Интернет реклама УБС

28.09.15

Обережно! Натовп! Правила поведінки і безпеки в натовпі

Він безстрашний. Він безжальний. Він не контролює себе. Людина в натовпі - особистість або бездушна злісна істота? Живучи в багатонаселеному місті дуже легко можна опинитися в пастці. Досить прийти на концерт, на свято, на футбол, на мітинг - стовпотворіння людей може застати нас в найнесподіваніших місцях. Як вести себе в натовпі, щоб свято не обернулося трагедією? Як уникнути зомбуючого впливу?
«Ефект натовпу»
У серпні 2011 року весь світ був приголомшений репортажами про події в Лондоні. Агресивно налаштований натовп влаштував масові заворушення. Причиною цього стало вбивство представниками правопорядку 29-річного торговця наркотичними речовинами. Заряджений почуттям помсти і злості натовп вийшов на вулиці, та практично блокував район Тоттенхем на кілька днів.
Переглядаючи відеозаписи того, що відбувалося, правоохоронці помітили знайоме обличчя. У всесвітньо відомої епопеї про Гаррі Поттера є персонаж на ім'я Вінсент Креб, цього негативного героя зіграв молодий британський актор Джемі Вайлет. Ймовірно, негативні якості свого героя актор вирішив випробувати і в реальному житті. За розгром магазину і грабіж він був заарештований на два роки. У його руці була пляшка із запальною сумішшю. Але сам Вайлет стверджує, що ємність з сумішшю йому дали знайомі, а він просто не зміг відмовитися. І багато хто з винуватців розгромів у Лондоні свої дії пояснювали саме ефектом натовпу.
Ми звикли називати натовпом велику кількість людей, що знаходяться в одному місці, або рухаються в одному напрямку. Але це не зовсім так. Адже ми не звикли вважати натовпом крокуючий армійський підрозділ, ні глядачів у великому залі театру. Щоб перетворити соціально організоване скупчення людей на натовп, досить щоб відбулася яка-небудь дія - пішов сильний дощ, пролунав вибух, розпочався святковий салют, або на вулиці несподівано з'явився відомий артист з концертним номером.
Дія «ефекту натовпу» на собі відчував кожен з нас. Наприклад, коли стоячи і з оплесками глядачі вітають на сцені улюбленого артиста. Виявляється, достатньо лише кілька людей на сотню щоб піднімати на ноги тисячні зали.
Але звідки цей інстинкт з'явився у людини? Звичайно ж, з дикої природи. Для того щоб вижити, дикому звіру не обов'язково мати гострі зуби і величезні роги. Достатньо лише перебувати в колективі. У звірів існує так званий «стадний інстинкт», він існує на основі вродженого оборонного рефлексу. Це абсолютно приголомшливий ефект, коли з десятків живих організмів організовується одне єдине ціле, всі починають однаково мислити, відчувати, співпереживати. Інтереси якоїсь окремої особистості не мають значення для групи.
Кожен день ми виконуємо тисячі різних дій і рухів, звичних для нас. Але ж ми навіть не підозрюємо, що під час чищення зубів ми все одно не залишаємося на одинці з самим собою. Нас оточують мільйони таких же, які чистять зуби і поспішають на роботу. І кожну секунду нам здається, що ми повністю контролюємо свої дії і готові сказати, як поведемо себе в той чи інший момент. Припустимо, людина з трьома вищими освітами раптом виявляється в агресивному натовпі. Якщо наступного дня ви покажете йому відеозапис з його діями, він безумовно почухає потилицю і обуриться, що такого він робити не міг... Коли в стовпотворінні щось несподівано відбувається, ми реагуємо і діємо тільки інстинктивно. У психології цей феномен називають «ефект натовпу». Коли людина опиняється в натовпі, у нього слабшають соціальні регулятори, а з точки зору Зигмунда Фрейда, джерелом нашої активності є несвідоме.
Іноді фахівці порівнюють натовп пішоходів з пінгвінами. До того моменту, як всі птахи стануть пірнати один за іншим в море, вони терпляче чекають самого сміливого, який першим зробить крок у воду.
Властивості натовпу
Вчені виділили два основні чинники, які визначають властивості натовпу:
Анонімність.
Особистість в натовпі розсіюється. У ній немає імен і соціальних статусів. Є тільки «чоловік у червоній куртці», «жінка в синій сукні» і т.д. З одного боку, у окремого учасника натовпу з'являється відчуття сили і могутності. З іншого, анонімність призводить до того, що у одиничної особистості з'являється почуття безвідповідальності. Кожен вважає, що за всі дії відповідатиме натовп, а не він особисто.
Зараження.
Посил внутрішнього стану одних людей до інших. Зараження відбувається буквально миттєво, завдяки тому, що кожен учасник натовпу наслідує більшість.
Все це чудово відомо організаторам абсолютно всіх революцій, що відбулися в 21-му столітті.
Правила поведінки в натовпі
Кожен може опинитися в агресивному натовпі фанатів або на шляху хуліганів. Але чи реально вижити в ситуації масових заворушень? Якщо діяти правильно - так. Мабуть, найкращою порадою було б сказати - обходьте натовп стороною. Хоча б по можливості. Але якщо вже велике скупчення людей застало вас зненацька - не панікуйте. З будь-якої ситуації є вихід, якщо вчасно включити здоровий глузд.
Порада №1 - Якщо до вас швидко наближається велике скупчення людей...
...Не біжіть на них, але й не тікайте від них. Якщо вони вас наздоженуть, то спрацюють як асфальтоукладальна машина. Прямуйте на натовп, але не прямо, а навскоси, в кут натовпу. Таким чином в момент зіткнення вас зачеплять лише кілька людей, а не вся сотня.
Порада №2 - Не варто проявляти агресію до оточуючих...
...Адже вони можуть стати для вас не лише небезпечними, а й так званю «подушкою безпеки». Для початку спробуйте спокійно і неквапливо покинути натовп.
Як покинути юрбу?
При наявності можливості, зніміть з себе гострі та стискаючі предмети: шарфи, сережки, каблучки, пояси, браслети, краватки і т.д. Зігніть руки в ліктях і притисніть їх до боків. Пальці стисніть в кулаки. Згрупуйтеся в єдиний клубок, що не розслабляйте тіло і пробуйте вибратися з натовпу. Обов'язково прикривайте голову, бо якщо вас в неї вдарять, ви можете втратити рівновагу і впасти, чого допускати не можна.
Порада №3 - Якщо вас все ж збили з ніг...
...Встаньте на одне коліно, упріться в підлогу руками, різко відштовхніться і спробуйте встати.
Порада №4 - Якщо вас почали бити...
...Не можна розслабляти тіло. Ляжте на спину, зігніть ноги в колінах і силою спробуйте перекотитися на бік. Рукою, яка опинилася знизу - прикрийте ззаду шию і голову. Верхньою рукою прикривайтесь від ударів. Ні на секунду не припиняйте рухатися. Ворушіть ногами, перебирайте ними по землі. Можливо вам не вдасться врятувати ніс від перелому, але ви залишитеся живі. Це головне.
Порада №5 - Не можна вплутуватися в бійку з натовпом!
Ні в якому разі не відривайте ноги від землі. Якщо ви думаєте, що зможете відбитися від агресивної юрби - ви помиляєтеся.
Порада №6 - Якщо був застосований сльозогінний газ...
...Закрийте ніс і рот хусткою або будь-яким шматком тканини, не тріть шкіру та очі.
Порада №7 - Якщо на вас нападає озброєний натовп...
...Є лише два виходи - тікати, або озброюватися. На вулиці навколо вас є безліч предметів, які можуть стати порятунком для вашого життя. Наприклад, камінь або скляна пляшка. Такого роду психологічний ефект може дати вам кілька додаткових секунд для втечі.
Порада №8 - Якщо стовпотворіння застало вас в будівлі...
...Не користуйтеся ліфтом, спускайтеся по сходах. Не наближайтеся близько до вікон, вас можуть просто виштовхнути з нього.
Як бачите, врятуватися можна з будь-якої ситуації. Знати правила необхідно, але краще не допускати до того, щоб вони стали в нагоді. Бачите натовп людей - змініть маршрут. Навіть якщо ви великий і сильний.
Катерина Купрієнко

Немає коментарів:

Дописати коментар