Интернет реклама УБС

12.01.15

Олена Сотник: в юридичному бізнесі багато чого залежить від довіри и виправдання взаємніх очікувань

Вибери гору, на яку хочеш піднятися: не дай збити себе з пантелику порадами тих, хто каже: «Ця - красивіша» або «На цю легше буде піднятися» "- такими словами починається одна з улюблених мною сучасних притч про сходження до успіху.


Погодьтеся, вибрати свій шлях, свою мету, часом буває важче за все, іноді навіть важче, ніж сам процес досягнення мети. Однак коли ти твердо знаєш, до чого прагнеш, залишається тільки діяти. Для початку належить дізнатися як підійти до гори, вершину якої ти збираєшся підкорити, навчитися брати приклад з тих, хто вже освоїв майбутній твій маршрут, дивитися на небезпеку зблизька - тоді їх легко здолати, на шляху до вершини бачити пейзаж навколо себе, з повагою ставитися до свого тіла і своєї душі, бути готовим пройти зайвий кілометр і, нарешті, зрадіти, досягнувши вершини.
    
Закінчується ж притча порадою: "Розкажи свою історію. Покажи приклад іншим. Нехай вони побачать, що все на світі можливо - і тоді вони знайдуть відвагу підкорити власні вершини".

І сьогодні про свою історію сходження до вершин юридичної професії в ексклюзивному інтерв'ю Pravotoday розповіла Олена Сотник, партнер АО "Солодко і партнери", голова відділення Асоціації правників України в м.Києві.

Pravotoday: Олена, що привело Вас в юриспруденцію?

Олена Сотник: Бути юристом і адвокатом мені хотілося ще в дитинстві. У цій професії я бачила можливість допомогти іншим захистити себе в складних ситуаціях, коли дійсно потрібна чиясь допомога і захист. Напевно, це і зіграло вирішальну роль, і я абсолютно самостійно і усвідомлено в шістнадцять років прийняла рішення навчатися одночасно в двох ВНЗ, щоб отримати юридичну освіту на додаток до економічної. І тепер уже в статусі партнера адвокатського об'єднання абсолютно чітко розумію, що отримала неоціненну перевагу - знання в праві, доповнені повноцінними управлінськими та економічними знаннями.

Pravotoday: Минулого року Ви також стали студенткою факультету психології. Чим було викликано бажання отримати третю освіту?

Олена Сотник: Психологія є моїм давнім особистим захопленням, раніше особливо не пов'язаним з професійною діяльністю. Як адвокату і консультанту мені доводиться дуже часто стикатися з питаннями міжособистісних відносин клієнта і його опонентів, як в сімейних справах, так і в бізнес-проектах, коли від особистих психологічних особливостей менеджера, керівника залежать ті чи інші рішення і дії.

На практиці доводилося часто аналізувати і відзначати для себе, чому в подібних, здавалося б, ситуаціях розрізняється поведінка і методи досягнення цілей, а також завжди було цікаво розуміти, що рухає людьми, прогнозувати ті чи інші можливі кроки опонентів, виходячи з особистих ціннісних і психологічних особливостей. Виходячи з цього, минулого року я поступила на психологічний факультет українського ВНЗ. Вже з перших семестрів навчання стало зрозумілим, що системні психологічні знання дуже допомагають і в роботі і в житті, так як до одних і тих же питань і проблем можна не менш ефективно підійти з точки зору психології, а не тільки з точки зору управління в чистому вигляді.

Pravotoday: Як і коли Ви прийшли в юридичний бізнес?

Олена Сотник: Мені дуже пощастило, тому що на самому початку роботи і кар'єри юриста доля звела мене з уже відомим на той момент адвокатом Євгеном Солодко. Ми співпрацюємо більше семи років, зараз ми вже партнери в АО «Солодко і Партнери», але на той момент я була ще майже студенткою, і звичайно ж досвід, знання, впевненість і вміння вирішувати життєво-складні ситуації Євгена Вікторовича дуже мені допомогли. По суті як юрист і фахівець в праві я відбулася завдяки професіоналізму Жені Солодко. Нашим першим спільним великим проектом була справа про банкрутство АТ «Свема», і моє перше робоче завдання було як би почесним «посиланням» на цей завод у м Шостку. Там я близько року займалася усіма юридичними питаннями діяльності цього великого на той момент підприємства. І можна сказати, що саме цей початковий досвід «загартував» мене як фахівця, здатного приймати відповідальні рішення в критичних або складних ситуаціях.

Pravotoday: Яка Ваша основна спеціалізація?

Олена Сотник: На сьогоднішній день всі основні комерційні практики, які розвиває наше об'єднання, фактично перебувають у моєму управлінні. В основному це корпоративне право, судові процеси в частині господарського та адміністративного судочинства, справи про банкрутство, так як я є також арбітражним керуючим. Останнім часом стало помітно більше проектів, пов'язаних з інтелектуальною власністю. У розробці пакет послуг однієї «ексклюзивної практики», але про це напрямку я розповім окремо.

Pravotoday: До чого потрібно прагнути молодому спеціалісту, щоб зайняти позицію партнера юридичної фірми?

Олена Сотник: Більш досвідчені партнери українських юрфірм розповідали про те, що на питання молодшого юриста «А як стати партнером?» Існує відповідь з якимсь сенсом - «Партнером потрібно стати». У партнерстві в юридичному бізнесі дуже багато залежить від довіри і виправданих взаємних очікувань. Тому, якими б не були професійні навички та особисті риси характеру, це ще далеко не гарантія отримання позиції партнера юридичної фірми. Я вважаю, що потенційний партнер повинен прагнути до професійного та особистісного вдосконалення, до розвитку компанії і своєї практики. В юридичному бізнесі для потенційного партнера важливо бути не просто кращим фахівцем у сфері своєї спеціалізації, а й бути бездоганним авторитетом для клієнтів, для колег по ринку, як юристів, так і інших партнерів.

Pravotoday: З 2010 року Ви займаєте відповідальну громадську посаду - очолюєте відділення Асоціації правників України в Києві. Чи багато часу Ви приділяєте громадській роботі?

Олена Сотник: Асоціація правників України на сьогодні є безумовно успішним і найактивнішим професійним об'єднанням. По суті, це унікальна організація, так як на думку колег з суміжних держав в ближньому зарубіжжі немає такого професійного і суспільного єднання юристів та адвокатів, яке досягається в Україні завдяки АПУ. Для мене питання діяльності Асоціація правників України дійсно важливі, і тому я із задоволенням підлаштовую робочі графіки таким чином, щоб моїй участі в роботі Київського відділення не заважали «дуже термінові» зустрічі з клієнтами і «дуже важливі» судові засідання. Як відомо, хто хоче щось зробити - знайде для цього тисячу можливостей, а хто не хоче - знайде не менш виправдань, чому він цього зробити не може.

Pravotoday: Як Вам вдається викроювати час зі свого робочого графіка для суспільних проектів. Навчилися Ви управляти власним часом?

Олена Сотник: Зізнаюся чесно, що з урахуванням сфери діяльності та особливостей роботи партнера юридичної фірми мені здається не зовсім достатнім поняття «управління часом». Швидше слід говорити про управління результатами. При наявності одночасно і юридичних, і управлінських та суспільних проектів існує багатозадачність, коли необхідно вирішувати значну кількість найчастіше незв'язаних питань: фінансових, представницьких, адміністративних, професійних, управлінських, виховних і т.п. Для цього важливо вміти розставляти пріоритети. Я дуже відповідальна людина, і свого часу при переході в адвокатському об'єднанні до управління юристами і великими проектами мені довелося освоїти різні навички щодо ефективної особистої самоорганізації, навчитися спеціально виділяти час для дійсно важливих питань з розвитку фірми, і при цьому уникати звалювання в рутину всього як завжди надстрокового.

Pravotoday: Яка сьогодні доля управлінця та юриста в загальному обсязі Вашої зайнятості?

Олена Сотник: Напевно, мова йде про співвідношення функцій організації та адміністрування партнера і роботі по проектам. Прагну до того, щоб моя робота як юриста-спеціаліста займала в середньому не більше ніж приблизно 30% часу. Намагаюся максимально вчити підростаючі на фірмі юридичні кадри і делегувати юристам побільше самостійних завдань, нехай навіть місцями і вельми складних. Без виділення достатньої кількості часу для управління ефективна робота фірми і команди буде неможливою. А якщо спеціально не приділяти увагу питанням управління, то ми з партнерами тут же і не без задоволення з головою зануримося в настільки улюблені нами судові справи, меморандуми і угоди.

Pravotoday: Відкрийте секрет, коли починається, що включає і чим закінчується один робочий день з Вашого життя?

Олена Сотник: Я люблю робочим питанням приділяти частину одного вихідного дня, зазвичай суботу, коли є можливість не відволікатися на телефонні дзвінки, незаплановані зустрічі, поточну роботу з юристами по проектам. У такі дні із задоволенням займаюся питаннями планування, намічаю найближчі важливі дії та заходи для фірми і для організації. І оскільки такий день теж є ніби робочим, то це -самий приємний робочий день із всіх інших (посміхається). Вранці можна позайматися приготуванням кулінарних смаколиків, а ближче до вечора зайнятися різними особистими питаннями. В такий день і робочі питання вдаються з особливим задоволенням, і відпочинок можна поєднати з корисними заняттями.

Pravotoday: Київське відділення АПУ традиційно приділяє велику увагу розвитку підростаючого покоління - Ліги студентів. Які спільні проекти Ви плануєте реалізувати в цьому році?

Олена Сотник: Ми маємо намір досить багато часу приділяти питанням професійної допомоги і практикуючим юристам і студентам, як майбутнім практикам. Ні для кого не секрет, що юридичні ВНЗ та факультети не готують випускників безпосередньо до практичної діяльності. Ситуація така, що студенти не мають можливості ні в навчальних закладах, ні іншим чином самостійно отримати хоча б первинні навички практичної роботи. Деякі українські юрфірми вже створили свої програми з практичного навчання, і ми теж плануємо реалізувати ряд таких ініціатив в Київському відділенні АПУ. Одним з починань є проект «Майстри права», спрямований на надання досвідченими, кваліфікованими і авторитетними фахівцями початкових практичних знань випускникам юридичних вузів. У цьому напрямку заплановано цілий ряд заходів під егідою АПУ спільно з Лігою студентів. Крім того, готується проект для студентів «Незалежний науковий консультант», який сприятиме спілкуванню юристів, що вже відбулися і майбутніх молодих фахівців, безпосередньої участі досвідчених юристів у підготовці студентами наукових робіт. Не залишаться без уваги і соціальні ініціативи, - спільно з Лігою студентів готується новий проект просвітницької роботи з дітьми з дитячих будинків та шкіл-інтернатів.

Pravotoday: Як наставник і старший товариш могли б Ви дати оцінку тому, як впливає участь студентів-юристів в Лізі студентів на їх професійне становлення і світогляд в цілому?

Олена Сотник: На сьогодні є особливість в тому, що майбутні юристи високого рівня зазвичай починають практичну діяльність не пізніше, ніж на 3-му, 4-му курсі. Для успішного росту дуже важливо якомога раніше долучатися до мінімальних навичок роботи і на ділі освоювати професійний категоріальний апарат. І якщо студент на момент випуску не має досвіду практичної діяльності, то у потенційного роботодавця це найчастіше викликає сумніви в його бажанні і готовності до роботи. Безумовно, участь у Лізі студентів розширює професійне коло спілкування, дозволяє визначитися - це «твоє», чи «не твоє», а також спробувати на практиці оцінити те, чого ти насправді стоїш порівняно з колегами-випускниками.

Pravotoday: Яких ініціатив і свіжих ідей можна чекати найближчим часом від керівництва Київського відділення для його членів?

Олена Сотник: В Київській раді АПУ всі хлопці дуже талановиті та креативні, і я впевнена, що нам під силу реалізувати багато цікавих проектів. Крім звичайних заходів на актуальні теми, вже найближчим часом пройде презентація кількох проектів, основною метою яких буде зміцнення функцій АПУ з підтримки юридичної спільноти у вирішенні складних або спірних проблем правозастосування. Планується проведення презентації відділення в дещо незвичному, але дуже цікавому форматі, в ході якої планую поділитися з колегами напрацюваннями. На найближчі місяці також одним з основних завдань для себе бачу формування ефективної інформаційної політики для членів відділення та залучення до проектів інших зацікавлених колег.

Pravotoday: Які кар'єрні плани актуальні для Вас в найближчі кілька років?

Олена Сотник: Є різні підходи до організації юридичного бізнесу, - юридичні «супермаркети», «бутіки» і т.д. Як людина творча, переконана, що право - це теж мистецтво, втіленням якого має стати талановите творіння, яке принесе користь оточуючим і визнання «автору». Активний розвиток невеликої висококваліфікованої юридичної фірми з кількома спеціалізованими практиками, - моя мета на найближчі пару років!

Pravotoday: Як Ви розумієте вислів «жити в юридичному стилі»?

Олена Сотник: На відміну від колишніх часів, коли юристи були просто «юрисконсультами», зараз юридична спільнота дуже широка, багатогранна і має свої, безсумнівно, яскраві професійні та громадські інтереси. Для мене сьогодні Legal Style - це коли ти є частиною різноманітною, і по-своєму самобутньою юридичного життя в Україні.

Pravotoday: І на закінчення, якби Вам запропонували змінити юридичну професію на будь-яку іншу, щоб це було?

Олена Сотник: Можливо, професія шеф-кухаря власного ресторану (прим. Ред. Посміхається).


Розмову вела Наталія Докучаєва, відповідальний редактор Pravotoday

Сотник Олена Сергіївна. Партнер АО «Солодко і Партнери». Глава Київського відділення Асоціації правників України (з 2010 року). Народилася 21 грудня 1982 року в Києві. У 2005 році закінчила Національну академію внутрішніх справ України та Академію муніципального управління, отримавши диплом з відзнакою за спеціальністю «менеджер-економіст» та «правознавство». У 2010 році вступила до Національного педагогічного університету імені Драгоманова на факультет психології. Г-жа Сотник спеціалізується на корпоративному праві, супроводі процедур банкрутства підприємств, земельному праві, супроводі угод з придбання нерухомості, договірному праві і загальному управлінні юридичною практикою об'єднання. Значну частину вільного часу Олена приділяє вирішенню проблем дітей-сиріт. Вона активно впроваджує соціально-спрямовані проекти в рамках діяльності Київського відділення АПУ і реалізує власні ініціативи.

14-березня-2011

PS. Зараз Олена Сотник - Народний депутат України

Немає коментарів:

Дописати коментар