктивність в екскаваторному режимі - 20 м3/год грунту .

Інженерна машина розгородження ІМР - 3 здатна самостійно долати мінні поля, начинені протитанковими штировими, донними і магнітними мінами. Для цього спереду машини встановлюється колійний ножовий мінний трал з електромагнітною приставкою .

Екіпаж машини складається з 2 чоловік, здатних виконувати бойові завдання протягом трьох діб не виходячи з машини. Для цієї мети машина розгородження ІМР - 3 забезпечена системою життєзабезпечення екіпажу, що включає в себе пристрій кип'ятіння води і розігрівання їжі, а також збору відходів життєдіяльності.

Машина розгородження ІМР - 3 оснащена системою захисту від зброї масового ураження (ЗМУ), протипожежною системою і системою димопуску. Броня машини має систему захисту, яка 6 - кратно послаблює вплив проникаючої радіації ядерного вибуху і 120 - кратно послаблює гамма- випромінювання зараженої місцевості.

У транспортному положенні інженерна машина розгородження ІМР-3 укладає бульдозерний відвал на дах, телескопічну стрілу назад  а колійний ножовий мінний трал підіймає вгору.

инженерная машина разграждения ИМР-3

Тактико -технічні характеристики інженерної машини розгородження ІМР - 3

Довжина 9,34 м , ширина 3,53 м , висота 3,53 м
Екіпаж 2 чол
Маса 50,8 т
Дизельний двигун В- 84 , потужністю 750 к.с. ( 552 кВт)
Запас ходу 500 км
Максимальна транспортна швидкість 50 км / год
Продуктивність: при влаштуванні проходів 300-400 м / год , при прокладці доріг - 10 - 12 км / год
Продуктивність земляних робіт : екскаваторні роботи 20 м3/год , бульдозерні роботи 300-400 м3/год
Вантажопідйомність крана 2 т
Озброєння: 12,7-мм кулемет НСВТ
Максимальний виліт стріли 8 м

Існує версія інженерної машини розгородження ІМР-3М на шасі танка Т-90 і  з модернізованим дизельним двигуном В- 84МС .

Автор цих рядків працював в Особливому відділі в інженерному полку і саме тому він вирішив згадати, яку ж військову техніку він зберігав для України.

Олександр Майстренко


1 коментар:

IFT сказав...

insta-foreks.com

Дописати коментар