Интернет реклама УБС

10.01.15

Європа готова допомагати Україні, але от масштаби фінансової підтримки поки не вражають

Європа готова допомагати Україні, але от масштаби фінансової підтримки поки не вражають.
Про це написав німецький журналіст Герхард Гнаук, інформує еizvestia.com.
Не так вже й багато поки відомо про візит Яценюка до Берліна, а також про підсумки переговорів у кулуарах. Меркель з гостем з Києва із задоволенням показали себе фотографам - це та ж Меркель, яка свого часу уникала зустрічі з тодішнім президентом Грузії, Саакашвілі. Часи змінилися, і Яценюк - це не гаряча кров Кавказу.

Інтерв'ю А. Яценюка "Frankfurter Allgemeine" вдалося. Дуже ясні меседжі: показати драматичну ситуацію країни, натякнути на загрозу всій Європі, говорити про українські реформи, просити про підтримку. Наприклад: У 2013, підкреслив прем'єр, Україна отримала 9 мільярдів кредитів, а виплатила - 14 мільярдів. "Через Януковича, не через нас." Тут Заходу, можливо, варто повернутися до досвіду 1989 року, коли частину боргу Польщі була списана на ні, анульована.

Але просити про підтримку завжди складно і незручно. Ну добре - підпис під рішенням про виділення півмільярда євро гарантій для кредитів з боку Берліна отримана. Але це, мабуть, ті ж півмільярда, які обіцяла Меркель у Києві в серпні. І не варто забувати, що для маленької Греції країни ЄС і МВФ зібрали понад 200 мільярдів євро кредитів, не враховуючи сотень мільярдів готових для порятунку самої валюти євро. Так що тут допомогу Німеччини не дуже вражає. А про інші країни Євросоюзу краще взагалі промовчимо. Вони поки тільки вчаться вимовляти слово "солідарність".

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Україні потрібні ще $ 15 млрд, щоб пережити економічну кризу.

"Україні знадобиться додаткова допомога. МВФ завершив оцінку браку фінансування України. Україні знадобиться додатково $ 15 мільярдів до того, що вже заплановано", - сказав він, виступаючи в Європарламенті в Страсбурзі, передає Рейтер.

Команда МВФ приїздила в Київ щоб провести переговори про чинній програмі допомоги обсягом $ 17 млрд. ЗМІ повідомляли, що МВФ виявив нестачу $ 15 мільярдів, і ця цифра була підтверджена представником ЄС.

Юнкер очікує, що Україна попросить ще два мільярди євро ($ 2,5 мільярда), і заявляє, що урядам країн ЄС доведеться внести свою лепту, так як Єврокомісія не має достатньо грошей в бюджеті.

"ЄС може допомогти тільки в рамках свого бюджету ... Є лише невелика можливість для маневру для додаткового фінансування у наступному році. І якщо ми повністю використовуємо наш ресурс на Україну, ми не будемо мати нічого, щоб задовольняти інші потреби, які можуть з'явитися в наступні два роки ", - сказав Юнкер.

"Членам ЄС доведеться взяти участь ... і забезпечити нам додаткові можливості в бюджеті", - додав глава Єврокомісії.

Юнкер сказав, що ЄС виплатив Україні 760 мільйонів євро у вигляді довгострокових кредитів за останні два місяці крім 600 мільйонів євро, виданих влітку.

Згідно з чинною програмою допомоги, ще 250 мільйонів євро можуть бути надані на початку 2015 року, якщо буду виконані поставлені умови

В. Орел
В. Масик

Немає коментарів:

Дописати коментар