Интернет реклама УБС

14.06.17

Охорона здоров'я в Канаді, в Великобританії

Канадська система охорони здоров'я (Medicare) по праву вважається однією з кращих в світі. Охорона здоров'я в Канаді фінансується в основному податками, як місцевими, так і державними прибутковими податками і податками на прибуток з підприємств. Деякі провінції використовують для фінансування системи охорони здоров'я податки з продажів і доходи від лотереї. Ці додаткові доходи, проте, не грають великої ролі у фінансуванні охорони здоров'я Канади.
Одним з найважливіших індикаторів успіху існуючої системи охорони здоров'я є здоров'я канадців. Тривалість життя канадців становить 78,6 років (81,4 року для жінок і 75,8 років для чоловіків), що є одним з найвищих показників серед розвинених країн.

Medicare - це державний сервіс і кожна провінція має свою програму медичного страхування. Загалом програми сильно не відрізняються, але існують певні особливості в оплаті: наприклад, в деяких провінціях виплачується щомісячний внесок на медичне страхованіе. Картка медичного страхування - Health Insurance Card- це пластикова картка з вашої фотографією, підписом, номером страховки і домашньою адресою. Health Insurance Card, як і водійські права, є документом, що засвідчує особу. Вона видається кожному члену сім'ї, навіть дітям.
Картку медичного страхування видає та провінція, в якій живе людина. Для отримання Health Insurance Card необхідно заповнити форму-заяву, бланк можна отримати в поліклініці, в лікарні, в аптеці. 

Картка медичного страхування оформляється на кожного члена сім'ї персонально. Health Insurance Card є одним з ID-документів в Канаді і призначена тільки для особистого користування.

Лікарі та клініки
Система охорони здоров'я Канади в основному спирається на терапевтів первинного медичного догляду, які становлять близько 51% всіх практикуючих терапевтів в Канаді. Вони є передавальною ланкою між пацієнтом і формальною системою охорони здоров'я, і ​​контролюють доступ до більшості лікарів-фахівців, лікарняного догляду, діагностичних перевірок і виписування за рецептом ліків. Такого сімейного лікаря можна змінювати необмежену кількість разів за порадою знайомих і зміни настрою.
Більшість лікарів мають свою власну приватну практику і високий ступінь автономії. Багато лікарів працюють в лікарнях або місцевих оздоровчих центрах (У провінції Квебек існують поліклініки). Лікарям-приватникам держава оплачує послуги в залежності від наданої допомоги, причому плату такі лікарі отримують безпосередньо з бюджету провінції або території. Терапевти, що не мають приватної практики, отримують або встановлений оклад, або плату в залежності від кількості наданих медичних послуг.
Коли канадці потребують медичного догляду, вони звертаються до лікаря-терапевта або в клініку за своїм вибором і пред'являють йому картку медичного страхування, яка видається всім легальним громадянам і жителям країни. Канадці не платять безпосередньо за надані медичні послуги, і їм не потрібно заповнювати різні форми на послуги, що покриваються страховим полісом. На такі послуги не існує меж в грошовому вираженні або додаткових платежів. 
Зубні лікарі працюють незалежно від системи охорони здоров'я, крім тих випадків, коли необхідна невідкладна допомога хірурга-стоматолога. Аптеки теж є незалежними від держави організаціями.
Понад 95% всіх канадських лікарень працюють за принципом некомерційних приватних організацій, керованих місцевою радою директорів, організаціями добровольців або муніципалітетами. На додаток до загальнодержавної системи медичного страхування, провінції та території також забезпечують медичним обслуговуванням ту частину населення, яка потребує додаткові медичні послуги - літніх людей, дітей і безробітних. Ці додаткові пакети медичних послуг часто включають безкоштовні ліки, стоматологічну допомогу, послуги окуліста, різні пристосування для інвалідів (протези, крісла-каталки і т.д.) і інше. Хоч провінції і території забезпечують додатковими послугами деякі верстви населення, ця сфера послуг знаходиться в приватному секторі, а значить, жителі країни безпосередньо оплачують їх з власної кишені. Розумним в такому випадку є придбання страховки,  яка покриває велику частину витрат на послуги стоматолога, окуліста і т. д. Такі страховки часто включають в компенсаційний пакет, який пропонується поряд із заробітною платою. Прі переїзді з однієї провінції в іншу жителі Канади і раніше можуть розраховувати на безкоштовне медичне обслужіваніе.

Послугиі швидкої допомоги: При необхідності отримання екстреної швидкої допомоги- телефонуйте 911. Якщо ж ви не в змозі дістатися до лікарні самостійно, і вам потрібне термінове медичне втручання (утруднення дихання, серцеві напади та інші можливі причини смерті), то викликайте швидку допомогу. До вас прибуде бригада швидкої допомоги, яка доставить вас до відділення невідкладної допомоги в лікарню, де вами займуться лікарі. Якщо у Вас є хронічне захворювання: діабет, підвищений артеріальний тиск, алергія на ліки, ви зобов'язані повідомити про це сімейного лікаря для надання медичної допомоги. 
Прививки: Обов'язкова Імунізація населення-один з найефективніших способів захисту населення від серйозних інфекційних захворювань (таких як: дифтерія, поліоміеліт і т. д.). При записи дитини до школи необхідно пред'явити інформацію про наявність щеплень. Якщо якихось щеплень не вистачає, необхідно звернутися до педіатра або в дитячий центр здоров'я для вакцінаціі. В Канаді існує Графік імунізації населення. Наприклад, деякі щеплення роблять дітям у 2-х місячному віці, деякі в 4-х місячному і т. д. Якщо Ви хочете зробити щеплення, необхідно звернутися до сімейного лікаря. 
Вагітність. Відпустка у зв'язку з вагітністю та родам - право всіх працюючих матерів в Канаді. Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в зв'язку з вагітністю, хворобою одного з родичів, а також особам, які отримали травму на робочому місці або страждають професійними захворюваннями. Допомога видається протягом усього курсу лікування. Після цього таким жителям належна пенсія чи велика разова виплата.

Управління охороною здоров'я здійснюється по ланцюжку: федеральний уряд / МОЗ / - провінційний / територіальний уряд - регіональні управління охороною здоров'я, основним завданням яких є безпосередній контроль за наданням населенню медичних послуг громадськими і приватними організаціями.

Основні принципи організації медичної допомоги в Канаді укладаються в рамки Акту про охорони здоров'я, прийнятого як закон в 1984 р Це принципи загальності, доступності, комплексності, універсальності, всеосяжності і управління населенням. Витрати на охорону здоров'я оплачуються з податків, зібраних з населення. Лікування практично безкоштовне.

У Канаді існує розвинена і добре організована система лікарень, як багатопрофільних, так і спеціалізованих. Крім того, в країні створена широка мережа медичних, центрів, що поєднують лікувальну і профілактичну роботу з навчанням населення основам ЗСЖ. Ці лікарні і центри мають бюджетне фінансування в рамках різного роду програм. Понад 95% всіх канадських лікарень працюють за принципом приватних некомерційних організацій. Поряд з цими організаціями, що фінансуються державою, в Канаді існують і приватнопрактикуючі лікарі і приватні клініки.


Система надання медичних послуг населенню спирається в основному на терапевтів первинної медичної допомоги. Первинна медична допомога надається населенню в медичних офісах / аналог наших поліклінік /.

Охорона здоров'я у Великобританії має характерні риси країн з переважно державною службою охорони здоров'я. В результаті проведеної в 1948 р реформи охорони здоров'я в Великобританії в рамках приватнокапіталістичної суспільної системи створена загальнонаціональна державна служба охорони здоров'я, що надала практично всьому населенню безоплатну медичну допомогу, за рідкісним винятком - збереження 4-5% лікарняних платних ліжок для бажаючих отримати більш комфортабельні умови; символічна оплата ліків за рецептами за однаковою ціною незалежно від їх вартості, оплата протезів, окулярів та ін. Медичні послуги, як і вся діяльність медичних установ, в основному на 85-87% забезпечується державним бюджетом (решта коштів йдуть з приватних джерел і добровільного медичного страхування). Бюджет складається з податків підприємств і громадян, розподіляється відповідно до рішень парламенту урядом: для забезпечення закладів охорони здоров'я через центральний орган управління - міністерство (департамент) охорони здоров'я.
Система охорони здоров'я має специфічну для Великобританії структуру, що складається з 3 секторів:
лікарі загальної практики, амбулаторно-поліклінічні заклади, аптеки, фармацевти, зубні лікарі (НЕ стоматологи), очні лікарі (НЕ офтальмологи), тобто персонал і установи, що працюють в системі первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД);
госпіталі, лікарняні служби, амбулаторії при госпіталях, лікарі-фахівці, в тому числі стоматологи і офтальмологи, і інший персонал стаціонарів;

громадські, підвідомчі муніципалітетам медичні (породіллі та ін.) служби охорони здоров'я, включаючи санітарно-гігієнічні, організації так званих соціальних медичних працівників (сестер по догляду, патронажних та ін.). Крім того, ряд відомств, міністерство праці і, звичайно, військове та інші мають медичні установи і персонал, наприклад санітарних інспекторів промислових підприємств, які також є державними службовцями .

Немає коментарів:

Дописати коментар