Интернет реклама УБС

06.08.14

Військова медицина США

Військова медицина в Збройних силах США являє собою складну організаційну систему, що забезпечує підтримання боєготовності Збройних сил, функціонально може бути розділена на дві програми - військово-медичну програму (DHP) і програму захисту від хімічної і біологічної зброї (CBDP). Сьогодні система військово-медичного забезпечення та медико-біологічного захисту США представляє собою систему. Можна виділити три основних сегменти даної системи:
- Програма медичного обслуговування TRICARE для військовослужбовців та членів їх сімей, військових пенсіонерів та резервістів, а також здійснення реабілітації учасників бойових дій, повернення до нормального життя психологічно травмованих;
- Система військово-польової медицини (MFM), яка забезпечує надання медичної допомоги, евакуація в військові госпіталі, лікування поранених і хворих, підготовка тяжкопоранених і хворих до евакуації на континентальну частину США;
- Система медико-біологічного захисту (CBRN), що забезпечує захист військовослужбовців від ядерної, хімічної, радіологічної та біологічної зброї.
Вищою посадовою особою, що відповідає за організацію медичного забезпечення в ЗС США, є помічник міністра оборони з медичного забезпечення. У його віданні знаходяться всі медичні програми, за винятком програм медико-біологічного захисту від зброї масового ураження.
Система військово-медичного забезпечення є найважливішим чинником, що визначає "якість життя" персоналу ЗС США. Організаційно в цю систему входять відділ радника міністра оборони з медичних питань (Office of the Assistant Secretary of Defense for Health Affairs, OASDHA); медичні управління Сухопутних військ, ВМС, ВПС, Корпусу морської піхоти, Берегової охорони та Комітету начальників штабів; офіцери медичної служби бойових командувань; структури, що забезпечують реалізацію програми TRICARE (госпіталі, фармацевтичні підрозділи, медичні організації приватного сектора). Щорічно безкоштовну медичну допомогу отримують понад 9,7 млн. чоловік.
Чисельність особового складу медичної служби складає близько 132 тис. Осіб, з них 80 тис. військових (30 тис. офіцерів, 50 тис. рядових) і 52 тис.цивільних. З усього особового складу приблизно 95 тис. осіб перебувають на бойових театрах військових дій або беруть участь в гуманітарних операціях. Допомагають забезпечувати нормальну роботу військово-медичної служби понад 35 тис. цивільних головних організацій та фірм, 55 тис. фармацевтичних закладів, понад 760 тис. стоматологічних кабінетів і клінік. У віданні МО знаходиться 56 госпіталів, 365 медичні клініки, 258 ветеринарних клінік, 26 науково-дослідних об'єктів, 19 навчальних центрів і 10 медичних комплексів.
Програма медичного обслуговування
Програма медичного обслуговування TRICARE є головним компонентом системи медичного забезпечення військовослужбовців, що об'єднує ресурси військової медицини і підтримуючих її громадянських структур, інститутів, фармацевтичних установ, постачальників медикаментів і медичного обладнання. Вона створена "для забезпечення медичними послугами вищої якості" військовослужбовців МО, Національної гвардії, резерву, відставників, їх сімей, деякі колишні подружжя військовослужбовців (наприклад, які втратили чоловіка або дружину, загиблих при виконанні військових обов'язків) і тих осіб, здоров'ю яких було завдано шкоду .

В рамках програми TRICARE однією з найважливіших проблем є реабілітація військовослужбовців, які страждають психічними та психологічними розладами після участі в локальних конфліктах. Всі подібні розлади американська військова медицина ділить на 3 категорії: (1) посттравматичні стресові стани, (2) серйозні депресивні розлади або симптоми депресії, (3) наслідки черепно-мозкових травм. Згідно з результатами досліджень, проведеними в США, приблизно у половини учасників бойових дій підірвано психічне здоров'я: порушення першої категорії мають 14%, другої - 2-14%, третьої - 19%.
Дослідження і розробки за програмами високотехнологічної медичної допомоги та створенню нових лікарських засобів і медичної техніки проводяться спільно з Національними інститутами охорони здоров'я (NIH), Управлінням з перспективних досліджень і розробкам в галузі біомедицини (BARDA), Відділом мобілізаційної готовності та дій у надзвичайній обстановці (OPEO), Центром з контролю за захворюваннями і профілактиці (CDC) - під загальним регулюванням Управління з нагляду за якістю продуктів харчування і лікарських засобів (FDA).
Співпраця з Міністерством охорони здоров'я та соціальних послуг (DHHS) дозволяє організувати широке використання цивільних медичних установ для лікування військовослужбовців та членів їх сімей там, де це доцільно з фінансових міркувань. Організовано співпрацю з Міністерством у справах ветеранів (DVA) в частині спільного використання об'єктів та установ, обміну даними пацієнтів, результатами досліджень, загальних закупівель устаткування і ліків.
Військово-польова медицина
Військово-польова медицина США до середини наступного десятиліття повинна вийти на якісно новий рівень та забезпечити за рахунок використання в польових умовах нових медичних технологій та обладнання значного скорочення бойових втрат.
Основним мобільним медичним формуванням є передова хірургічна бригада (FST), яка організовує стабілізацію пацієнтів до стану транспортабельності та проведення якнайшвидшої евакуації.
Польовий госпіталь CSH є основним видом військово-польових госпіталів сучасних збройних сил Сполучених Штатів. CSH може транспортуватися літаками і вантажівками і, як правило, доставляється в район розгортання в стандартних вантажних контейнерах (MILVAN). В даний час в світі розгорнуто 9 таких польових госпіталів (7 - в США, 1 - в Німеччині, 1 - в Південній Кореї). У складі повністю укомплектованого CSH знаходяться 624 співробітника і 256 ліжок. Модульний характер організації дозволяє часткове розгортання.
США активно вдосконалюють військово-медичну службу з метою скорочення втрат в ході зростаючого числа військових операцій. До 2015 р в результаті впровадження передових технологій ця служба повинна вийти на якісно новий рівень збереження життя військовослужбовців в ході бойових дій. Найбільш перспективні (і мають бути впроваджені До 2015 р), згідно з офіційними документами МО США, наступні нововведення:
- Портативна автоматизована система підтримки життєдіяльності (вага комплекту - близько 18 кг), здатна при важких пораненнях протягом 72 годин до евакуації підтримувати життєдіяльність організму потерпілого (серцева діяльність, вентиляція легенів та ін.);
- Цифровий комплекс медичного забезпечення передового базування (площа розміщення - близько 4,6 тис. Кв. М.), Створений на базі комплексу EMEDS ВВС, розрахований на 10-25 ліжок і оснащений додатковою цифровою апаратурою; здатний цілодобово проводити профілактичні заходи, забезпечувати інтенсивне лікування тяжкопоранених, загальну (в обмеженому обсязі) і ортопедичну хірургію, надавати первинну допомогу і допомогу важкохворим.
- Монітор фізіологічного стану учасника бойових дій, який являє собою комплект датчиків (кров'яного тиску, дихання та ін.), вмонтованих в обмундирування і які дистанційно передають дані медикам і командирам;
- Балон з універсальною кров'ю, який застосовується у разі сильної кровотечі і неможливості терміново евакуювати пораненого;
- Рідкий кровоспинний джгут - легкий, тверднуть за 15 хвилин гель для застосування у випадках компресійного кровотечі або ампутації;
- Легка шина для кінцівок, що дозволяє при деяких видах поранень брати участь в бойових операціях, яка полегшує транспортування постраждалих з відкритими переломами;
- Кровоспинний внутрішньовенний препарат;
- Внутрішньополостний кровоспинний препарат у вигляді піни, гелю або рідини, призначений для зменшення або зупинки внутрішньої кровотечі;
- Перспективна кровоспинна пов'язка, протягом 2 хвилин припиняє небезпечне для життя артеріальну або венозну кровотечу;
- Біокордер- пристрій з набором датчиків для отримання та аналізу даних про фізіологічний та метаболічний стан організму пацієнта в бойових умовах;
- Комплект для лікування лазерних уражень очей в польових умовах, в який входить апаратура для діагностики та призупинення дегенеративних змін сітківки.

Істотного зниження смертності серед поранених сприяло формування в американському військовому відомстві повітряно-транспортних евакуаційних команд, що забезпечують доставку тяжкопоранених з фронтових госпіталів на територію США протягом 48 годин.

Для вивезення поранених з поля бою крім санітарних машин високої прохідності використовуються і санітарні бронетранспортери. Батальйонні медичні пункти оснащені рухливими перев'язувальними, створеними на базі бронетранспортерів.
Транспорт сучасних медичних евакуаційних засобів включає евакуаційні комплекси авіаційного базування Boeing C-4, С-17, медичні вертольоти Sikorsky S-76, медичні бронемашини M-ATV компанії Oshkosh, а також збірні медичні модулі автогоспіталей на вантажівках. Необхідно також відзначити LSTAT (Life Support for Trauma and Transport) - оснащені електронікою носилки для військово-польових медичних команд, які є, по суті своїй, портативним реанімаційним апаратом.
В рамках ідеології створення медичних транспортних вузлів в 1970-х роках поблизу військово-повітряної бази Рамштайн був розгорнутий найбільший за межами США хірургічний центр - Ландштуль (Landstuhl Regional Medical Center). В розпорядженні угруповань ВМС, розгорнутих в районах навчань або бойових дій, знаходяться два госпітальних судна - USNS "Comfort" і USNS "Mercy".
Необхідно відзначити роль Міністерства оборони США у вивченні біологічного різноманіття раніше невідомих потенційних патогенів та механізмів поширення інфекційних захворювань. У програмі DHP приділяється велика увага санітарно-епідеміологічній обстановці на території країн, де потенційно можлива участь збройних сил в бойових діях. Актуальність даного питання визначаться тим, що основні втрати серед американських військ в період бойових дій за межами США припадали на інфекційні захворювання. Вакцинація військового контингенту є другим за значимістю способом боротьби з небойовими втратами в ході проведення військових операцій. Віспа і сибірська виразка визнані реальної, а біотероризм - потенційною загрозою американським збройним силам.
З метою постійного аналізу санепідобстановки і розробки ефективних профілактичних і лікувальних препаратів США в даний час розташовують мережу лабораторій дислокованих поза територією країни - в Європі, в Африці, Азії і в Південній Америці. Тематика лабораторій передбачає розробку способів ранньої діагностики, створення ефективних вакцин проти цих захворювань, дослідження переносників і способів боротьби з ними.
Підвищенню ефективності медичного забезпечення військових операцій США сприяв підписаний Сполученими Штатами, Австралією, Канадою та Великобританією Меморандум про взаєморозуміння в галузі хімічного, біологічного та радіологічного захисту. Відповідно до цього документа ведеться обмін даними, який дозволяє уникати дублювання і економити кошти.
Медико-біологічний захист
Програми медико-біологічного захисту ЗС США знаходяться в компетенції помічника міністра оборони з питань програм ядерного, хімічного та біологічного захисту і управляється спільно з Агентством по скороченню військової загрози (DTRA) і Відомством єдиних вимог ядерного, хімічного, радіологічного та біологічного захисту в структурі Об'єднаного комітету начальників штабів.
Агентство по скороченню військової загрози Міністерства оборони США покликане захищати інтереси США в справі скорочення загрози застосування зброї масового ураження (хімічної, біологічної, радіологічної, ядерної та інших) в світі. У структурі DTRA працює більше 2000 чоловік персоналу з числа військових і цивільних осіб. Дослідницькі центри агентства розташовані по всьому світу - 9 центрів в США, і 13 центрів і представництв на території інших країн, включаючи Німеччину, Кенію, Японію, Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Грузію і Україну.
На озброєнні підрозділів DTRA знаходяться переносні комплекти ідентифікації біологічних агентів, антидоти проти ОВ, вакцини; на базі броньованих і легких шасі розгорнуті різноманітні системи виявлення біологічних загроз, лабораторних аналізів та очищення, наприклад ALS-SEP, Joint Bio Standoff Detection System, Joint Bio Point Detection System, NBCRV та інші. Існує також ряд машин радіо-біо-хімічної розвідки, які представлені у вигляді експериментального зразка, або знаходяться в останній стадії конструкторської розробки.
Серед розглянутих агентством нині актуальних загроз - створення засобів захисту від тих, що раніше не існували в природі генноїнженерних біологічних патогонів і нового покоління бойових хімічних речовин. Дослідження і розробки в інтересах медико-біологічного захисту здійснюються в рамках програм DARPA, дослідної частини програми захисту від хімічної і біологічної зброї (CBDP), об'єднаним управлінням з науки і технологій Агентства по скороченню військової загрози (DTRA-JSTO), виконавчим органом з розробки спільних програм хіміко-біологічного захисту (Joint Program Executive Office - CBD), ініціативою по трансформації медичної техніки (TMTI).
В цілях забезпечення національної безпеки при роботі з Біосинтетичними матеріалами, ФБР в 2011 році реформував Відділ біотехнологічних загроз. Спеціальні служби почали співпрацю з науковим співтовариством, плануючи виключити можливість існування біоанклавов і роботи «біологів-ізгоїв» на території США, і обмеживши поставки спеціального наукового обладнання за межі держави. 

Аналіз діяльності МО США в сфері військової медицини показує, що вдосконалення системи військово-медичного забезпечення та медико-біологічного захисту ЗС США в середньостроковій перспективі буде йти за такими напрямками.
Найближчим часом буде продовжено розширення і зміцнення співпраці з приватним сектором, федеральними цивільними відомствами та організаціями з метою виявлення та впровадження найбільш перспективних підходів до організації медичного обслуговування.
Для підвищення економічної ефективності в системі військово-медичного забезпечення (MHS) скорочується непотрібна інфраструктура, здійснюється консолідація медичних установ, вдосконалюється система медичної освіти.
В області медико-біологічного захисту організовується кооперація з національними лабораторіями та університетськими центрами з метою розробки механізмів протидії біотероризму, превентивного створення засобів захисту від раніше невідомих біологічних загроз і співробітництва в області синтетичної біології.
В цілях економії коштів у військово-медичній службі МО триває заміна багатьох військових посад на цивільні
Аналізуються перспективи створення єдиного медичного оперативного командування, що, за оцінками різних комісій, дозволить виключити існуюче дублювання функцій, скоротити адміністративний апарат і підвищити боєготовність ВС.

Ігор Друженко

Немає коментарів:

Дописати коментар