Интернет реклама УБС

13.02.15

Як змусити підприємця підняти вам зарплату

На жаль, сьогодні працівники на законних підставах можуть вимагати надбавку якщо це прописано в їх трудових і колективних договорах з роботодавцем. В найближчому майбутньому ситуація має змінитися в кращу сторону для всіх працівників. 
Експерти з кадрів рахують успішними тих працівників, зарплата яких щороку зростає на 15-20 відсотка завдяки розвитку всередині компанії по вертикалі або горизонталі. Як саме розвиватися - залежить від безлічі факторів. У великих компаніях, наприклад, найчастіше є штатний розклад, в якому чітко обумовлено, який оклад відповідає якій-небудь посаді. У підприємницьких структурах до питань оплати зусиль найчастіше використовують індивідуальний підхід. Але працівники, незважаючи на відсутність кар'єрного підвищення, повинні регулярно одержувати надбавку до окладу. 
Якщо не просиш - шкодиш кар'єрі
«Для мене зібратися на діалог з начальством про зарплату дуже важко. Не сплю, не їм, навіть репетирую перед дзеркалом вдома і по дорозі на роботу в машині », - ділиться досвідом Ольга, яка працює в інвесткомпанії. «Потрібно розуміти, що діалоги з керівництвом про підвищення щомісячної винагороди - нормальний робочий процес, а не щось принизливе або непристойне, - запевняє психолог Андрій Кругленко. - У ряді фірм співробітники позбавлені потреби спілкуватися з начальством на настільки делікатні тематики, там передбачено обов'язкове щорічне збільшення оплати зусиль: наскільки воно значне, залежить від результатів роботи ». Однак не всім так щастить. Але підприємство Стиль може похвалитися хорошим обслуговуванням, за рахунок того. що всі її працівники вчасно отримують підвищення зарплати! Збільшення зарплати потрібно розглядати не тільки як нагальну потребу або приємний бонус, але ще і як показник благополучного розвитку кар'єри. З цієї причини регулярно потрібно думати про підвищення місячного доходу і підприємцям його підвищувати для своїх працівників. «Більш за все тому, що зростаюча зарплата - показник якості вашої роботи, - додає бізнес-консультант Тетяна Луговенко.
- Шкідливо спостерігати за тим, що вас недооцінюють, і ще шкідливіше недооцінювати самого себе: зникає стимул до праці, пропадає відчуття своєї успішності, почуття задоволення від виконаної роботи. До того ж, стагнуюча довгий час зарплата вкрай негативно позначається на вашому іміджі всередині компанії. Навіть якщо ви продаєте протипожежне обладнання. Підприємці не вважають за потрібне винагородити за труди людей, які у них працюють, I-ий час вони будуть очікувати, що ви самі зверніться з проханням про підвищення оплати. Однак, переконавшись у вашій безкорисливості, найімовірніше, сядуть на шию, вважаючи, що вас все влаштовує і додаткова стимуляція не потрібна. «Ми домовлялися з роботодавцем, що після закінчення певного терміну моя зарплата буде збільшена в два рази. Вийшов термін, я непогано працювала (це відзначали всі), проте виконувати обіцянки не поспішали. Я підшукала нове місце з кращими умовами. Коли я повідомила про це роботодавцеві, то він щиро здивувався. «З якої причини ви йдете?» - поставив запитання він. Я нагадала про наші домовленості і висловилася, що він не виконує обіцянки. На що він мені відповів прислів'ям «чадо не плаче - мати не розуміє» і здивувався, з якої причини я сама не нагадала », - ділиться досвідом PR-менеджер Юлія. Крім того, критично налаштований підприємець може вирішити: ваша скромність пов'язана з невпевненістю в своїх силах (ви просто-напросто не можете знайти іншу роботу) або дуже високою лояльністю до компанії (змінювати її ви не хочете навіть за грошові кошти). У цьому випадку на ваші потреби перестануть звертати уваги, а ось роботою завантажать без будь-якого сорому. Немає ніякого сенсу відсувати вбік свої зарплатні амбіції і проголошувати альтруїзм одним з життєвих принципів.
Прийнято вважати, що зарплата - та вартість, яку роботодавець готовий платити за надані вами послуги. Хоча в чистому вигляді таке трактування справедлива лише на стадії пошуку роботодавцем і найманим працівником. Пізніше, коли ви вже влаштувалися в компанії, зарплата - вартість ваших послуг на трудовому ринку. Також, підвищуючи розмір винагороди, підприємець мотивує вас на якісний результат роботи, формує лояльність до компанії, стимулює у вас бажання працювати настільки ж завзято, щоб отримати ще одне заохочення у вигляді чергової надбавки до платні.
У той же час ваша робота на організацію до того ж перестає бути просто послугами. Ви ж уже чинна ланка узгоджено діючої системи: у вас є корпоративні та зовнішні зв'язки, досвід роботи саме в цій фірмі, налагоджені і скоординовані з роботодавцем принципи діяльності. Організація витратила на вас кошти у вигляді зарплати, страховки та інших витрат. Крім того, фірма дала вам досвід - і, звільнившись, ви продасте його конкурентам. А роботодавцю буде потрібно шукати на ваше місце нового співробітника - і знову вкладати в нього кошти. Тому пошук іншого професіонала на посаду, що звільнилася в більшій частині випадків обходиться компанії дорожче, ніж регулярне збільшення зарплати вже перевіреним працівникам.
Важливо не тільки те, як будуть справлятися з вашими обов'язками інші експерти, але ще і те, наскільки давно ви працюєте в компанії і що вам доводилося здійснювати для її блага раніше. Якщо фірма переживала кризу - фінансову чи кадрову, а ви залишилися і допомогли керівництву в цей складний період, ідіть за новою зарплатою негайно, як тільки організація встане на ноги і це офіційно визнають. Скромно нагадайте, що весь цей час вам доводилося трудитися за невелику винагороду і зараз її потрібно збільшити. Ймовірно, ви здатні принести користь компанії діяльністю, яка не входить у ваші безпосередні обов'язки. Обов'язково продемонструйте цю готовність роботодавцю, покажіть, що впораєтеся, і коли механізм буде працювати як годинник, вирушайте просити надбавки або підвищення на посаді. Спробуйте оцінити свої заслуги здраво. Не варто повідомляти керівництву, як вам було важко: говоріть лише про результати.
Важливо звернутися зі своїм проханням вчасно, поки керівництво не забуло, що ви виконали не свою, а чужу роботу і зробили це якісно. Люди, зокрема підприємці, з високою швидкістю звикають до хорошого: незабаром ваш роботодавець може почати сприймати всі ваші подвиги як належне. Так що не затягуйте, Перші 2 тижнів. після гучного успіху або непогано виконаної роботи - саме час для діалогу про гроші.
Не гріх іноді просити надбавки до платні, якщо ви відповідаєте за величезний обсяг робіт і в разі вашого звільнення новому співробітнику потрібно кілька місяців, щоб вникнути в усі тонкощі. Ситуація для компанії посилюється, якщо ви маєте доступ до секретної інформації, тут вже ваш відхід до конкурентів - і зовсім серйозний удар по роботодавцю. Варто користуватися цим фактором, однак не зловживати ним. Нечасто отримують відмову в проханні про збільшення доходу харизматичні лідери - люди, які можуть повести експертів за собою в іншу фірму. У настільки ж сприятливій ситуації знаходяться власники власних клієнтських і партнерських баз.
Розкажіть керівництву, що ви робите для компанії, а на завершення запитаєте про перспективи зростання доходів. Якщо, незважаючи на очевидний прогрес у праці, керівництво пошлеться на ваші колишні невдачі, знову відмовивши в надбавці, - починайте шукати іншу роботу. У вас залишилася лише одна спроба збільшити свою платню. Підібравши відповідну заміну, пишіть заяву за своїм бажанням. Не виключено, що роботодавець, переконавшись у серйозності ваших намірів, запропонує залишитися на умовах давно очікуваного підвищення. Якщо підпише - що ж, значить, для кар'єрного та зарплатного зростання корпорація не підходить.
Я втомився, я йду
На значному місці за популярністю дій з підвищення своєї зарплати працівники відзначили жорсткий варіант: поставити ультиматум: «або підійміть зарплату, або звільняюся». Шантаж роботодавця, дійсно, може бути дієвим способом підняти свою зарплату навіть в серйозних компаніях. Олеся кілька років працювала в одному з банків. За час роботи дівчині жодного разу не підняли зарплату. «У мене була дуже маленька зарплата, а функціонал і навантаження тільки збільшувалися, - розповідає вона. - Серед колег ходили розмови: щоб тобі підвищили зарплату, потрібно написати заяву про звільнення. Однак ходити і просити прибавку, а тим більше ставити роботодавцеві ультиматум було нижче моєї гідності. Як виявилося, чутки були не необґрунтованими: як тільки я дійсно прийняла рішення піти з компанії і написала заяву про звільнення, мене не тільки вмовляли залишитися, але і пообіцяли надбавку і навіть просування по кар'єрних сходах ».
Як же знайти правильний підхід до роботодавця? Психолог Руслан Хамітов вважає, що мовчати про свої очікування не варто, однак щоб завести розмову про підвищення зарплати, потрібно підготуватися.
«Чого робити категорично не рекомендується, так це спускати на гальмах тривалі переговори про давно назрівше збільшення винагороди, - додає Михайло Швиденко. - Отримавши відмову, тим паче не одного разу, ви зобов'язані довести справу до логічного завершення: підвищення або звільнення. Інакше керівництво буде вважати, що ви не в змозі відшукати більш високооплачувану роботу або не хочете жертвувати тими благами, які надає вам корпорація (наприклад, режимом роботи, страховкою або тривалою відпусткою). Тоді очікувати якихось винагород і зовсім буде наївно: ви залишитеся з тим, що маєте ».

П. Роуз
С. Малий


Немає коментарів:

Дописати коментар