Интернет реклама УБС

12.12.14

Грегорі Лемаршаль – один з тих, про кого варто знати!

Своїм життям і творчістю він зробив значний внесок у музичну культуру Франції, а його смерть стала рушійною силою для розвитку певного напряму медицини. Людина, яка підкоряла своїм неземним голосом і силою волі.
13 травня 1983 року у французькому містечку Ля-Тронше, недалеко від Шамбері, рагіон Савойя, народився маленький «ангел», як його всі звикли називати, Грегорі Лемаршаль  (фр. Grégory Lemarchal).
Йому було лише 2 рочки, коли у нього виявили муковісцидоз.
Муковісцидоз (МВ) – це найпоширеніше моногенне спадкове захворювання з аутосомно-рецесивним типом успадкування, яке можна охарактеризувати як універсальну екзокринопатію. Основними проявами МВ є: хронічний обструктивний процес в дихальних шляхах, що супроводжується рекурентною бактеріальною інфекцією, порушення травної системи з недостатністю екзокринної функції підшлункової залози, підвищений вміст електролітів в потовій рідині та обструктивна азооспермія у чоловіків, що обумовлена вродженою агенезією сім’явиносних протоків.
В Україні частота муковісцидозу становить 1 на 2300 новонароджених. Тобто, кожен рік народжується 250-300 хворих дітей. У світі щороку реєструють більше 45000 випадків муковісцидозу у дітей. Частота носіїв гена муковісцидозу – 3-4%. Всього на земній кулі близько 275 млн. людей-носіїв цього гена.
У розвинутих країнах показник тривалості життя хворих муковісцидозом увесь час зростає. У США цей показник серед хворих, народжених після 1995 р., сягає 45 років, тоді як в Україні і сьогодні середня тривалість життя таких пацієнтів не перевищує 16 років. В країнах СНГ муковісцидоз навіть не включали в число захворювань, що звільняли від армії, оскільки хлопчики просто не доживали.
Вартість підтримуючої терапії для хворого – від 10 000 до 25 000 доларів в рік.
Щоб чіткіше уявляти те, що являє собою це захворювання, варто перекласти два слова, з яких складається назва. Латинське слово mucus означає «слиз», а viscidus – «в’язкий» . Тобто, слиз, виділена внутрішніми органами, надто в’язка та густа. В результаті страждають всі ці органи : бронхо-легенева система, підшлункова залоза, печінка, залози кишківника, потові і слинні залози, статеві залози.
Співати при цій хворобі теоретично неможливо. Важко навіть дихати. В легенях, через накопичення в’язкої мокроти, виникають запальні процеси. Порушується вентиляція і кровообіг у легенях. Саме від кисневої недостатності гине переважна більшість хворих.
Як хлопець хворий на муковісцидоз зміг стати співаком, виграти талант шоу і підкорити всю країну своїм голосом?
Грегорі з дитинства знав, що йому відведено значно менше часу на життя, ніж іншим.
Мама Грегорі писала :
«Він спостерігав, як його друзі на вулиці граються без нього, а сам в цей час був змушений сидіти вдома і проходити або курс кінезітерапії (лікувальної фізкультури) або «капатись» антибіотиками. Так, звичайно, це зовсім не весело проводити два або три рази на день по цілій годині під крапельницею, починати це все в 5.30 і так протягом мінімум двох тижнів. Грегорі відмовлявся від лікування і погоджувався лише тоді, коли йому було зовсім нестерпно. Сеанси кінезітерапії він також терпіти не міг, особливо, коли йому здавалося, що почуває себе краще. Це було постійним джерелом конфліктів між нами. Я чіплялася до нього: «Малюк, ти прийняв ліки? Ти зробив інгаляції? О котрій сьогодні приходить кінезітерапевт?» Життя його тяготило. Одного разу лікар викликав його, щоб поговорити віч на віч: «Грегорі, не дозволяй муковісцидозу керувати тобою. Тільки ти сам повинен взяти над ним владу і вирішувати, коли  тобі лікуватися, а коли ні».
Грегорі ніколи не жалівся на життя і на свою долю. Він любив людей, у нього було багато хороших, вірних друзів. В дитинстві хлопець серйозно займався спортом і танцями. У 1995 році він навіть став чемпіоном Франції з акробатичного рок-н-ролу, а для цього необхідно мати неабияку фізичну підготовку. Звичайно, хвороба не дозволяла юнаку професійно займатись спортом, тому він мріяв стати спортивним журналістом.
Та доля присудила Грегорі інший шлях – познайомити людство зі своїм музичним талантом. Все почалось зі звичайного парі. Син побився об заклад з батьком, що у 1998 році збірна Франції не виграє чемпіонат світу з футболу. Умовою парі став публічний виступ Лемаршаля молодшого на співочому караоке в містечку Аржелес-сюр-мер. Коли юнак виконав пісню «Je m’voyais» Шарля Азнавура, публіка була захоплена його красивим і сильним голосом. Грегорі повірив у власний талант, і всім стало зрозуміло, що необхідно працювати над розвитком його музичних здібностей.
Шлях до популярності був дуже складним. Проблемою були не тільки постійні болі – для публічного визнання потрібно прагнути до досконалості і відточувати свою майстерність. Заради занять музикою хлопець навіть кинув школу в останньому класі. Щасливим для юнака стало літо 2004-го року, коли проект «Star academy» (аналог нашої «Фабрики зірок») здійснював набір на 4-ий сезон. Залишилося одне вакантне місце для чоловічого голосу. Журі не змогло встояти перед талантом Грегорі, не дивлячись на той нюанс, що, у зв’язку з хворобою, потрібно було змінити графік репетицій. У результаті, Грегорі став першим чоловіком-переможцем за всю історію проекту. За нього проголосувало 86%  телеглядачів.
Слава прийшла до співака раптово і з усіх сторін. Це сталося з виходом в квітні 2005 року його першого альбому «Je deviens moi» (Я стаю собою) , який через декілька місяців став платиновим. Грегорі полюбила вся Франція за його доброту, ангельський голос і обличчя. В січні 2006 року Лемаршаль нагороджений однією з найпрестижніших премій Франції – «Відкриття року» на  NRJ Music Awards. Він гастролює у Франції, Бельгії і Швейцарії.
Кожен вихід на сцену був грандіозною подією для його прихильників і надскладним випробовуванням для самого Грегорі. В перервах між виступами, тривалістю 30 секунд, він вибігав за куліси, де його очікував батько і лікар. Юнак випивав велику кількість води, витирав піт салфетками, шмаркався і відкашлював мокроту. Публіка не бачила ніяких зусиль пів час співу Грегорі, а у лікаря в той час на очі виступали сльози.
До останнього він боровся за своє життя. В 2007-му році Грегорі планував організувати концерт – «Вечір друзів» та готувався до випуску другого альбому. В лютому 2007-го він робить паузу в своїй кар’єрі у зв’язку з погіршенням стану здоров’я. Через декілька місяців, 30 квітня, у віці 23 роки,  Грегорі помирає, так і не дочекавшись донора для пересадки легень.  
7 червня 2007 року була офіційно зареєстрована Асоціація проти муковісцидозу імені Грегорі Лемаршаля — «Association Grégory Lemarchal». Саме після його смерті поріг тривалості життя хворих муковісцидозом піднявся практично на десять років.

https://www.youtube.com/watch?v=AvlR17hms8w

Талантом і силою духу Грегорі захоплювались всі метри, які встигли попрацювати з ним у дуеті. Це такі імена як Лара Фабіан, Селін Діон, Андреа Бочеллі, Патріція Каас. Він йшов до своєї мети, долаючи складні перешкоди на шляху, подаючи приклад всім, хто звик жалітися на труднощі життя і знаходити причини, щоб відмовитися від заповітної мрії.
Співак звернув увагу світової спільноти на таку маловідому насправді хворобу як муковісцидоз. Здається доцільним ближче познайомити з нею і українців, звернути увагу на людей, які страждають на цю недугу та підтримати їх. Тому Грегорі Лемаршаль – один з тих, про кого варто знати!
Марія Янишин

Немає коментарів:

Дописати коментар