Интернет реклама УБС

09.10.21

Телефонне волонтерство



Автор

Анастасія Рашевська


За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я до 2050 року кількість людей старше 60 років збільшиться вдвічі: з 900 мільйонів до 2 мільярдів осіб. Люди похилого віку частіше стикаються з проблемами фізичного та психологічного здоров’я. 

Однією з найпоширеніших психологічних проблем цієї вікової групи є депресія, на яку страждають близько 7% населення похилого віку. На фізичний та емоційний стан літніх людей впливають різноманітні фактори: обмеження мобільності, хронічні захворювання, стрес від втрати близьких, зниження соціально-економічного статусу після виходу на пенсію. Ці фактори можуть викликати депресію, яка провокує погіршення самопочуття та загострення хронічних хвороб. 

Люди похилого віку частіше відчувають свою відчуженість та брак уваги від оточення. В епоху Covid-19, коли світ зіткнувся з поняттям самоізоляції, літні люди, що ввійшли до групи ризику та змушені були залишатися вдома, ще більше відчули себе покинутими та одинокими. Для 740 тисяч пенсіонерів-одинаків в Україні період карантину став справжнім випробуванням. В часи пандемії вони потребують не лише матеріальної підтримки —допомоги з покупкою продуктів або ліків, — а й психологічної. 

Можливість дізнатися перевірену інформацію про вакцинацію, статистику захворювання, останні новини чи просто можливість з кимось поговорити та поділитися переживаннями позитивно впливає на емоційний стан людини, яка змушена перебувати на самоізоляції. Саме тому Українська Волонтерська Служба створила проєкт «Мій Телефонний Друг», метою якого стало об’єднання волонтерів та самотніх людей. Будь-хто з охочих може взяти участь у проєкті в ролі телефонного друга чи підопічного. Волонтери кілька разів на тиждень телефонують самотній людині, що потребує спілкування, щоб просто поговорити чи проінформувати про останні новини. 

Проєкт став одним із напрямків онлайн-волонтерства, який дозволяє робити добрі справи, навіть не виходячи з дому. Для того, щоб долучитися до «Мого Телефонного Друга» у якості волонтера, потрібно зареєструватися на сайті befriend.volunteer.country, залишивши базову інформацію про себе — хто ви та звідки. Одразу після реєстрації охочим буде запропоновано підписати договір, у якому вони підтверджують, що не будуть передавати особисті дані свого підопічного стороннім особам. Організація подбала про захищеність даних обох сторін: як волонтера, так і самотньої людини, яка шукає собі співрозмовника. 

Команда Української Волонтерської Служби підготувала онлайн-курс з телефонного волонтерства, де розповіла більше про проєкт, важливість спілкування для літніх людей та поділилася порадами щодо телефонних розмов та тем, з яких варто починати свій перший дзвінок. Після проходження курсу на учасників чекатиме тест, що перевірить як вони засвоїли отриману інформацію та їх готовність розпочинати телефонну дружбу. 

Якщо тестування пройдено вдало, то волонтери отримують контакти свого співрозмовника. Команда проєкту намагається підібрати підопічного та його друга так, щоб в них було як можна більше спільних тем для розмов. Після отримання контактів, можна розпочинати спілкування. Організатори «Мого Телефонного Другу» завжди залишаються на зв’язку через месенджери та соціальні мережі, цікавляться тим, як проходить спілкування та допомагають вирішити проблеми, якщо такі виникають під час розмов. 

На проєкті вже зареєстровано 9500 волонтерів, багато з яких спілкуються між собою у спільному телеграм-чаті проєкту, діляться цікавими моментами розмов та знаходять однодумців з різних куточків України. 

Деякі історії телефонної дружби вражають: підопічні та волонтери стають справжніми друзями, обмінюються подарунками та листами, освоюють нові технології чи навіть разом слухають радіо телефоном.

Телефонне волонтерство не лише допомагає покращити психологічний стан літніх людей та зменшити ризик виникнення депресії, а й допомагає волонтерам покращити їх комунікаційні навички, емоційний інтелект та дає можливість отримати новий досвід та враження. 

Я вже біжу телефонувати своєму телефонному другу, а ви?

Немає коментарів:

Дописати коментар