Интернет реклама УБС

08.01.15

Сорос закликав Захід збільшити допомогу Україні

На думку американського мільярдера, наданням 50-мільярдного кредиту Києву США і ЄС повинні "послати сигнал" Росії. Надання фінансової підтримки Україні може розглядатися як витрати Євросоюзу на оборону.
  Американський мільярдер Джордж Сорос закликав західні країни збільшити допомогу Україні. У матеріалі, опублікованому у виданні New Yorks Review of Books, Сорос заявив, що фінансовий "пакет" у розмірі 50 мільярдів доларів може розглядатися як противага зростаючої агресії Росії. "Європа повинна прокинутися і усвідомити, що знаходиться під російською атакою. Надання допомоги Україні слід кваліфікувати як витрати Євросоюзу на оборону", - вважає 84-річний Сорос. За словами фінансиста, таким чином Росії буде "посланий сигнал".
Мільярдер припустив, що на допомогу Києву ЄС може направити невикористані кошти з програм, раніше призначених для підтримки Угорщини та Румунії. Також можливе частину суми вилучити зі стабілізаційного фонду, який використовувався для підтримки Ірландії та Португалії. Ці гроші можуть бути спрямовані України, хоча вона і не є членом ЄС. Також Сорос назвав ряд міжнародних банків, які можуть внести свій внесок у справу допомоги Україні, близької до дефолту через ведення військових дій на сході країни.
Міжнародний валютний фонд вже зібрав 17 мільярдів доларів в рамках програми підтримки української економіки, проте заявивши при цьому, що для реалізації плану дій потрібно ще 15 мільярдів.

Сорос запропонував Євросоюзу вважати фіндопомогу Україні "витратами на свою оборону", оскільки, на його думку, в разі програшу Києва Брюссель буде боротися з агресією путінського режиму "один на один".
Інвестор вважає, що підтримка України буде більш ефективною, ніж посилення санкцій проти РФ. Останні, за його словами, загрожують Росії дефолтом, невигідним для всіх сторін.
Фінансист вважає, що нинішній рівень фінансової допомоги Києву з боку Євросоюзу - мізерний і не відповідає вимогам часу.
Сорос перерахував шість джерел масштабних інвестицій в Україну для проведення радикальних реформ:
1. $ 47,5 млрд європейської програми підтримки платіжного балансу, а також $ 15,8 млрд Європейського механізму фінансової стабільності.
2. Збільшення кредиту від МВФ на $ 13 млрд.
3. Бонди Європейського інвестиційного банку на € 10 млрд або більше для реформи "Нафтогазу".
4. Довгострокове фінансування Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку для реструктурування банківського сектора на $ 5 млрд.
5. Реструктуризація суверенного боргу України для вивільнення понад $ 4 млрд дефіцитних валютних ресурсів.
6. Україна повинна працювати зі своїм борговим зобов'язанням перед російським урядом на суму $ 3 млрд, яке належить виплатити в 2015 році.
"Допомагаючи Україні, Європа зможе воскресити для себе ті цінності та принципи, на яких спочатку грунтується Європейський Союз", - резюмував Сорос.

Н. Ярова

Немає коментарів:

Дописати коментар